sep 25

Redan i första ronden i ”Grand Slam Chess Master Final”, som spelas i Sao Paulo blev det en överraskning. Schacksnack skrev i går ”…intressant start gör senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana som möter Carlsen i dag vilket blir ett examensprov för den unge italienaren.” Nog lämnade Fabiano examen med högsta betyg, någon annan uppfattning kan man knappast ha, efter det att han besegrat world no. 1 GM Magnus Carlsen.

Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan GM Levon Aronian och GM Sergey Karjakin där Levon vann ett, åtminstone i slutet, underligt parti där kommentatorerna ger spelarna ? för flera drag. Världsmästaren GM Vis Anand fick nöja sig med remi mot turneringens lägst rankade spelare GM Fransisco Vallejo Pons.

Spelschemat för rond 2: Vallejo Pons-Carlsen (0-1), Karjakin-Caruana (0-1) och Anand-Aronian (½-½).

Det har blivit en vana att bifoga en länk till norslka ”Nettavisen” när Magnus spelar. Så även denna gång. I dag skriver redaktören om första ronden under rubriken ”Sjokktap for Magnus Carlsen i natt” där han tycker att förlusten mot en spelare med 2773 i rating är en fadäs… Det är till att ha krav!

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00 undantaget den 27 september då det är spelledigt.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Läs de 5 kommentarerna till “Sigemanssegraren vann mot Carlsen (direktsändning)…”

 1. Lasse S säger:

  Angående Carlsen’s förlust.
  Spelar man för hårt på visnt i en remiställning så är risken stor att det går galet.
  Detta gäller såväl för motionsspelare som världsettor….

  Ska bli intresant att se Carlsens vidare framfart i denna turnering.

 2. Osthyveln säger:

  Japp det är sant Lasse. Dr. Tarrasch (eller var det Dr. Lasker?) myntade uttrycket ”spela på förlust” då det är de de i själva verket gör. Nu kan säker Carlsen vinna den här tävlingen i alla fall m de nu kör 3-1-0. Men även om inte, ja det blir ju mycket svårare, är det en bra strateg därför att det är bättre att komma 1:a en gång och sen 10:a 2gr än att komma 2:a 3 ggr.

 3. Rickard Engman säger:

  Jorå nog spelade han på förlust alltid !
  Carlsen mfl i Världseliten spelar hårt på vinst i nästan varje parti
  Varför använda sig av de enfaldiga ” fotbollsreglerna ” ?
  Om nu syftet är att få till kamp-partier Sofia-reglerna klarar av den biten.
  Det enda ” fotbollsreglerna” ger är att slumpfaktorn ökar

  Var Carlsen i tidsnöd ?
  Eller var det ett ovanligt fall av felaktig analys ? , Övermod ? av Carlsen

  Lite lustigt att nästan varje klubbspelare hade hållit remi mot Caruana ( Caruana hade hållit remi ) i det slutspelet. Om de inte hade kört så hårt , som Carlsen.

 4. Ola Winfridsson säger:

  Den jämförelsen haltar en del, Osthyveln. Carlsen stod på vinst när han gick fel – efter att det länge varit remiartat – och förlorade. Det dr Lasker syftade på när han myntade uttrycket ”att spela på förlust” var inte att fortsätta pressa i remiställningar, utan att medvetet ge sig in i tveeggade, och inte sällan direkt tvivelaktiga, fortsättningar (och han syftade på variantval redan i öppningsfasen) för att på så sätt undvika förflackning eller för att avvika från allfarvägarna – som motståndaren kunde antas känna till – och skapa ställningar där man eventuellt stod sämre, men för att citera Kasparov, också ”fortfarande fanns gott om pjäser kvar” och mycket att spela om. Bent Larsen tänkte ofta på samma sätt och i längden tog också både Laskers och Larsens spelstyrka ofta ut sin rätt.

 5. Sune Larsson säger:

  Färgstarka, fantastiska partier så långt! Även ex Leinier Dominguez – Hikaru Nakamura – där sistnämnde begrov
  löparen på a2. Leinier hade vinst i partiet med Lxg6 ett par ggr om. Nakamuras miss i tornslutspelet mot Leko (T+a-bonde mot T) var mer förvånande. Sånt trodde man storstjärnorna behärskade även i sömnen. Jag menar – de bokstavligen lever och andas schack dagligen ju… Härligt se Caruanas talangfulla och respektfulla spel! Men visst var han rejält chockad över scenförändringen i partiet mot Magnus! Sistnämndes slutspel mot Vallejo bara såå läckert 🙂

Lämna en kommentar