• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 23

I fjärde ronden i i ”European Individual Chess Championship” blev det andra förlusten i rad för GM Nils Grandelius. Det verkar som den stora talangen fortfarande saknar lite i sitt spel. Nog behöver han skärpa sin slutspelsteknik, vilket visade sig i dag mot GM Gabriel Sargissian och kanske till viss del även i gårdagens parti, för att kunna ta ytterligare ett steg i sin schackkarriär och på allvar börja konkurera med världseliten. Slutspelsvirtuosen GM Ulf Andersson, som då och då är i Lund och gnuggar bland annat klubbens unga stormästargarde, har säkert mycket och lära ut hur man spelar den delen av ett parti. Allt om dagens rond och spelschemat för rond fem finns på Chess-Results senare i kväll.

GM Gabriel Sargissian 2674 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545


Nils partier från rond 1-4.
mar 23

Schacksnack informerade i går att GM Nils Grandelius förlorade i tredje ronden mot armeniern GM Hrant Melkumyan, senaste Europamästaren i blixt, i ”European Individual Chess Championship” i ett mycket svängigt parti, som pinade webmasters nerver till det yttersta. Ja, det kunde gått precis hur som helst men denna gång drog Nils nitlotten.

Revansch redan i dag för Nils? Han möter i fjärde ronden (visas i direktsändning vid bord 35) ytterligare en armenier, som ligger på gränsen till 2700 i rating, så det kan bli svårt att ta poäng. Men hur som helst, en svettig eftermiddag står för dörren för hans många supportrar.

GM Gabriel Sargissian 2674 VS GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden. Efter rond 3 är det 11 spelare med full pott och bland dessa finns inte den högst rankade GM Fabiano Caruana (2767), för han spelade remi i går. GM Shakhriyar Mamedyarov (2752) verkar ur slag för efter de två inledande remierna fick han även i går nöja sig med delad pott och denna gång mot IM Lucian Filip (2483).

Prispallen och bäst i Norden efter rond 3 (348 deltagare).
1 GM Nikita  Vitiugov 2709 1 1 1 3.0
2 GM Boris Savchenko 2580 1 1 1 3.0
3 GM Arkadij Naiditsch 2702 1 1 1 3.0
46 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ 2.5
74 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 2.0
87 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 2.0
159 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 1.5
163 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1.5

 

Tidigare inlägg: 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen från rond 4 startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-3.


Partierna från direktsändningen rond 3.mar 24

I de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, spelade Sveriges representant GM Nils Grandelius, Lunds ASK, remi mot GM Gabriel Sargissian (2676) från Armenien i går. I och med att han samlar poäng på sig får han möta starka spelare. I dag står ingen mindre än världens genom tiderna högst rankade dam (nummer 8 i världen år 2005 med ratingen 2735) GM Judit Polgar, HUN (2686), för motståndet och partiet kommer att visas i direktsändning med start klockan 15.15.

Inte mindre än 51 spelare har maximal poängutdelning efter två ronder. Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering. Fullständiga listor finns på Chess-Results.

1 GM Alexander Motylev 2677 2.0
2 GM Boris Grachev 2675 2.0
3 GM Alexander Moiseenko 2673 2.0
106 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 1.5

Nils partier från rond 1-2.jun 14

Ruy Lopez 2010

I lördags började Ruy Lopes 2010 att spelas i Villafranca i Spanien och pågår till den 18:e. En av deltagarna i den enkelrondiga turneringen är den svenska Europamästaren GM Pia Cramling, Team Viking. Hon har vekligen fått tufft motstånd, som framgår av tabellen, med GM Vadimir Malakhov (2722) som den främsta utmaningen.I första ronden i Spanien blev motståndet henne övermäktigt i form av GM Gabriel Sargissian (2677) som fick i gång ett förkrossande angrepp som vit. Även i andra nronden som spelades i går blev det förlust och denna gång mot superstormästaren Malakhov.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 17.00 och Pia möter GM Ivan Salgado (2606).

live

Tabell och partier rond 1-2 .
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 11

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

Rekommenderar en genomspelning av GM Emanuel Bergs vinstparti mot GM Gabriel Sargissian i de 11:e Individuella-EM där Emanuel visade prov på försvarsspel av högsta klass. Partiet finns längst ner i inlägget. I dag i rond 6 blir det ännu en 2600-spelare som står för motståndet, vilket framgår av nedanstående tabell, och partiet kan följas i direktsändning från klockan 15.30. Både GM Pontus Carlsson och GM Pia Cramling förlorade i går vilket gör att de tappade mark mot toppen av turneringarna.

Bifogar länkarna till dagens direktsändningar.

live     live

Herrar

   

Damer

Spelschema rond 6.
Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 24 GM Ernesto Inarkiev Ryssland 2667
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 285 FM Roman Kozlitin Ryssland 2344
Damer
51 WGM Elena-Luminita Cosma Rumänien 2391 5 GM Pia Cramling Sverige 2523

 

I går tog svenskarna endast en poäng men i gengäld var det en tung sådan. Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering. 

Ställning och resultat efter rond 5 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640  
2 GM Liviu-Dieter Nisipeanu Rumänien 2661
3 GM Artyom Timofeev Ryssland 2655
26 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1             4
199 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0            
Damer
1 GM Ketevan Arakhamia-Grant Skottland  2447  
2 GM Tatiana Kosintseva Ryssland 2524
3 GM Monika Socko Polen 2465
19 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0            

 
jan 30

Armenien

Schacksnack har ett par gånger redovisat hur det gått i Armeniens nationella mästerskap som spelats i Yerevan. Kategori XII (2538) turneringen startade den 22 januari och avslutades i dag. Landets tre högst rankade spelare – Levon Aronian, Gabriel Sargissian och Vladimir Akopian – saknades och utan konkurrens av dessa segrade GM Avetik Grigoryan med en prestationsrating på 2800.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 24

Fotot visar Armeniens Chesshouse och det är i detta som det 70:e nationella mästerskapet pågår. Även om de tre  högst rankade stormästarna – Levon Aronian, Gabriel Sargissian och Vladimir Akopian – saknas i bland deltagarna är det en intressant turnering. Schacksnack kommer att då och då titta till de tio deltagarna och rapportera om hur det går.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.