Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 03

Det kom nog som en överraskning för många att GM Wang Hao till slut stod som slutsegrare i Grand Master turneringen 2012 i Biel eftersom förutsättningarna var emot honom. Det blev dramatiskt innan segraren kunde koras. GM Magnus Carlsen ledde med en poäng inför sista ronden men det var så pass raffinerat att om någon av kombattanterna GM Anish Giri eller Hao – som möttes – vann behövde Magnus också vinna för att försvara titeln från förra året. Hao vann! När Magnus blev medveten om detta försökte och försökte han besegra – som vit – GM Etienne Bacrot, men hans försök ändade till slut i remi och så fick han nöja sig med andraplatsen.

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och Magnus skriver på sin blogg.

Den officiella poängberäkningen var 3-1-0. Om 1-poängstabellen (som används av Schacksnack) använts i Biel hade Magnus segrat. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Prislista. Bologan 7 partier
1 GM Wang Hao 19
2 GM Magnus Carlsen 18
3 GM Anish Giri 16
4 GM Hikaru Nakamura 16
5 GM Etienne Bacrot 7
6 GM Viktor Bologan 4

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 02

Ja, då bör det vara klart att GM Magnus Carlsen kan lägga Grand Master turneringen 2012 i Biel till sin digra lista över turneringssegrar, för inte kan väl dagens motståndare GM Etienne Bacrot förhindra detta. Det hjälpte naturligtvis till att GM Viktor Bologan tog sin första seger i turneringen genom att vinna mot Magnus svåraste konkurrent GM Wang Hao, som inför ronden låg på samma poäng. Men nog behöver Carlsen hålla ett öga på vad som händer i partiet mellan GM Wang Hao och GM Anish Giri för skulle någon av dem vinna måste Magnus också vinna för att ta hem turneringssegern. Klockan 14.00 börjar dramatiken!

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 9. Bologan 7 partier
1 GM Magnus Carlsen 19
2 GM Wang Hao 16
3 GM Anish Giri 16
4 GM Hikaru Nakamura 13
5 GM Etienne Bacrot 6
6 GM Viktor Bologan 4

 

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

I Grand Master turneringen i Biel hade de flesta ledigt. Det var endast det uppskjutna partiet från tredje ronden mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen som spelades. Det behövdes vinst för Magnus för att han på allvar skall kunna blanda sig i diskussionen om turneringssegern och det blev en etta i protokollet.

I dag är det en viktig rond med mötet mellan GM Wang Hao och GM Magnus som dagens clou men naturligtvis är övriga partier intressanta. Återuppväcker en tidigare fråga: ”Skall Bologan komma ur startblocken” genom att ta poäng mot GM Etienne Bacrot? Skall det ske bör det bli i dag för förutsättningarna kan knappast bli bättre än som vit mot Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens parti och om Magnus chanser inför de avlutande fyra ronderna.

Rond 7 klockan 14.00
GM  Anish Giri ½-½ GM  Hikaru Nakamura
GM Viktor Bologan ½-½ GM Etienne Bacrot
GM Wang Hao 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 6.  Bologan 4 partier
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
3 GM Magnus Carlsen 10
4 GM Hikaru Nakamura 9
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Det gick inte bra för GM Alexander Morozevich, som innan han fick bryta Grand Master turneringen i Biel på grund av sjukdom, förlorat bägge partierna han spelat. Han ersattes med mycket kort varsel av GM Viktor Bologan, som har spelat tre partier och förlorat alla. I dag möter han world no 1 GM Magnus Carlsen, som vit, i det från tredje ronden uppskjutna partiet och en fråga många ställer sig skall han lyckas att komma ur startblocken i dag?

I går spelades sjätte ronden och Magnus förtsätter att spela remi. Han mötte trätobrodern GM Hikaru Nakamura i ett Grünfeldindiskt parti och man kan knappast påstå att han fick någon fördel trots att han hade vit. Partiet mellan GM Etienne Bacrot och GM Wang Hao – också Grûnfeldindiskt – var inte något upphetsande utan det slutade också med delad pott. GM Anish Giri fick en bonde mot Bologan och den räckte för att han till slut kunde ge sin motståndare tredje förlusten på lika många partier.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 3.
GM Viktor Bologan 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) från de två första ronderna är medräknade.

Rond 6. Uppskjutet spelas i dag
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
2 GM Hikaru Nakamura 9
4 GM Magnus Carlsen 7 (1)
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 28

Rond fem spelades i går i Grand Master turneringen i Biel och Wang Hao tog sin fjärde seger och den som fick sträcka vapen denna gång var GM Viktor Bacrot. Poängskörden räcker för att leda inför andra delen i den dubbelrondiga turneringen. Den ende som lyckats vinna mot honom är GM Magnus Carlsen och det skedde i andra ronden. Det är överraskande Magnus enda seger hittills, men han har möjlighet att bättra på plusstatistiken genom att vinna det uppskjutna partiet från tredje ronden mot Morozevich ersättare GM Viktor Bologan.

GM Magnus Carlsen och GM Anish Giri spelade ett tråkigt parti. Kan det bli något annat i Petrov? Trots merbonde kunde Magnus inte omsätta den materiella övervikten till vinst utan partiet slutade som framgår av texten under bilden, med remi. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var när GM Hikaru Nakamura, som verkar ha kommit in i andra andningen, vann mot GM Etienne Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 6 klockan 14.00
GM  Hikaru Nakamura ½-½ GM  Magnus Carlsen
GM Etienne Bacrot ½-½ GM Wang Hao
GM Anish Giri 1-0 GM Viktor Bologan

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 29:e då det är spelledigt enligt schemat men ett parti kommer att spelas och det är det från tredje ronden uppskjutna mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 5. Uppskjutet spelas den 29
1 GM Wang Hao 12
2 GM Hikaru Nakamura 8
2 GM Anish Giri 8
4 GM Magnus Carlsen 6 (1)
5 GM Etienne Bacrot 4
6 GM Viktor Bologan, MKD 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 25

 

Förklaringen till GM Alexander Morozevich dåliga spel i de första två ronderna i Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival kom nog i dag. Han har åkt tillbaka till Moskva på grund av sjukdom. Även om det ännu inte, när detta skrivs, är officiellt bekräftat kommer han med stor sannolikhet att ersättas av GM Viktor Bologan, MKD (2732). Tydligen har Bologan accepterat att börja spela från och med rond tre och motståndaren i denna är GM Magnus Carlsen och de möts på söndag. Tydligen är det också bestämt att GM Anish Giri och GM Etienne Bacrot får behålla sina poäng som de spelade till sig mot Morozevich.

Det blev lungnare i dag för åskådarna framför sina datorer eftersom det endast var två partier att följa. Men partierna hade allt man kan önska sig och de finns för genomspelning som vanligt på Schacksnack.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

Vilken njutning det måste ha varit för de kräsna åskådarna att följa partierna i dag i Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival.

Efter genomspelning, när allt var färdigspelat, kunde man inte annat än beundra fransmannen GM Etienne Bacrots utskåpning av GM Alexander Morozevich. Inte minst avslutningen är värd en blick. Otroligt att det är möjligt att bjuda på detta mot en spelare med 2770 i rating även om han blev hagalen som vi säger i Skåne. Men även den bäste kan göra fel.

GM Magnus Carlsen fick äntligen igång sina pjäser och då kom Hao Wang till korta. Vinsten gav honom välbehövliga ratingpoäng i jakten på GM Garry Kasparovs ”all time high” som är 2849. Det saknas 10 poäng och han har kvar att spela 8 partier i den pågående turneringen så nu lever Garrys rekord farligt.

Även dagens remiparti mellan GM Hikaru Nakamura och GM Anish Giri hade mycket att bjuda på

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0 men det väntar Schacksnack med att redovisa till dess turneringen är färdigspelad .
Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 23

I dag klockan 14.00 startar den dubbelrondiga Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival. Deltagarelistan upptar namnen på några av världens starkaste spelare, med GM Magnus Carlsen som den klarast lysande stjärnan i kraft av sin rating som gör honom till world no. 1. I fjol vann han före GM Alexander Morozevich både i tre- och 1-poängs tabellerna. Vilken poängberäkning som kommer att användas i år har Schacksnack ännu inte kunnat lista ut. Ett litet frågetecken för hans form kan man sätta ut för som inledning på turneringen spelades en blixtturnering i går och där blev han utslagen redan i första ronden mot GM Etienne Bacrot från Frankrike som i finalen förlorade mot blixtfantomen GM Hikaru Nakamura USA. Men nu är det långpartier…

Detta skriver (med länk till tv-inslag) norska ”Nettavisen” om Magnus och han chanser i turneringen.

Rond 1 klockan 14.00
GM Magnus Carlsen ½-½ GM Hikaru Nakamura
GM Wang Hao 1-0 GM Etienne Bacrot
GM Alexander Morozevich 0-1 GM Anish Giri

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 28:e då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Partierna från blixtturneringen.jul 06
I dag startade ”VM” i snabbschak i Astana KAZ. Det är 16 spelare på plats, med GM Magnus Carlsen i toppen, som skall göra upp om titeln. Tyvärr saknas några av världens starkaste spelare bland deltagarna. De bästa kineserna spelar landskamp mot Ryssland i St. Petersburg och nog saknas GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky från USA, för att nämna några. Alla möter alla vilket gör att 15 ronder skall spelas uppdelat på tre dagar. Efter första dagens fem ronder leder GM Sergey Karjakin och GM Magnus Carlsen överlägset på 4.5 poäng vilket är 1 poäng före en trio där tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov ingår.

Den minnesgode kommer kanske ihåg följande text på Schacksnack?

När Tal Memorial avslutats den 18/6 var det meningen att nästa superturnering – Kings Tournament – skulle börja spelas den 26:e men arrangören har med kort varsel ställt in turneringen åberopande den ekonomiska krisen i Europa…. Nästa gång vi kommer att kunna följa Magnus blir i september i Master finalen.

Vad gäller Magnus har det ingen giltighet längre för arrangören av Biel Chess Festival 2012, som börjar spelas den 23:e, har meddelat att world no. 1 ersätter kubanen GM Leinier Dominguez Perez. Övriga deltagare i den dubbelrondiga turneringen är Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Wang Hao, Etienne Bacrot och Anish Giri.

En annan nyhet: Inom kort kommer det att starta en stor turnering med 2½ timmes betänketid och avbrott. Historiens vingslag… Mer om detta senare.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.okt 13

Det blev två i topp på prislistan – GM Sergei Karjakin från Ryssland och GM Etienne Bacrot Frankrike – för Poikovsky (12th Karpov International] som spelas för att hedra tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov. Nu återstår att se om arrangören har något om särspel om första platsen i turneringsreglerna. Ännu har inget skett på den fronten. Om det inte blir särspel har Bacrot vunnit turneringen på bättre särskiljning. På tredje plats kom den unge italienaren GM Fabiano Caruana som spelade remi mot amerikanaren GM Alexander Onischuk i sista ronden. Det har varit flera bra partier som gått till avslut, som schacksnack informerat om i tidigare inlägg, men det dominerande resultatet har varit remi. Inte mindre än 34 av de 45 partierna slutade med delad pott.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar