• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 14


FM Anton Frisk Kockum. Foto Sören Svensson

FM Anton Frisk Kockum ångar på i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg och är i ensam ledning efter fyra ronder. Hur det gått hittills framgår av schacksnacktabellen med partier längst ner i inlägget. Kan rekommendera SS Manhems hemsida som har fylliga rondreportage signerade Mats Eriksson. Saxar från gårdagens rond:

Anton Frisk Kockum är årsbarn med Victor Nithander (födda 1987) och har mötts många gånger i juniorsammanhang. Partierna dem emellan brukar bli jämna och hårda och dagens uppgörelse utgjorde inget undantag. Öppningen blev Kungsindisk med Frisk Kockum som vit varpå Victor bytte av på d4 med öppen löpardiagonal och tryck mot vits bonde e4. Vit avancerade med kungsflygelbönderna och det blev en sorts angrepp i ultrarapid. Frisk Kockum gav en bonde men fick ett starkt springarfält på f6. Vit gav en kvalitet, men springaren på f6 hade säkert ett torns styrka. Spelet utvecklade sig ganska långsamt i en så spännande ställning och det tycktes som om Victor skulle lyckas bryta sig ur sin ställning. Han tvingade fram dambyte och hamnade i ett slutspel med kvalitet över. Normalt skulle väl tornet vara klart starkare än den vita springaren i en så vidöppen ställning, men det visade sig att springaren, som saknade bondeskydd likväl från sin centrumposition kunde ge sina kungsflygelbönder tillräckligt skydd. Bönderna avancerade steg för steg och när den vita kungen anslöt sig till böndernas offensiv stod sig svarts torn slätt. När sextiodragsstrecket nåddes var Victors krafter slut.

I fjol vann GM Emanuel Berg stormästareturneringen (prislista och partier) och även i år bör han vara med i segerdiskussionen.

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens rond och den börjar klockan 16.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 5: Henrichs-Semcesen, Berg-Welin, Nithander-Bejtovic, Nybäck-Frisk Kockum, Rozentalis-Tikkanen.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-4.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 13


Eduardas Rozentalis – Victor Nithander (1-0) rond 2. Foto Sören Svensson.

Då var den jobbiga söndagen med dubbelronder avklarad i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg. Ingen lyckades ta full poäng men närmast var GM Eduardas Rozentalis och GM Emanuel Berg som bägge tog 1½ poäng och när de gick tillbaka till hotellet kunde de bägge glädja sig åt delad ledning i turneringen tillsammans med FM Anton Frisk Kockum. Det som ledde fram till detta för den senare var en meriterande vinst mot IM Thomas Henrichs i andra ronden medan han däremot förlorade mot Emanuel i kvällsronden.

I andra ronden möttes de senaste årens Sverigemästare GM Hans Tikkanen och GM Emanuel Berg och de som förväntat sig en snabb remi fick en knäpp på näsan för det blev intressant spel som till slut mynnade ut i remi efter evig schack och då hade 44 drag spelats.

I fjol vann GM Emanuel Berg stormästareturneringen (prislista och partier) och även i år bör han vara med i segerdiskussionen.

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens rond och den börjar klockan 16.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 4: Bejtovic-Berg, Welin-Henrichs, Tikkanen-Nybäck, Frisk Kockum-Nithander och Semcesen-Rozentalis.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-3.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 12


Gårdagens knall Nithander-Nybäck (1-0). Foto Sören Svensson.

Det var verkligen en knall i första ronden i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg. Arrangörsklubbens IM Victor Nithander mötte favoriten till slutsegern den finländske stjärnan GM Tomi Nybäck och aktade inte på rov utan han tog hela poängen efter övertygande spel. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan Mats Welin och FM Anton Frisk Kockum där den senare efter 60 drag kunde avgöra ett bondeslutspel till sin fördel.

I fjol vann GM Emanuel Berg stormästareturneringen (prislista och partier) och även i år bör han vara med i segerdiskussionen.

Naturligtvis blir det direktsändning och i dag är det dubbelronder och de börjar klockan 10.00 och 17.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 2: Bejtovic-Welin, Rozentalis-Nithander, Tikkanen-Berg, Frisk Kockum-Heinrichs och Semcesen-Nybäck.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 04

 
GM Emanuel Berg norsk lagmästare 2010-11.

Fredag-söndag har det norka lagmästerskapet (Chess Attack-serien) avgjorts. Oslo SS vann och upprepade därmed förra årets seger. Det har under säsongen dykt upp tre svenskar i högsta serien och det har varit GM Emanuel Berg, FM Anton Frisk Kockum och Mats Persson. Emanuel och Mats (1 parti) har spelat för Oslolaget och Anton har varit med i samtliga matcher för Moss som blev sjua. Emanuel blev bäste poängplockare för OSS med 6½ poäng av nio möjliga.

Ytterligare ett par svenskar har varit flitiga resenärer till Norge och det är GM Nils Grandelius och IM Axel Smith (bägge från Lunds ASK). De var med och spelade upp Kristiansunds SK till högsta serien. Nils har skyndat sig ordentligt från Individuella EM i Frankrike, som avslutades i lördags, för han han var med i laget mot Hønefoss i går. Kristiansund vann matchen med minsta möjliga marginal 3½-2½. Axel vann men Nils förlorade mot junioren Vegar Koi Gandrudi (2191).

Bifogar svenskarnas partier från eliteserien (saknas Emanuels från sista ronden). Några partier från Kristiansunds match har ännu inte publicerats.  

jan 24

En och annan svensk tar sig till Norge och deltager i den norska motsvarigheten till vår elitserie – Chess Attack Serien. Denna gång var det GM Emanuel Berg (Burgsviks SK), som spelar för Oslo SS, och i Moss finns FM Anton Frisk Kockum (Örgryte SK) .

Fredag/söndag har tre ronder (4-6) spelats och i rond 4 möttes OsloSS och Moss. Oslolaget är favoriter till seriesegern men det gick grus i maskineriet mot Moss för de fölorade med 2-4 och svenskarna förlorade sina partier, Berg mot IM Frode Elsness och Kockum mot GM Leif E. Johannessen.

Efter rond 6.
Porsgrunn
11,0
  6 Asker 6,0
OSS
10,0
  7 Nordstrand 5,0
SK 1911
7,0
  8 SOSS 4,0
Bergens
7,0
  9 Akademisk 4,0
Moss
6,0
  10 Trondheim 0,0

Svenskarnas partier.
Bergs parti från rond 6 saknas
.dec 07
GM Emanuel Berg 2010

 

I söndags spelades Eliteserien i Norge. Oslo SS och Moss har gått över kölen för att finna förstärkningar. Sverigeettan GM Emanuel Berg (bilden) spelar för osloklubben och FM Anton Frisk Kockum för Moss. Oslo SS tog sin tredje matchvinst i rad mot Akademisk med siffrorna 3½-2½ och leder obesegrade serien. Sämre gick det för Moss som fick se sig besegrade med 4-2 mot Asker.

Svenskarnas partier.nov 08

xtracon-skakligan 2008

I våra grannländer – Norge och Danmark – har seriespelet tagit fart den gångna helgen. Några svenskar fanns som vanligt på plats. GM Emanuel Berg och Anton Frisk Kockum spelade i Norge för Oslo SS och Moss SK. I Danmark var det åtminstone tre spelare på plats. Stormästarna Jonny Hector och Stellan Brynell var i farten för Nordkalotten medan däremot IM Björn Ahlander inte spelade. För K41 spelade FM Sebastian Nilsson. GM Tiger Hillarp Persson som är rankad som nummer 1 i Brönshöj spelade inte.

Några ”svenska” partier.