aug 14


FM Anton Frisk Kockum. Foto Sören Svensson

FM Anton Frisk Kockum ångar på i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg och är i ensam ledning efter fyra ronder. Hur det gått hittills framgår av schacksnacktabellen med partier längst ner i inlägget. Kan rekommendera SS Manhems hemsida som har fylliga rondreportage signerade Mats Eriksson. Saxar från gårdagens rond:

Anton Frisk Kockum är årsbarn med Victor Nithander (födda 1987) och har mötts många gånger i juniorsammanhang. Partierna dem emellan brukar bli jämna och hårda och dagens uppgörelse utgjorde inget undantag. Öppningen blev Kungsindisk med Frisk Kockum som vit varpå Victor bytte av på d4 med öppen löpardiagonal och tryck mot vits bonde e4. Vit avancerade med kungsflygelbönderna och det blev en sorts angrepp i ultrarapid. Frisk Kockum gav en bonde men fick ett starkt springarfält på f6. Vit gav en kvalitet, men springaren på f6 hade säkert ett torns styrka. Spelet utvecklade sig ganska långsamt i en så spännande ställning och det tycktes som om Victor skulle lyckas bryta sig ur sin ställning. Han tvingade fram dambyte och hamnade i ett slutspel med kvalitet över. Normalt skulle väl tornet vara klart starkare än den vita springaren i en så vidöppen ställning, men det visade sig att springaren, som saknade bondeskydd likväl från sin centrumposition kunde ge sina kungsflygelbönder tillräckligt skydd. Bönderna avancerade steg för steg och när den vita kungen anslöt sig till böndernas offensiv stod sig svarts torn slätt. När sextiodragsstrecket nåddes var Victors krafter slut.

I fjol vann GM Emanuel Berg stormästareturneringen (prislista och partier) och även i år bör han vara med i segerdiskussionen.

Naturligtvis blir det direktsändning från dagens rond och den börjar klockan 16.00. Spelschemat upptar följande möte i rond 5: Henrichs-Semcesen, Berg-Welin, Nithander-Bejtovic, Nybäck-Frisk Kockum, Rozentalis-Tikkanen.

live
Hemsida


Tabell och partier rond 1-4.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Lämna en kommentar