• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 16

Den mest meriterade schacktränaren för elitspelare – Mark Dvoretskij – (1947-2016) har sedan tidigt 90-tal berikat schackvärlden med ovärderliga schackböcker som alla har det gemensamma syftet att vara självinstruerande manualer för att bli framgångsrik på hög nivå. Böckerna är tänkta som en motvikt till den sterila pragmatismen som rådde bland schackspelare under 70- och 80-talen. Dvoretskijs elever hade stora framgångar, eftersom konceptet som bygger på att göra djupa och omfattande analyser gav medvind i möten mot pragmatiska spelare.

Den första boken var Secrets of Chess Training som utgavs på Batsford 1991. Den boken plus Secrets of Chess Tactics (1993) var också givande för mig när det gällde att höja och precisera varianträkningen till en högre nivå. Jag är ganska säker på att jag inte hade uppnått IM-titeln utan Dvoretskijs banbrytande böcker. Genom att arbeta med dessa böcker mycket noggrant och ambitiöst kunde jag konkurrera med andra titelhållare samtidigt som jag skaffade mig den nödvändiga turneringspraktiken. När jag tittar i min bokhylla konstaterar jag att jag har hela 18 böcker av Dvoretskij varav några är författade tillsammans med Jusupov varav en med Oleg Pervakov.

Nu har det kommit ut ytterligare en bok – Chess Tests – som är den sista av de två opublicerade manuskripten Den första var Chess Lessons – Solving Problems & Avoiding Mistakes (2018). Båda dessa böcker har givits ut av det amerikanska förlaget Russell Enterprises Inc. Jag kommer dock att fokusera på den förstnämnda boken som är rykande färsk då jag erhöll den igår.

Chess Tests har ett genomtänkt förord skrivet av Dvoretskijs samarbetspartner Arthur Jusupov. Först nämner han att det är sorgligt att han måste skriva ett förord eftersom Dvoretskij själv inte hann med det.  Sedan nämner han bland annat att Dvoretskijs metod bygger på att självständigt lösa ställningar av mycket hög kvalité och med varierande teman och huvudtanken är att blottställa schackadeptens svagheter. Jusupov rekommenderar till och med hur man ska ta sig an övningsuppgifterna på bästa sätt men är noga med att poängtera att erfarna schackspelare givetvis själva bestämmer hur träningen bäst läggs upp.

  • Sätt upp varje ställning på en bräda
  • Skriv ner varianterna
  • Analysera noggrant de angivna lösningarna i boken på brädan
  • Om du inte kan lösa en ställning lägger du den åt sidan för att ta upp den vid ett senare tillfälle och
  • Bli inte upprörd om din lösning är sämre än bokens, enbart det faktum att du har försökt att lösa den är ett framsteg

Det märks att Jusupov är omsorgsfull om sina elever och det talar för hans höga kompetens som coach/tränare/lärare/pedagog. Förmodligen är hans världens bästa schacktränare eftersom han har varit både elev och lärare tillsammans med Dvoretskij, som är en ikon inom schackträning.

Ställningarna är alltså av mycket hög kvalité och detta kan jag också bekräfta efter att ha plöjt igenom hans tidigare litteratur från 90-talet. De olika temana är breda och kapitelrubrikerna är fritt översatt följande: Kombinatorisk vision”, Kandidatdrag, Varianträkning, Angrepp och försvar, Positionsspel, Realiserandet av en fördel, Slutspelstest.

Vad som i övrigt är pedagogiskt tilltalande med boken är att endast 53 sidor består av testställningarna och 153 sidor av de utförliga lösningsförslagen. Många böcker gör precis tvärtom och det borgar ju inte för god pedagogik. Om det finns anledning kompletteras lösningarna med datoranalyser vilket exemplifieras av nedanstående ställning som är den första i boken. Underrubriken till den övergripande rubriken ”Träna kombinatorisk vision” är ”Fantasi” vilket följs åt av ”Smakfull taktik”

Sherzer – Lanna
Somerset, 1991
[Dvoretskij]

Vit drar

1.Bg5!! Qxg5 2.Bxe6+! Bxe6 3.Rf8+! Certainly not 3.Nxe6? Qxd2 3…Rxf8 4.Rxf8+ Kxf8 5.Nxe6+ The next move will be 6. Nxg5. 1-0

It is interesting to note that the computer does not consider the combination carried out during the game to be the strongest continuation and recommends instead either 1.Nf3! Nxf3 2.Rxf3 planning 3. Qc3(d4) and 4. Bg5, or 1…Nf7 2.Nh2 followed by 3.Ng4. But no one has ever suggested such a solution so far, and this is quite understandable, it seems impossible to reject such a spectacular cascade of sacrifices.

Jag undersökte själv med Komodo 11 och lät den tänka 16 heldrag framåt, alltså 32 halvdrag, och den värderade 1.Nf3 till 5.21, att jämföras med det vackra textdraget som bara fick 3.03. Ett intressant tillägg är att textdraget inte ens värderades som ett av de fyra bästa dragen. Komodo föreslog som andrahandsalternativ 1.Kg1 och därefter 1.a3 och 1.Kg1. Datorn är minsann inte någon att hålla i handen om man vill spela effektivt offerschack.

Någon läsare kanske undrar vad som är fantasi med denna kombination. Först gäller det att förstå att nyckelfälten är tre, det vill säga, f8, e6 och g5 och sedan gäller det att spela dragen i rätt ordning. Mer än så är det inte, men om du köper boken, bläddrar i den, och slutligen studerar den, kommer du garanterat att utveckla, inte bara din fantasi, utan även andra aspekter av din schackliga förmåga.

Thomas Engqvist

 

 

 nov 16