• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 22sep 22

Veckans blunder producerades igår av damernas världsmästare Ju Wenjun i pågående FIDE-GP, Solkovo. I ett solklart enkelt tekniskt vunnet tornslutspel måste hon ha glömt att ställa om. Visst skulle rubriken lika väl ha kunnat vara Veckans slutspel men eftersom feldraget är av så pass grov art, dessutom i ett grundläggande slutspel som lärs ut i schackundervisningen i hela världen, och utspelade sig på den allra högsta olympen, fick det bli ovanstående rubrik.

Ju,Wenjun – Aleksandra,Goryachkina
Damernas FIDE-GP, Skolkovo 21.09.2019
[Engqvist]

Kan svart vid draget hålla remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit står på vinst då svarts kung står utanför bondens kvadrat.

56…Rh1

Dataprogrammet Stockhfish 10-CB 64 POPCNT anger med 16 drags sökdjup att den segaste fortsättningen är 56…Rg1+ 57.Kf2 Rb1 58.h6 Rb7 59.Kf3! (59.h7? direkt bemöts med kungsdrag till b-linjen. Vit kan inte längre vinna på grund av sidoschackarna från svarts torn om vit försöker understödja h-bonden.) 59…Kb4 60.Rf8 Kc5 (60…Rh7 61.Rf6 Kc5 62.Ke4) 61.Rc8+ Kd6 Om svarts kung går till b-linjen fungerar inte Vancuras idé att schacka från sidan eftersom vit kontrollerar åttonde raden. Kungen avancerar då bara till g8. 62.Kf4 Kd7 (Annars vinner vit enkelt med Kg5 och Kg6.) 63.Rc1! (Stockfish som inte är så praktisk som den levande organismen anger 63.h7 Kxc8 64.h8Q+ men detta skulle förlänga partiet med åtskilliga drag. ) 63…Ke6 64.Rh1 Rh7 65.Kg5 Kf7 66.Ra1 Ke6 67.Kg6 Rh8 68.Kg7 och vit vinner.

57.Kg4??

När jag följde livesändningen såg jag på en sekund att vit spelar 57.h6 med hotet h7 följt av tornschack och dampromovering. En tänkbar variant är 57…Kc6 (57…Kd6 58.h7 Ke7 59.Ra8! Rxh7 60.Ra7+ är den kända taktiska fällan i detta slutspel som alla behöver känna till.) 58.Kf4 (58.h7? Kb7! är en grundläggande remiställning.) 58…Rh2 59.Kg5 Rg2+ 60.Kf6 Rh2 61.Kg7 Rg2+ 62.Kh7 Kd7 63.Rg8 och vit vinner.

57…Kd6

Nu är svarts kung för nära och det är enkel remi.

58.h6

58.Re8 var ett bättre vinstförsök men det är ändå teoretisk remi efter t.ex. 58…Rh2 59.Kg5 Rg2+ 60.Kf6 Rf2+ 61.Kg7 Rg2+ 62.Kh7 Rh2 63.h6 Kd7 64.Re1 Rg2 Svart behöver förhindra vit från att kontrollera g-linjen för annars kan vit spela sitt torn till g-linjen följt av Kg7 och så vidare 65.Kh8 Rg3 66.h7 Rg2 Detta är också en känd remiställning, eftersom vit inte hinner manövrera sitt torn till g8 utan att svarts kung går till f7 varpå vits kung inte kommer ut från h8.

58…Ke7 59.h7 Kf7 60.Ra8 Rxh7 1/2-1/2

Man frågar sig varför en världsmästare gör en så enkel miss som 58.Kg4?? i trötthetens tecken. Ett sådant här slutspel sitter ju i ryggmärgen även för en betydligt lägre rankad spelare. Om man spekulerar lite kan det ha berott på att hon förväntade sig en schack på g1 och var mentalt förberedd på att flytta kungen. När schacken inte kom kunde det vara lätt att tänka att det inte spelade någon roll och helt enkelt glömma att ställa om och vara flexibel i sitt tänkande. Hade Ju Wenjun varit på ett träningsläger och hennes coach satt upp den här ställningen, i en räcka av flera ställningar, att lösa så fort som möjligt, hade hon, precis som jag, sett lösningen på en sekund eftersom det är grundläggande slutspelskunskaper det handlar om.

De viktiga ställningarna Vancura 1924, Karstedt 1909 och Troitzky 1896 tillhör dessa grundläggande ställningar och kan studeras i ställning 224-226 i 300 most important positions- Study five a week to be a better chess player.

Ju Wenjun har tappat momentum i striden om vem som ska vinna FIDEs GP-turnering och har med en halva på de två sista ronderna samlat ihop 7 poäng. Hon är tvungen att vinna mot Koneru Humpy , som är i ledningen med 7.5 poäng, om hon ska försvara äran av världsmästartiteln. (Foto: Wikimedia, 2016)sep 22