• Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson
  • Vladimir Kramnik lägger pjäserna på hyllan
  • Alingsås SS 100 år
  • Tidigare...
Läs de 4 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

apr 02

Vinnarreceptet i lagspel är att vinna med ”minsta möjliga marginal”

Allsvenskan för säsongen 2018/19 är avslutad efter att avslutningsronderna i Elitserien och Superettan gått i Malmö under tre riktigt vackra och soliga vårdagar. En och annan schackspelare sågs faktiskt spankulera omkring i närheten av stadsbiblioteket i den stora inbjudande slottsparken, Malmös hjärta vad gäller rekreation och otvunget friluftsliv sedan slutet av 1800-talet.

Elitserien var inte helt oväntat en, in i det längsta, helt öppen historia, men att den skulle vara det, mellan sex lag, var en överraskning. När krutröken skingrats hade de sex översta lagen i prislistan placerat sig i fallande ordning och med kompletterande matchpoäng på följande vis: 1: LASK 15, 2: WASA SK 13, 3: Limhamns SK 13, 4: Stockholms SS 11 5: Västerås SK 11 6: SK Rockaden, S 10.

Det är säkert en och annan som läser detta noggrannt och som efter en stunds reflektion höjer på ögonbrynen att Stockholmslaget SK Rockaden endast placerade sig sexa. Det är extraordinärt för den normalt solida Stockholmsklubben, som inte haft en sådan placering så långt ner i prislistan sedan 1975, det vill säga för så länge sedan som 43 år sedan. Studerar man ingående partipoängen på schack.se skulle laget placera sig 3-4 men som alla vet är det matchpoängen som styr och det innebär att om det blir för många 4.5-3.5-resultat, åt fel håll, kan även ett starkt lag sjunka många placeringar ner i det avgrundsdjupa träsket.

Västerås SK och Stockholms SS gjorde starka och välförtjänta bedrifter och det sistnämnda laget rörde om ordentligt i grytan med sin seger mot Wasa SK, ja faktiskt, med minsta möjliga marginal. Nyckelpartiet utspelade sig på bord 2 där oerhört starkt spelande (GM) Jonathan Westerberg lyckades besegra solida GM Pia Cramling. Det partiet banande dessutom vägen för hans tredje, dock inte sista, GM-norm. 7 poäng av 9 är mycket starka papper i spel på toppborden i Elitserien under en säsong. Vi hänvisar till Schack.se som i en inlaga fördjupat sig i hans extraordinära bedrift.

LASK avgjorde svenska mästerskapet för lag 2018/19 när de avgjorde i sista ronden med minsta möjliga marginal, alltså 4.5-3.5 mot Wasa SK. Det hjälpte inte att schackgeniet GM Alexei Shirov spelade gudomligt i ett dubbelt tornslutspel mot GM Sune Berg Hansen på bord 3 när GM Tiger Hillarp Persson och IM Björn Ahlander vann fina teknikvinster mot Rauan Sagit respektive Bo Lindberg på bord 4 och 6.

De flesta läsare har nog förstått, efter det inledande referatet, att det verkar som att knepet att vinna Elitserien är att vinna med minsta möjliga marginal och undvika att förlora knappt. Det är matchpoäng det handlar om och inte partipoäng. Glöm partipoäng! När Västerås SK besegrade SK Rockaden, U, i sista ronden blev siffrorna 7-1 men det blev bara två futtiga matchpoäng. Det gäller alltså att vinna alla matcherna med minsta möjliga marginal och då handlar det matematiskt om sju remier och en vinst i nio matcher. Det laget som klurar ut vem som har störst vinstchanser på sitt bord i samtliga matcher kan spela snabbremier i alla de övriga 63 partierna och ändå vinna Elitserien överlägset med maximala 18 matchpoäng. Så enkelt är det men ändå så svårt, eller? Det handlar ju bara om att vinna nio partier. Frågan är vilka partier som ska vinnas? Eller man kan spela på som vanligt ända tills någon vinner och sedan är det bara att spela remi för de övriga. Detta är inte så svårt om man inte låter individualismen spela in. Laget framför allt! Detta är något för de berörda lagledarna/lagstrategerna att fundera på inför säsong 2019/20.

Här kommer bilder i urval av Lars OA Hedlund från det välordnade arrangemanget med bland annat välsmakande och inte alls dyrt kaffe.

GM Alexei Shirov vann ett mycket fint dubbelt tornslutspel mot…(Foto: Lars OA Hedlund)

GM Sune Berg Hansen (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »