• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 02

Vinnarreceptet i lagspel är att vinna med ”minsta möjliga marginal”

Allsvenskan för säsongen 2018/19 är avslutad efter att avslutningsronderna i Elitserien och Superettan gått i Malmö under tre riktigt vackra och soliga vårdagar. En och annan schackspelare sågs faktiskt spankulera omkring i närheten av stadsbiblioteket i den stora inbjudande slottsparken, Malmös hjärta vad gäller rekreation och otvunget friluftsliv sedan slutet av 1800-talet.

Elitserien var inte helt oväntat en, in i det längsta, helt öppen historia, men att den skulle vara det, mellan sex lag, var en överraskning. När krutröken skingrats hade de sex översta lagen i prislistan placerat sig i fallande ordning och med kompletterande matchpoäng på följande vis: 1: LASK 15, 2: WASA SK 13, 3: Limhamns SK 13, 4: Stockholms SS 11 5: Västerås SK 11 6: SK Rockaden, S 10.

Det är säkert en och annan som läser detta noggrannt och som efter en stunds reflektion höjer på ögonbrynen att Stockholmslaget SK Rockaden endast placerade sig sexa. Det är extraordinärt för den normalt solida Stockholmsklubben, som inte haft en sådan placering så långt ner i prislistan sedan 1975, det vill säga för så länge sedan som 43 år sedan. Studerar man ingående partipoängen på schack.se skulle laget placera sig 3-4 men som alla vet är det matchpoängen som styr och det innebär att om det blir för många 4.5-3.5-resultat, åt fel håll, kan även ett starkt lag sjunka många placeringar ner i det avgrundsdjupa träsket.

Västerås SK och Stockholms SS gjorde starka och välförtjänta bedrifter och det sistnämnda laget rörde om ordentligt i grytan med sin seger mot Wasa SK, ja faktiskt, med minsta möjliga marginal. Nyckelpartiet utspelade sig på bord 2 där oerhört starkt spelande (GM) Jonathan Westerberg lyckades besegra solida GM Pia Cramling. Det partiet banande dessutom vägen för hans tredje, dock inte sista, GM-norm. 7 poäng av 9 är mycket starka papper i spel på toppborden i Elitserien under en säsong. Vi hänvisar till Schack.se som i en inlaga fördjupat sig i hans extraordinära bedrift.

LASK avgjorde svenska mästerskapet för lag 2018/19 när de avgjorde i sista ronden med minsta möjliga marginal, alltså 4.5-3.5 mot Wasa SK. Det hjälpte inte att schackgeniet GM Alexei Shirov spelade gudomligt i ett dubbelt tornslutspel mot GM Sune Berg Hansen på bord 3 när GM Tiger Hillarp Persson och IM Björn Ahlander vann fina teknikvinster mot Rauan Sagit respektive Bo Lindberg på bord 4 och 6.

De flesta läsare har nog förstått, efter det inledande referatet, att det verkar som att knepet att vinna Elitserien är att vinna med minsta möjliga marginal och undvika att förlora knappt. Det är matchpoäng det handlar om och inte partipoäng. Glöm partipoäng! När Västerås SK besegrade SK Rockaden, U, i sista ronden blev siffrorna 7-1 men det blev bara två futtiga matchpoäng. Det gäller alltså att vinna alla matcherna med minsta möjliga marginal och då handlar det matematiskt om sju remier och en vinst i nio matcher. Det laget som klurar ut vem som har störst vinstchanser på sitt bord i samtliga matcher kan spela snabbremier i alla de övriga 63 partierna och ändå vinna Elitserien överlägset med maximala 18 matchpoäng. Så enkelt är det men ändå så svårt, eller? Det handlar ju bara om att vinna nio partier. Frågan är vilka partier som ska vinnas? Eller man kan spela på som vanligt ända tills någon vinner och sedan är det bara att spela remi för de övriga. Detta är inte så svårt om man inte låter individualismen spela in. Laget framför allt! Detta är något för de berörda lagledarna/lagstrategerna att fundera på inför säsong 2019/20.

Här kommer bilder i urval av Lars OA Hedlund från det välordnade arrangemanget med bland annat välsmakande och inte alls dyrt kaffe.

GM Alexei Shirov vann ett mycket fint dubbelt tornslutspel mot…(Foto: Lars OA Hedlund)

GM Sune Berg Hansen (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »