Tidigare artiklar

  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

maj 31

Garry Kasparov var speciellt förtjust i att lösa studier när han var fokuserad på att lösa schackproblem. Anledningarna var att den tid som lades ner på studier talade om för honom var han låg formmässigt och att många liknande idéer från studievärlden faktiskt dök upp i praktiskt spel. Man kan tillägga att det också utvecklar fantasin och kreativiteten till högre höjder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns några riktigt läsvärda böcker på andrahandsmarknaden som Test Tube Chess (1972) av John Roycroft och Endgame Magic (1996) av John Beasely och Timothy Whitworth. De båda sistnämnda är välkända experter i studievärlden. Alla seriösa schackspelare borde äga åtminstone en av dessa böcker eftersom det, förutom Kasparovs reflexioner, också finns en estetisk och underhållande effekt att ge sig i kast med att lösa studier.

Nedanstående studie är i huvudsak komponerad av Richard Réti då Arthur Mandler och Henri Rinck varit med på ett hörn och finjusterat ställningen. Den visar en ställning som förmodligen inte skulle kunna uppstå i ett riktigt parti. Denna studie handlar inte bara om att hitta en serie av vits bästa drag utan också svarts och först därefter den otroligt tilltalande vinstfortsättningen. Det kan alltså ta lite tid att lösa denna men om du lyckas med det kan jag garantera att du kommer att känna dig fullt tillfredsställd, eftersom det inte bara kommer att öka på ditt självförtroende, när det gäller att lösa schackproblem, utan också ge dig en fördjupad känsla för schack som konstform, vilket troligtvis får dig att vilja fortsätta lösa studier av Réti och andra stora studiekompositörer.

Réti,Richard (Mandler, Arthur, Rinck, Henri (1935))
Koelnische Volkszeitung, 1928

Vit drar och vinner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du har hittat huvudvarianten kan du gärna publicera den i kommentarfältet ovan för även om man misslyckas med att lösa den har man behållning av att se upplösningen.

 maj 31

GM Evgenij Miroshnishenko och IM Elisabeth Paehtz kommenterar första ronden av FIDE:s kandidatturnering för damer.maj 30

Grandmaster Daniel King and Internatuional Master Sagar Shah recap day 2 from the Londores Abbey Chess Stars.

Grandmaster Daniel King shows the Whisky Immortal Carlsen vs Karjakin from the Londores Abbey Chess Stars.maj 29

The four-tournament series, which will unfold throughout the year, features 22 of the world’s top players fighting for two spots in next year’s Candidates Tournament to select a challenger for the World Championship title. This is the Moscow Leg of the Grand Prix Series. You can watch the entire broadcast and moves at worldchess.com.maj 28

Commentators GM Evgeny Miroshnichenko and GM Daniil Yuffa.maj 28

Commentators GM Evgeny Miroshnichenko and GM Daniil Yuffa.maj 27

Grandmaster Daniel King and Internatuional Master Sagar Shah recap day 1 from the Londores Abbey Chess Stars.

 maj 26

Här kommer ett urval bilder av Lars OA Hedlund från Schack4ans Riksfinal 2019, som spelades i Västerås igår.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 26

Grandmaster Daniel King examines the game Taimanov vs Fischer Game 1 from the Candidates 1971.maj 25

Commentators are GMs Evgeny Miroshnichenko and Daniil Yuffa.

Tidigare artiklar