• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 18

SK Rockaden fick en riktig smakstart på det nya året genom att besegra det, på papperet, inte så mycket sämre Kungstornet. Båda lagen var försvagade och SK Rockaden saknade bland andra stormästaren Lars Karlsson medan Kungstornet i sin tur inte hade ankaret IM Patrik Lyrberg på sitt första bord. Spellokalen var det pittoreska Djurhuset i Spånga gymnasiums lokaler. För oinitierade kan det nämnas att i denna högklassiga djurinstitution finns det omkring 1200 djur fördelade på 100 arter. Denna inspirerande spellokal med exotiska fåglar, ormar, undervattensfiskar, och ödlor som en del av interiören gjorde att man kunde ha överseende med de extremt hårda stolarna som erbjöds under spelets gång. Det fanns dock ett mycket trevligt och skönt vilorum där man kunde ta igen sig mellan dragen.

Slutresultatet blev överlägsna 2-6 och SK Rockaden är definitivt med om att spela om SM-guldet. I skrivande stund leder SK Team Viking med 21.5 partipoäng före SK Rockadens 18. Därefter följer på lika många matchpoäng Malmö AS och LASK. Observera dock att de två sistnämnda klubbarna har en mindre match spelad så förhållandena kommer att ändras. Resultaten kan man ta del av på Sveriges Schackförbunds hemsida schack.se.

Här följer ett parti som bland andra FM Anders Larsson tyckte var spännande att ta del av. Det är bara att hålla med då det är ömsesidig jakt på kungarna.

IM Engqvist, Thomas (2344) – FM Bäcklund, Anders (2304) [B39]
Elitserien, Spånga (4), 13.01.2018
[Engqvist/Komodo 11]

1.Nf3 c5 2.c4 Nc6 Redan här misstänkte jag att han skulle spela systemet 7…Ng4 eftersom han brukar spela 2…g6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 g6 5.e4 Bg7 6.Be3 Nf6 7.Nc3 Ng4 Han har tidigare gått in i systemet 7…d6 8.Be2 0-0 9.0-0 Bd7 10.Qd2 Nxd4 11.Bxd4 Bc6 12.f3 Nd7 och då hade jag planerat 13.Bf2 a5 14.b3 Nc5 15.Rab1 Qb6 16.a3 och nu går inte 16…Nxb3?? på grund av 17.Qd1 eftersom vits löpare inte står på e3 som i huvudvarianten. 8.Qxg4 Nxd4 8…Bxd4 9.Bxd4 Nxd4 är en sämre fortsättning på grund av 10.0-0-0 e5 11.f4 d6 12.Qg3 f6 13.f5 med klar fördel för vit.  9.Qd1 Ne6

Hur parerar vit det positionella hotet ...Bxc3+?

Hur parerar vit det positionella hotet 10…Bxc3+?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Rc1 Tidigare har jag alltid spelat 10.Qd2 men textdraget är intressantare då det eventuellt planerar att ställa kungstornet på d2 istället. Det är även lättare att spela springaren till d5 utan att tillåta dambyte. Det är dessutom bättre att ha damen på en vit ruta i det här systemet eftersom svart har sin kontroll på de svarta fälten. Det finns alltså flera argument till att inte spela damen till d2. 10…Qa5 11.Be2 b6 11…Bxc3+? 12.Rxc3 Qxa2 är ett positionellt misstag efter 13.Qc1 med mer än tillräcklig kompensation för damflygelkantbonden. 12.0-0 12.Qd5!? Qxd5 (12…Rb8 13.Qxa5 bxa5 14.b3 med en liten fördel) 13.cxd5 och vit har det lite bättre spelet. 12…Bb7 13.f3 g5 13…Bxc3? 14.Rxc3 Qxa2 är nu ännu sämre då vit vinner med 15.Bd4. 14.Rf2 Qe5 Jag hade väntat mig 14…Be5!? En idé efter 15.Bf1 är att 15…Bf4? besvaras med 16.Bxf4 gxf4 (16…Nxf4 17.Nb5 leder till vinstspel) 17.Nd5 med klar fördel. 14…h5 15.Bf1 Qe5 16.Rd2 d6 17.Nd5 Kf8 18.b4 med en liten fördel för vit spelades i Short-Larsen, Hastings 1987/88 – 45/196 15.Bf1 Just när jag utfört det här draget blev jag orolig att svart kunde dra bonden till f5 så med facit i hand så var det nog exaktare att spela 15.g3 15…Rc8 15…f5 besvaras med 16.Nd5! med fortsatt initiativ. 16.Rd2 Nu har vit uppnått den normala uppställningen med sina pjäser. 16…Bc6 17.Nd5 17.b4 var spelbart men jag undvek det på grund av möjligheten 17…Qxc3? 18.Rxc3 Bxc3 som Kent Ängskog en gång spelade i en liknande ställning och jag lyckades vinna efter en lång och hård kamp. Just i den här ställningen står vit dock klart bättre efter 19.b5! Bxd2 20.Qxd2 Bb7 21.Bxg5. 17…Qb8 Ett slags grundställning för det här systemet har uppstått.

Hur expanderar vit?

Hur expanderar vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.g3! Det kan tyckas paradoxalt att vit spelar det draget svart sitter och väntar på men försvagningen av kungsflygeln är det priset vit måste betala för expansionen i centrum. Komodo 11 fick tänka hela 16.5 drag framåt och den håller med om att detta är det bästa draget. Som andraalternativ föreslår den det omänskliga 18.b4 Be5 19.h3 med rejäla svarta försvagningar på kungsflygeln. Jag kan inte tänka mig att någon människa vill ta på sig sådana försvagningar på kungsflygeln men datorer är från en annan värld, det vill säga den djupa varianträkningens, det som i folkmun kallas brute force. 18…h5 19.Rf2?! Detta drag var inte alls nödvändigt. Bättre direkt 19.f4! med fortsatt initiativ. 19…h4 Svart får nu lite motspel. 20.f4 hxg3 21.hxg3 Nc5?! 21…gxf4 22.gxf4 Nf8! var en ganska svårfunnen manöver för oss. Spelet tycks vara relativt jämnt efter 23.Qg4 Ng6. 22.Bg2?! Jag tänkte länge på 22.Qf3! men försmådde det på grund av 22…a5? 23.fxg5 Rf8 men vit står på positionell vinst efter 24.Re1. 22…gxf4 23.gxf4 e6?! 23…Rg8 är bättre. 24.b4?! 24.Bd4 hade jag förmodligen utfört om min motståndare inte varit i tidsnöd för det kändes väldigt rätt. 24…Rg8 (24…e5? besvaras med 25.Qg4! med vinstspel) 25.Bxg7 Rxg7 26.Qd4 Kf8 27.Nf6 med aktivare spel.

Vad är svarts bästa drag?

Vad är svarts bästa drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots tidsnöden hade min motståndare inga problem att hitta 24…Nxe4! 25.Bxe4 exd5 26.Bxd5 26.cxd5 Bb7 leder till en jämn ställning medan 26…Bb5 27.Rfc2 ger det lite bättre spelet.

Vad är svarts bästa drag?

Vad är svarts bästa drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26…Qb7?! 26…Qd6! trodde jag var ospelbart på grund av 27.Bxf7+?? men svart spelar bara 27…Kxf7 Detta enkla trix missade jag, alltså 28.Qxd6 Rh1#. 27.Rd2 Bxd5 28.Rxd5 Rc6 29.Qf3 Rg6+?! Det var dags att tänka på kungens säkerhet med 29…Kf8! 30.Kf1 Qc6? Och här var 30…Kd8! med tanken 31.Rcd1 Rd6! det rätta försvaret. 31.b5 Nu är det färdigt för svart. Även 31.f5 var bra för vinstspel. 31…Qc7 31…Qf6? förlorar damen eller leder till matt efter 32.Re5+ 31…Qe6 trodde jag min motståndare skulle spela eftersom 32.f5 kan besvaras med 32…Rf6 (eller 32…Qf6 33.Bd4 Qh4 34.fxg6 Qh1+ 35.Qxh1 Rxh1+ 36.Bg1+-) och det hade inte varit helt enkelt att finna 33.Bf4! 32.c5

Svart är förlorad men hur kan han avsluta partiet?

Svart är förlorad men hur kan han avsluta partiet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32…bxc5 Ett överraskande drag eftersom det är vit som får jaga svarts kung istället för tvärtom med 32…Rgh6 33.cxb6 Rh1+ 34.Ke2 R8h2+ 35.Kd3 Rxc1 36.bxc7 Rc3+ 37.Ke4+- En kul variant som jag såg under partiet och som hade varit ett trevligt slut på partiet. Fortsättningsvis varnas känsliga tittare. 33.Rdxc5 Qa5 34.Rc8+ Ke7 35.Bc5+ d6 36.Qb7+ 36.Qe4+ Re6 37.Qb7+ Kf6 38.Bd4+ Kg6 39.Qg2+ var ett annat sätt att vinna. 36…Ke6 37.Qe4+ Kd7 38.Qc6+ Ke6 39.Re1+ Kf5 40.Qe4+ Kg4 41.f5+ Kh5 42.Qh1+ Kg5 43.Qg2+ Kh5 43…Kxf5 44.Qf3+ Kg5 45.Be3+ Kh4 hade gett vit möjligheten att spela på matt med damflygeltornet med 46.Rc4+ 44.Qh3+ Kg5 45.Be3+ Kf6 46.Rxh8 Qxb5+ 47.Kf2 47.Re2 Qb1+ 48.Kf2 Qg1+ 49.Kf3 var jag nära att spela. 47…Bxh8 47…Qxf5+ 48.Qxf5+ Kxf5 49.Rh5+ hade bara förlängt massakern för svart. 48.Bd4+ 1-0 Svart blir matt i två drag eller förlorar damen.

 jan 18