Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 23

Vi har fått in några roliga bilder från juniorträningen i Wasa SK (vår fotograf är en av ledarna där).

Entusiastiska schackjuniorer i Wasa SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »sep 22

Vår fotograf var på plats…

Milton Pantzar i aktion. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »sep 22

Både Grischuk och Caruanas tränare Chuchelov dömer ut arrangemangen under World Cup i Tromsø nyligen: ”En av de sämst organiserade turneringarna på länge…hemsk mat” (Grischuk), ”de sämsta villkoren jag har upplevt på tio år” (Chuchelov).sep 18

Jesper Hall kommer att hålla föredrag under Skol-SM om ”Hur blir jag en bra schackförälder?”. Det kanske är någon här som har tips att dela med sig av?

Ett tips som jag själv hade glädje av när ungarna var små var att inte ge ”läggpartier”, utan istället plocka bort en del av de egna pjäserna och därefter kämpa med det som finns kvar. Det är inte kul för barn (eller vuxna) att spela och inse att deras motståndare inte försöker ordentligt. Själv plockade jag bort ganska många pjäser i början, men det blev snabbt allt färre som togs bort innan partiet började.sep 17

Norrbotten har inget vidare rikt schackliv men jag gör mitt bästa för att ändra på den saken. Turneringar är ett bra sätt att aktivera spelare. Finns det inga turneringar så finns det ingen motivation att träna. Om man bara samlas en gång i veckan och spelar blixt så blir det enbart en social verksamhet utan någon utveckling. Men så fort det finns spelare som verkligen vill bli bättre, som tränar och spelar aktivt, då skapas ett engagemang som sprider sig. Schacket är som bäst när man har en vilja att bli bättre för det förändrar hela ens liv. Det påverkar ens karaktär. Man blir fokuserad och engagerad. Varje detalj får betydelse. Det gäller att vara väl förberedd på alla plan.

Boden Elo är mitt sätt att förmedla till klubbspelarna hur en professionell spelare tänker. Där varje detalj har betydelse. En lokal som är ljus och rymlig, att man har eget bord, att det är fina bräden och pjäser, att det ser snyggt ut på bordet. En del arrangörer väljer att starta morgonronden kl 09. Vi börjar kl 11. Då är man utvilad och kan spela bra. Bra spel känns bra, man mår bra, schack blir kul.

Boden Elo 19, spelades i helgen. Sluten tävling, fem ronder, sex deltagare. På startlinjen fanns Emil Hermansson 2446, Tomas Yttling 1998, Erik Näckholm 1948, Mats Liljenberg 1869, Per Vestin 1800 och Mikael Forsberg 1778. Som klart högst rankad siktade jag på fem raka segrar. Emellertid visade Mats Liljenberg upp en kanonform. Han spelade solitt och vann positionella fördelar innan han tog hem sina partier. Vi möttes dessutom i sista ronden och hade båda full poäng. Jag har vunnit relativt enkelt i våra tidigare möten men denna gång var det stenhårt. Mats fick ett litet initiativ efter öppningen och pressade mig. Han hade torn+löpare+springare mot mina två torn men jag hade en bonde mer i gengäld. I ett läge missar han en snygg taktisk finess och förlorar sin springare mot en bonde men behåller initiativet vilket gör det mycket svårt för mig att vinna. Partiet slutar remi och Mats har gjort sitt livs turnering. Det visar sig ge en elo-prestation på 2524.

För mig är Boden Elo en förutsättning för att jag ska kunna fortsätta med schack nu när jag bor i Norrbotten. Turneringen erbjuds varje helg men bara om det finns minst sex deltagare den aktuella helgen. I Norrbotten finns det för få spelare för att hålla igång varje helg men med deltagare utifrån kan det bli full fart på turneringen. Det är trots allt få turneringar som erbjuds varje helg. där det är garanterat att man får möta en internationell mästare. Jag hoppas att alla som deltar kommer att lära sig något och inspireras att förbättra sitt spel. För det är då schack blir riktigt intressant.

Slutresultat: Emil Hermansson, Mats Liljenberg 4.5/5, Erik Näckholm 3, Tomas Yttling, Per Vestin 1.5, Mikael Forsberg 0.

Läs mer om Boden Elo på hemsidan: www.hermanchess.se

Välkommen till Boden!

Hälsningar

Emil Hermansson

 

 

 

 sep 16

Ibland får vi tag i en bild som är så bra att den är värd att publicera även om den inte hör ihop med någon aktuell turnering eller liknande. Här är en sådan bild.

Schacksystrarna Brandy och Trino Paltzer. (Foto: Lars OA Hedlund)sep 16

Vår fotograf var på plats:

Philip Sandberg, Rockaden, vann klass E. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »sep 16

TV-serien ”Schack” med Hasse Alfredsson (från 70-talet) finns nu att se på nätet.
Ryktesvis pågår även en revidering och modernisering av denna 32 år gamla tv-serie.sep 16

Sveriges Schackförbund har ganska många licenser över till playchess.com (en sajt där man spelar schack). Den tävlingsarrangör som letar efter priser att dela ut kanske kan passa på att fråga om det går att få några. Läs mer (§12).sep 16

Världsschacksorganisationen Fide inför 2014 nya åldersgränser för veteraner. Det blir två klasser: 50-64 år samt äldre. Sveriges Schackförbund brukar följa Fide i sådana här frågor, men det är osäkert hur detta kommer att påverka svenskt schack. Hittills har åldergränsen varit 60 år för herrar och 50 år för damer. Läs mer (§9).

Tidigare artiklar