sep 18

Jesper Hall kommer att hålla föredrag under Skol-SM om ”Hur blir jag en bra schackförälder?”. Det kanske är någon här som har tips att dela med sig av?

Ett tips som jag själv hade glädje av när ungarna var små var att inte ge ”läggpartier”, utan istället plocka bort en del av de egna pjäserna och därefter kämpa med det som finns kvar. Det är inte kul för barn (eller vuxna) att spela och inse att deras motståndare inte försöker ordentligt. Själv plockade jag bort ganska många pjäser i början, men det blev snabbt allt färre som togs bort innan partiet började.

Läs kommentaren till “Att lyckas som schackförälder”

  1. Bulls eye säger:

    Ja, det är ju ganska enkelt. Om du är pappa gör slut och dra! Är ju själva målet med schack att man skall vinna över pappa och få mamma för sig själv! D.v.s. göra motståndaren schackmatt eller ännu bättre vinna dennes dam. Är barnet en flicka tja, … vette katten?! Men skulle Jesper fatta detta skulle han säkert föreslå att i flickschack ska kungen gå som damen och damen som kungen och spelet gå ut på att kungen gör damen matt! Eller ännu bättre då ju Jesper förespråkar kungsslag så finner jag dett ytterst lämpligt: SPELET GÅR UT PÅ ATT SLÅ DAMEN! ELLER HUR JESPER?

Lämna en kommentar