sep 17

Norrbotten har inget vidare rikt schackliv men jag gör mitt bästa för att ändra på den saken. Turneringar är ett bra sätt att aktivera spelare. Finns det inga turneringar så finns det ingen motivation att träna. Om man bara samlas en gång i veckan och spelar blixt så blir det enbart en social verksamhet utan någon utveckling. Men så fort det finns spelare som verkligen vill bli bättre, som tränar och spelar aktivt, då skapas ett engagemang som sprider sig. Schacket är som bäst när man har en vilja att bli bättre för det förändrar hela ens liv. Det påverkar ens karaktär. Man blir fokuserad och engagerad. Varje detalj får betydelse. Det gäller att vara väl förberedd på alla plan.

Boden Elo är mitt sätt att förmedla till klubbspelarna hur en professionell spelare tänker. Där varje detalj har betydelse. En lokal som är ljus och rymlig, att man har eget bord, att det är fina bräden och pjäser, att det ser snyggt ut på bordet. En del arrangörer väljer att starta morgonronden kl 09. Vi börjar kl 11. Då är man utvilad och kan spela bra. Bra spel känns bra, man mår bra, schack blir kul.

Boden Elo 19, spelades i helgen. Sluten tävling, fem ronder, sex deltagare. På startlinjen fanns Emil Hermansson 2446, Tomas Yttling 1998, Erik Näckholm 1948, Mats Liljenberg 1869, Per Vestin 1800 och Mikael Forsberg 1778. Som klart högst rankad siktade jag på fem raka segrar. Emellertid visade Mats Liljenberg upp en kanonform. Han spelade solitt och vann positionella fördelar innan han tog hem sina partier. Vi möttes dessutom i sista ronden och hade båda full poäng. Jag har vunnit relativt enkelt i våra tidigare möten men denna gång var det stenhårt. Mats fick ett litet initiativ efter öppningen och pressade mig. Han hade torn+löpare+springare mot mina två torn men jag hade en bonde mer i gengäld. I ett läge missar han en snygg taktisk finess och förlorar sin springare mot en bonde men behåller initiativet vilket gör det mycket svårt för mig att vinna. Partiet slutar remi och Mats har gjort sitt livs turnering. Det visar sig ge en elo-prestation på 2524.

För mig är Boden Elo en förutsättning för att jag ska kunna fortsätta med schack nu när jag bor i Norrbotten. Turneringen erbjuds varje helg men bara om det finns minst sex deltagare den aktuella helgen. I Norrbotten finns det för få spelare för att hålla igång varje helg men med deltagare utifrån kan det bli full fart på turneringen. Det är trots allt få turneringar som erbjuds varje helg. där det är garanterat att man får möta en internationell mästare. Jag hoppas att alla som deltar kommer att lära sig något och inspireras att förbättra sitt spel. För det är då schack blir riktigt intressant.

Slutresultat: Emil Hermansson, Mats Liljenberg 4.5/5, Erik Näckholm 3, Tomas Yttling, Per Vestin 1.5, Mikael Forsberg 0.

Läs mer om Boden Elo på hemsidan: www.hermanchess.se

Välkommen till Boden!

Hälsningar

Emil Hermansson

 

 

 

 

Läs de 22 kommentarerna till “Hälsningar från Boden!”

 1. Johannes Oredsson säger:

  Hej,
  Var får ni materialet ifrån till Boden? Dvs, dgt klockor och liknande? Lånar ni in det från Sk Rockaden Umeå lr?

 2. Emil Hermansson säger:

  Det är eget material som jag använder.

 3. Christer Johannorm säger:

  Har du ”visioner” på att få dit starkare spelare eller är en bredden som gäller? Hur ska ni få dit starkare spelare (Dvs vad finns det för villkor)?

 4. Emil Hermansson säger:

  Det är alltid trevligt när starka spelare deltar. CM har fri start, FM har fri start och 300 kr i arvode. IM och GM får vända sig till mig och förhandla men jag behöver en sponsor om jag ska kunna ge rimliga villkor.

 5. Susanna Berg säger:

  Tack Emil för trevlig läsning och delar helt dina tankar om hur en turnering ska vara. Lycka till med turneringarna och jag hoppas kunna deltaga framöver.

 6. Johannes Oredsson säger:

  Hörde från Anna Krin ordföranden i Rockaden Umeå att ni lånat DGT klockar av dem, varför?

 7. Emil Hermansson säger:

  Nej, jag använder egna klockor.

 8. Emil Hermansson säger:

  Fick ett fint meddelande från Niclas Hedin, Wasa SK: Läste om det på Schacksnack. Jag älskar kreativa initiativ för schackssverige! Jag kollar in en bra helg och kommer!

 9. Johannes Oredsson säger:

  Håll dig till det då och använd egna inköpta klockot och stå för dig och det du säger, om du har priser dela ut dem också, Det var inte fint gjort av dig när du inte delade ut juniorplaketter i Norra GP! Bli vuxen och bli mogen och då kan folk lita på dig istället så att du får bra rykte hela vägen.

 10. August på Ekhemmet säger:

  Ha ni nauen övre auldersgräns,au va kustar kalase. Hu bli de mä den goa kaffihalvan?

 11. Erik Geijer säger:

  Till Johannes Oredsson: Även om du har skäl att vara missnöjd (det kan jag inte bedöma) så är den tonen inte ok på Schacksnack. Fortsätter du i den stilen så blir du avstängd från Schacksnack. Det blir bara en varning, den här.

 12. Emil Hermansson säger:

  Jag har ingen aning vem denna Johannes Oredsson är eller vad han har gjort för insatser för schacket genom åren.

 13. Christer Johannorm säger:

  Emil, utan sponsorer kan det bli svårt för er att få dig IMs och GMs förstår jag. 300 kr för FMs låter acceptabelt med tanke på att det även finns prispengar OM det inte vore för resekostnader + logi = Det blir en förlustaffär för spelaren ändock(?)

 14. Fredrik Lindh säger:

  För FM och nedåt är det väl alltid en förlustaffär i att spela schacktävlingar… man spelar inte för att ”tjäna” pengar utan för att det är kul och att det förhoppningsvis blir en trevlig upplevelse.
  Starkt av dig annars Emil att fortsätta satsa på dina tävlingar! 🙂

 15. Erik Näckholm säger:

  Hej!
  Vore trevligt med lite spelare till tävlingar i norra Sverige. Samarbete är viktigt mellan klubbar vid större tävlingar. Det skulle inte gå att anordna tävlingarna annars det skulle bli för dyrt. Om man har lite material och stort intresse för en tävling. I Luleå hade vi tex över 50 deltagare. Vi i Luleå lånade klockor ifrån Uleåborg och Boden mm när vi hade Luleå GP som ingick i Norra GP. När Boden hade någon GP tävling så lånade vi ut till Boden GP. Det känns helt naturligt att stötta och samarbeta mellan klubbarna.

  Vad är problemet med det Johannes?

  Angående Boden Elo som Emil arrangerar själv har alltid Emil Hermansson haft eget material som han säger.

  Att hänga ut andra på forum är inte speciellt snyggt gjort. Om du har något problem mellan dig och Emil? så var man och berätta det åt han istället!

  Arrangörerna för Boden, Luleå, Umeå, Narvik har väl själv stått för priserna? Inre kraft har sponsrat anmälningsavgifterna till högre elospelarna. Vilket var en god gärning för schacket i norr som har fått flera Elospelare pågrund av det.

  Jag var inte med i Umeå eller någon Narvik tävling som ingick i Norra GP. Om det skulle vara oklarheter Johannes så måste du prata med Emil och inte komma flera år senare med smutskastning på nätet och personangrepp.

  Schacksverige har lidit hårt av olika enstaka tvister och olika skumma saker tidigare.
  .

  Emil Hermansson i Boden gör ett helt fantastiskt jobb. Turneringarna har varit väldigt bra.
  Hårda partier som är eloregistrerade gör att man kämpar bättre och spelar bättre och tränar mera inför och analysera mera. Jag känner att jag blivit en bättre schackspelare och det är roligt när man känner att man utvecklas.

  Social biten är också en bidragande orsak att jag spelat flera tävlingar. Trevligt att spela schack under bra förhållande helt enkelt. Bara det här med att få partierna analyserat av Emil vilka möjligheter som man missar och vad man lär sig.
  Jag blir väldigt inspirerad när jag spelar mot han och höjer mig flera klasser högre.
  Jag har varit på väldigt givande kurser som Emil har arrangerat och lärt mig väldigt mycket schack.

  Emil Hermansson har något väldigt unik tävling som kan arrangeras året runt varje helg till och med har han fått besök från Norge som intervjuat han.

  Jag såg att Umeå satsar stort med en tävling.

  http://www.rockaden.nu/upload/Bjorkstad20131.pdf

 16. Johannes Oredsson säger:

  Jag Önskar Emil all lycka till, jag önskar bara att man verkligen på alla sätt och vis kämpar för schackets bästa. Till redaktören: Erik, vi har demokrati i Sverige = alla har rätt att föra sin talan, ordet är fritt. Jag har inte koommit med något personpåhopp på Emil, Fråga SK Rockaden Umeå om Emil skötte sina åtagande som utlovat i Norra GP, nej det delades aldrig ut några Plaketter till juniorerna som stod och väntade förgäves, medan Emil hade egen prisutdelning på eget håll och delade ut pengarna.

 17. Erik Geijer säger:

  Till Johannes Oredsson: Du skrev ”Bli vuxen och bli mogen…” till Emil. Det är ett solklart personpåhopp. Tror du inte att folk kan läsa innantill?
  Demokrati innebär inte att alla har rätt att bråka hur mycket de vill var som helst. Den som ofta stör folk på en schackklubb får inte vara kvar där i längden, och den som inte håller en åtminstone halvhyfsad ton i diskussionerna på Schacksnack blir avstängd. Du är inte avstängd än, men ett övertramp till så blir du det.

 18. Sverrir Thór säger:

  Ett mycket hedervärt initiativ och utan tvekan värt att vara med någon gång. Om inte annat för att kunna säga att jag varit i Boden :).

 19. Bulls eye säger:

  Sluta dribbla om tjaffs. Personligen tycker jag man kan slänga placketterna i kakelugnen så de ger värme och ev. matall smälter man ner. Nåväl det är kanske en sådan där erfarenhet man får då man blir äldre och samlar ihop alla sina ungdomspriser.

  Det finns ju också den där tävlingen, hmm var det i Växsjö,… Ja det är i alla fall en 4:a Berger som man spelar en lördag och söndag som träning inför SM. Tycker dock man borde ha 4:a Berger och 3 snabbschackspartier mot respektive spelare om man vill fylla upp hela lördag och söndag. Samt likadant om man har 6:a Berger så ska man börja med 5st snabbschack på fredag kväll så man fyller upp hela fredagen. Eller så slänger man om och kör snabbschacket på slutet så skapar det lite dramatik!?

 20. Mikael Johnsson säger:

  Vem är denna bulls eye? Infantilt inlägg är bara förnamnet. Snälla bespara oss från dylika inlägg dom inte syftar till något positivt för schacket.

 21. Bulls eye säger:

  Nä, det kommer jag inte göra. Du får sätta ditt hopp till att moderator censurerar.

 22. Fredrik Karlsson säger:

  Snälla redaktören, censurera bort personen med alias ”Bulls eye”. Det är en s.k. ”haters” på nätet som syftar bara till att skapa oreda och ställa till bekymmer för andra där kretinet drar fram.

Lämna en kommentar