Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

På torsdag 2 maj hålls Chess Battle i Stockholm. Tävlingen innehåller Actionschack, Braintwist, Teambattle och Timerun.Hur grenarna går till får man veta  när  man har kommit.

Det är elever från olika skolor som deltar, och man måste vara inbjuden för att kunna delta. De som vill veta mer kan kontakta utsiktstornet@gmail.com.

Uppdaterat: Inbjudan finns här.apr 30

Juan Bellon i aktion. (Foto: Lars OA Hedlund)

Inför näst sista ronden av Stockholm Elo Challenge leder stormästaren Juan Bellon Stockholm Elo Challenge. Han har 6,5 poäng av 7 och ligger en halv poäng före tvåan FM Jonathan Westerberg.

I förra ronden vann Bellon mot FM Deniz Arman, medan Westerberg besegrade GM Ralf Åkesson.apr 30

Nu är det klart att Visma Chess Tournament får en extra IM-grupp. När vi senast skrev om den turneringen var det ännu inte bestämt om man skulle utöka med en extra IM-grupp.apr 29

David mot Goliat? David Bit-Narva i vinstpartiet mot stormästaren Ralf Åkesson. (Foto: Lilia Bit-Narva)

Det är Juan Bellon som leder turneringen före Jonathan Westerberg. Även Pontus Sjödahl ligger bra till (samma partipoäng som Westerberg men lite svagare kvalitetspoäng).

Ledarduon Bellon och Westerberg. (Foto: Lars OA Hedlund)apr 29

Nu är det två som delar ledningen i superturneringen Alekhine Memorial (se partier och resultat): fransmannen Maxime Vachier-Lagrave och israelen Boris Gelfand.

Gelfand och Anand (som möttes förra året i en VM-match där Anand vann) var de enda som lyckades vinna sina partier i dagens rond.apr 29

Det började bra för Alexander Morozevitj i GP-turneringen i Zug, men nu har han förlorat tre partier i rad. Bland andra Inte bara schack har uppmärksammat hur han förlorat i vinstställningar. Hans förklaring är  att han är sjuk, men ändå tvungen att spela. Läs mer hos chess-news.ru.

Topalov håller ledningen i turneringen efter nio ronder.apr 29

Vi har tidigare skrivit om ett upprop mot datorfusk, framtaget av Association of Chess Professionals (ACP). Nu meddelar världschacksorganisationen Fide att den stöder förslaget. Man kommer att tillsätta en kommission som även innehåller representanter för ACP.apr 29

För dem som inte demonstrerar på första maj kan det vara intressant att spela i Åstorps Schacksällskaps Jubileumsturnering istället. 1500 kr i förstapris, tidshandikapp (den starkare spelare får mindre tid) och max nio ronder (beror på antalet deltagare). Klubben fyller 90 år och firar bland annat med denna turnering, som inte gått tidigare.

Uppdaterat: Nu finns slutresultatet i en av kommentarerna nedan.apr 28

Förre världsmästaren Anatoly Karpov säger i en intervju att han hoppas att Carlsen vinner, eftersom det skulle ge schacket en rejäl skjuts framåt (speciellt i de europeiska länderna). Därför hoppas Karpov att Carlsen vinner VM-matchen mot regerande världsmästaren Anand.

Karpov tillägger  att det skulle kännas skönt för honom personligen om Anand vann, efter ”jag har besegrat Anand två gånger i matcher”. Men för schackets framtid håller han alltså på Carlsen.apr 27

David Bit-Narva (född 1999) slog GM Ralf Åkesson i första ronden av Stockholm Elo Challenge. David har 1881 i rating och spelar för Rockaden.

I skrivande stund (rond 3 spelas fortfarande) leder GM Lars Karlsson före Carl Cederstam-Barsk. Båda har tre poäng.

Tidigare artiklar