Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 31

Dator

Än en gång vann Rybka. Det var den 10:e upplagan av International Computer Chess Tournament (ICT10) (även partier) som spelades i Holland mellan den 28-30 maj. Rybka förlorade endast ett parti och det var mot Deep Sjeng från Belgien. Datorprogrammen är inte mycket för att spela remi. Endast 13 av 63 partier slutade med delad pott!
Prispallen: 1. Rybka – 8.0 poäng. 2. Deep Sjeng – 7.0 poäng. 3. Hiarcs and Deep Shreedder – 6.0 poäng.maj 31

kina-2010

Då är Kinesiska mästerskapet som spelas i Xinghua, Jiangsua i gång igen. Det en duo i ledning GM Shilong Li och GM Xiangzhi Bu leder på fem poäng. Direktsändningen från rond 8 startar klockan 08.00 på tisdag. 

live

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 31

schacksnack_stor-300x1001

Då och då presenterar Schacksnack antalet besökare på hemsidan. Senast var det i slutet på förra året. Maj är i det närmaste slut och hittills (30/5) under månaden har det varit 93 972 unika besökare. Schacksnack särar mycket noga på träffar och unika besökare vilket det slarvas med här och där.

De senaste månaderna har Schacksnack glädjande kunnat notera en kraftig uppgång av ryska besökare. De har den senaste månaden stått för 6.42 % av det totala antalet (201 per dag!). Vän av ordning undrar kanske vad de får ut av detta eftersom sajten är på svenska. Den unika partigenomspelningen går att förstå oberoende av nationalitet och Googles översättning gör att det mesta är förståligt.

De 6 största länderna utanför den Nordiska sfären är: 

1 Ryssland 4 Holland
2 Frankrike 5 czeb1
3 Tyskland 6 England

 

Det är många som inte bara besöker Schacksnack utan de skickar också e-mail. Min blygsamhet förbjuder mig att citera fler än de två som följer och som är från Ryssland:

Great detailed information, I just bookmarked you on my google reader…
Great information, I just bookmarked you…maj 31

Anand 2010b11 

På Chessdom kan man läsa att VM-matchen mellan Världsmästaren Vis. Anand och Veselin Topalov fortsätter i domstol. Det som upprört arrangören är att CessBase brutit mot texten: ”Det är absolut förbjudet att förmedla dragen eller videon på andra hemsidor utan tydligt tillstånd….” Läs hela artikeln här.  

During the Anand – Topalov WCC 2010, a message appeared on the official site stating, ”Warning! It is absolutely prohibited the live broadcast of the moves or video during the game on other websites, media or software without the explicit permission of the organizers of the match. This prohibition is being violated by ChessBase”

A few weeks after the end of the championship Chessdom.com received news directly from a German source that the case is already presented in court. Regarding the moves copyright case and the recent exchange of media releases between teams Topalov and Anand, we contacted the manager of Veselin Topalov and one of the central figures behind the organization of the WCC – Silvio Danailov. He was disturbed by the fact that millions of euros were invested in the most watched online World chess championship in history, while Chessbase is putting themselves above the law and taking the moves without permission. Read on for full details:

Q: Mr. Danailov, we understood that the case against a German company that has presumably violated copyright rules has been presented in court. Can you share with us details on the issue?

A: Good afternoon, yes, this is true. Before the start of the World Chess Championship we explicitly stated that no company can use the moves without the official site’s staff permission. And this was violated by Chessbase, they put themselves above the law in Europe, above the general FIDE ethical rules.maj 31

Schacksnack vet inte riktigt om 11th Karpov Tournament 2010 startar i dag, i morgon  eller på onsdag och vilken dag avslutningen är. Det finns olika uppgifter om detta på de stora sajterna. Tidigare när Schacksnack var inne på den officiella hemsidan var det endast 10 spelare men de senaste dagarna har deltagarelistan utökats till 12. De som tillkommit är stormästarna Sergey Karjakin och Baadur Jobava. Hur som helst Schacksnack kommer att hålla utkik och rapportera om vad som händer.

GM Sergey Karjakin Ryssland 2739 1990
GM Dmitry Jakovenko Ryssland 2725 1983
GM Baadur Jobava Georgien 2715 1983
GM Niukita Vitiugov Ryssland 2707 1987
GM Alexander Motylev Ryssland 2704 1979
GM Sergei Rublevsky Ryssland 2704 1974
GM Alexander Onischuk USA 2699 1975
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2686 1985
GM Alexander Riazantsev Ryssland 2674 1985
GM Viktor Bologan MdaB 2668 1971
GM Emil Sutovsky Israel 2661 1977
GM Ivan Sokolov BIH 2654 1968

 maj 31

Halifman är spelaren som visar sig på styva linan. Han mötte Serper i Sankt Petersburg 1994.

maj 30

 sigemans 2010

I fjol vann GM Nigel Short Sigeman & Co Chess Tournament på 4½ poäng av fem möjliga. I år upprepade GM Anish Giri bedriften och han uppnådde en prestationsrating på 2920. För detta behövde han i dag besegra den ende som hade möjlighet att göra honom bedriften stridig – GM Jon Ludvig Hammer. Han manövrerade sakta men säkert ut Hammer i ett mycket svårspelat slutspel efter det att han i början av partiet (drag 15) inte gått med på remi genom dragupprepning. Giri imponerade storligen. Att vid 15-års ålder redan vara en fullfjädrad stormästare förstår man knappt hur det är möjligt. Att han redan är internationellt mycket erkänd framgår tydligt när världens största hemsida Chessbase news lät honom kommentera VM-partierna mellan GM Vis. Anand och GM Veselin Topalov.

Av svenskarna var det IM Nils Grandelius (p.2527) och Jonny Hector (p.2561) som lyckades bäst. De två hade ett långvarigt envig i dag på 119 drag som Nils vann. I och med detta placerades han före Jonny i prislistan. Stormästarna Tiger Hillarp Persson (p.2425) och Pia Cramling (p.2209) var helt ur form. Deras inbördes möte slutade med vinst för Tiger och i och med detta kom Pia sist i den 18:e upplagan av Sigemans.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer 1- 0 Hillarp Hillarp 1- 0 Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling ½- ½ Grandelius Giri 1- 0 Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector ½- ½ Giri Grandelius 1-0 Hector

 

 Prislista och partier (5 ronder).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29

snabbschack 2010 

I 4th ACP World Rapid Cup spelade landsmännen GM Sergey Karjakin och GM Dmitry Jakovenko  final i dag. Det blev dramatiskt värre. Matchen avgjordes först efter Armageddon i sjunde partiet och detta vann Karjakin. 

Tabell och partier från finalen.
 Rond 1-4 snabbschak (20 min. + 5 sek.), 5-6 blixt (3 min. + 2 sek.) och 7 Armageddon.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29
GM Jon Ludvig Hammer Norge

 GM Jon Ludvig Hammer
(Foto Calle Erlandsson Lund.)

Sigeman & Co Chess Tournament 2010 är framme vid sista ronden. Spelschemat kunde knappast komponerats mer raffinerat. I morgon klockan 12.00 börjar partiet mellan GM Anish Giri och GM Jon Ludvig Hammer och det är direkt avgörande för vem som skall vinna miniturneringen.

Endast ett parti gick till avgörande i dagens rond och det var mötet mellan GM Jon Ludvig Hammer och GM Tiger Hillarp Persson. De andra två slutade då naturligtvis remi. 

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer 1- 0 Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling ½- ½ Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector ½- ½ Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 12.00 i morgon söndag. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29

Sigeman & Co Chess Tournament 2010 är kampandan hittills utöver det vanliga. Efter nio spelade partier har endast två slutat med delad pott, men först efter kamp, och i bägge har IM Nils Grandelius varit inblandad.

I gårdagens rapport hoppades Schacksnack att GM Tiger Hillarp Persson skulle funnit formen under natten för att kunna ge GM Anish Giri en match som vit. Tyvärr hade han inte det för han förlorade mot det holländska underbarnet utan att någonsin under partiet komma till motspel. För att använda en terminologi från en stor sport: Det var spel mot ett mål.

Nu får Sverige sätta sitt hopp till GM Jonny Hector som i går besegrade  GM Pia Cramling i ett slaviskt parti. Han möter i dag Giri och vinst innebär att han är med i den absoluta toppen och kämpar.

Det tredje partiet var mötet mellan IM Nils Grandelius och GM Jon Ludvig Hammer och det slutade remi efter det att den senare haft initiativet en bra stund.

Spelschema (5 ronder), länk till direktsändningen och partier bifogas.

Hammer 1-0 Hector Hammer 1-0 Cramling Cramling 0-1 Hector Hammer-Hillarp Hillarp-Cramling
Cramling 0-1 Giri Giri 1-0 Grandelius Grandelius ½ – ½ Hammer Cramling-Grandelius Giri-Hammer
Grandelius ½-½ Hillarp Hector 1-0 Hillarp Hillarp 0-1 Giri Hector-Giri Grandelius-Hector

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 idag och i morgon är det två timmar tidigare. Betänketiden är 2 timmar för 40 drag + 1 timme för 20 drag + 30 minuter för resten.

live

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar