Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 31

skaneschack1Från och med i dag har Skånes SF en ny hemsida.mar 31

Print

I dag invigs Ryska Mästerskapet för lag och avslutas lördagen den 10:e. Det första draget görs i morgon. Det är den starkaste serien, tillsammans med Bundesliga, i världen med spelare som Ivanchuk, Morozevich, Wang, Gelfand, Karjakin, Grischuk, Shirov, Ponomariov och Svidler bland deltagarna i de 10 lagen. Schacksnack kommer att följa spelet och lägga upp behövliga länkar i god tid före start.mar 31

DM 2010

I rond fyra, som spelades i går, i Danska Mästerskapet gick tre partier till avgörande. Det var stormästarna Jacob Aagaard, Lars Schandorff och FM Mads Andersen som plockade välbehövliga helpoäng. Slutställningen i Aagards bra genomförda parti mot Mikkel Djemæ Antonsen hör inte till de vanliga. Det är nästan så att det platsat som partislut på Schacksnack. Detta innebär att det endast skiljer en poäng mellan plats ett, GM Allan Stig Rasmussen, och åtta. Det kan bli en dramatisk avslutning Annandag Påsk då sista ronden spelas.  

Rond 5 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning.

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
mar 31

 I dag är Schacksnack nästan 100 år tillbaka i tiden med partislutet. Det spelades i Neapel 1914 och spelaren som gick segrande ur striden var var en av dåtidens starkaste, Siegbert Tarrasch (1862-1934).

mar 30

Förra året fick deltagarna i MTel Masters spela sina partier i glasburen till vänster. I år behöver de inte riskera detta för Grand Slam turneringen i Bulgarien är inställd. Orsaken är att den kommande VM-matchen mellan Anand och Topalov tagit för mycket tid och resurser i anspråk och MTel som är med och sponsrar matchen anser att deras pengar inte räcker till bägge projekten. Det finns inte mycket att göra ät detta, säger Topalovs manager Silvio Danailov i en intervju på Chessdom, och han hoppas att turneringen skall komma tillbaka nästa år…mar 30

jamaica-2009 

För en tid sedan fick Schacksnack ett e-mail undertecknat av S Hammar. I detta fanns en förhoppning om att det skulle gå bättre för FM Bengt Hammar, SS Allians Skänninge, i år än förra året i en turnering i Jamaica. Vid den tidpunkten gick det inte att finna några uppgifter om hans framfart. I dag går det! Han deltog JNBS UWI Masters i mitten på mars. Det gick inte bättre i år för Bengt vilket framgår av bifogad tabell. 2009 års turnering fanns också på Schacksnack.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

mar 30

Olympiad 2010

Det är några månader kvar till dess Schackolympiaden startar.  Spelort är Khanty Mansyisk och den kommer att pågå från den 19 september till 4 oktober i Tennis Sport Development Center med plats för 3 500 åskådare. Den officiella logon har presenterats och syns överst i detta inlägg. Sverige kommer att representeras åtminstone med ett herrlag.mar 30

DM 2010

Efter gårdagens rond (3) är fortfarande GM Allan Stig Rasmussen i ensam ledning med en halv poäng, före fyra spelare, i spelet om vem som skall bli Danmarksmästare 2010. Han spelade remi mot sin elev FM Mads Andersen. Danska Mästerskapet  pågår till den 5 april och Schacksnack kommer att följa turneringen i Landsholdsklassen genom att publicera tabell och partier.     

Rond 4 spelas i dag med start klockan 13.00 och den går att följa i direktsändning.

live

 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
mar 30

 1963 var årtalet när partiet Boutteville mötte Morena i Paris. I dag fungerar det som partislut på Schacksnack. Så kan det gå.

mar 29

Bokfront

Berättelsen om Malmö AS och nedanstående text är skriven av Stellan Persson, som blev medlem 1948. Bifogar nederst i inlägget uppgift om sidantal, pris och hur man införskaffar den till sitt schackbibliotek.
-Malmö schackklubb bildades 1900 och var ensam i staden till 1921 då Malmö SS tillkom. Året därpå bildades Malmö arbetares schackklubb, MAS. Några föreningar i landet som ännu är verksamma är äldre, men jag tror ingen kan uppvisa en sådan verksamhetshistoria som MAS.
-Skåneschacket dominerades efterhand också stort av MAS vars medlemmar deltog i det livliga utbytet med Köpenhamn. Främst Industriforeningen är legendarisk men även AS-04 och Vesterbro AS är dokumenterade.
-Förre redaktionssekreteraren och utrikeskorren vid Kvällsposten, Bo Plato, har bidragit med en saklig artikel om media kontra schack som kanske kan få någon chefredaktör att bli fundersam.
-Skåne är schackligt uppdelat i tre distriktsförbund och hur dessa tillkommit beskrives. Allskånska serien blev det positiva utfallet av Helsingborgsdelens utbrytning 1950 och samtliga serier med lagrapporter och sluttabeller 1952-1969 finns redovisade i boken.
-Interiörer från ett underbart schackkafé på Friisgatan i Malmö där bl.a. Inge Johansson höll till är en annan del av berättelsen. Göte Nilsson, Günther Krenzisky, Svedala-Jönsson och några andra presenteras. Inge blev Sverigemästare i Växjö 1958, var uppe i särspel om titeln ytterligare tre gånger, bl.a. mot Gösta Stoltz, och spelade i tre olympiader för Sverige. Han slog bl.a. stormästaren Tartakower i Dubrovnik 1950. Under tiden 1946 till 1966 vann Inge lokalt nästan allt som kunde vinnas. Två MAS-juniorer, Rolf Martens och Magnus Wahlbom utvecklades till Sverigemästare 1967 respektive 1974.
-Boken innehåller också 434 mästarpartier som huvudsakligen ej står att finna i nutida databaser. Nästan alla klubbmästare är representerade. Många partier är kommenterade.
-Totalt är där ca 60 bilder – t.ex. ”hela klubben” vid årsfester 1924, 1931 och 1950.

Finns för avhämntning i Malmö AS klubblokal, Ahlmansgatan 20 B, från och med i slutet av april månad 2010. Priset för de 480 sidorna är 349 kronor. Förfrågningar om försändelse kan göras till: skakhuset@skakhuset.com

Tidigare artiklar