• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 21

Lördag/söndag spelades rond 4 och 5 i den Tyska Bundesligan. Denna gång fanns det fyra svenskar på plats.

Stormästarna Emanuel Berg och Hans Tikkanen spelar i SC Hansa Dortmund. GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector förstärker Turm Emsdetten. I rond 4 förlorade Dortmund stort (1½-6½) mot Werder Bremen. Emanuel mötte superstormästaren Zahar Efimenko, UKR (2703) vid första bordet och Hans fick ta sig an GM Luke McShane, ENG (2671) och det blev förlust för svenskarna. Turm Emsdetten spelade 4-4 mot SV Wattenscheid 1930 och Nils spelade remi och Jonny vann.

I söndagsronden möttes svensklagen Emsdetten – Dortmund (3½-4½). Laguppställningarna var så fiffigt komponerade att klubbkamraterna i Lunds ASK Grandelius och Tikkanen (1-0) ställdes mot varandra.

Svenskarnas partier för genomspelning.okt 12

Årets Poikovsky, som också heter 12th Karpov International, är framme vid sista ronden. Inför denna är ordningen återställd i och med turneringens högst rankade spelare GM Sergei Karjakin, som till mångas överraskning avböjde erbjudandet att deltaga i årets upplaga av Grand Masters finalen i Sao Paulo/Bilbao, tagit ledningen efter att i åttonde ronden vunnit mot Zahar Efimenko i ett ”lustigt” parti. Övriga partier slutade med remi.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Sista ronden startar klockan 11.00 den 13:e.
live

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 11

En tanke som slog Schacksnack vid författandet av detta inlägg om Poikovsky var att detta är tredje turneringen som pågår för fullt i Ryssland. Nog hade det varit rätt tunt på turneringsfronten om inte det stora landet i öster ställt upp… En och annan öppen turnering, utöver Bilbao och Wijk aan Zee, hade väl sett dagens ljus då och då.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 06

I dag, i rond 3, var spelarna mer på hugget än i går i den 12:e upplagan av Poikovsky för då slutade samtliga partier med delad pott. GM Sergey Karjakin vann enkelt i ett Caro-Kann, som det verkade från Schacksnacks horisont, mot GM Viktor Laznicka. Det andra partiet som gick till avslut spelades mellan GM Zahar Efimenko och GM Alexander Motyley och det blev en holmgång som utmynnade i att Zahar till slut stod som segrare.

I morgon hoppas Schacksnack att den uppskattade tabellen med partierna åter skall vara på plats. I dag blir det därför en manuellt konstruerad tabell och samtliga partier (rond 1-3) för genomspelning.

1 GM Sergey Karjakin 2.0
2 GM Fabiano Caruana 2.0
3 GM Zahar Efimenko 2.0
4 GM Alexander Onischuk 1.5
5 GM Sergei Rublevsky 1.5
6 GM Viktor Laznicka 1.5
7 GM Etienne Bacrot 1.5
8 GM Lazaro Bruzon 1.0
9 GM Dmitry Jakovenko 1.0
10 GM Alexander Motylev 1.0

 

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tyvärr har Schacksnack tekniska problem med att publicera den omtyckta schacksnacktabellen med partier.
Men den återkommer!
Partier rond 1-3.
sep 27

I gårdagens rond i European Club Cup 2011 ställdes Lunds ASK mot ett lag från St. Petersburg. Denna gång blev motståndet övermäktigt för lagmästarna från Sverige. När summering kunde göras efter det att IM Axel Smith givit upp mot GM Zahar Efimenko (2703) visade det sig att det ryska laget vunnit med 5½-½. GM Emanuel Berg, som spelar för Oslo SS, fick möta det italienska underbarnet GM Fabiano Caruana som vann efter ett evigt tråcklande. Oslolaget tog en halv poäng mer än Lund i sin match mot andreankade SMHS-64 som har GM Boris Gelfand (spelade inte) och GM Anish Giri i laget.

I dag blir det betydligt lättare för LASK. De ställs mot 57. Isek Aquamatch S.C. från Turkiet och de bör inte ställa till några större besvär för deras ratingsnitt är 2065.

Partierna från rond 1-2. Utöver laskspelarnas finns GM Emanuel Berg, GM Pia Cramling, FM Anders Livner och FM Jan Lundins alster med för genomspelning.

Rond 1-2.jun 22


En glad GM Ruslan Ponomariov efter segern. Foto Chess-News.ru.

I Individuella mästerskapet för Ukraina säkrade superstormästaren Ruslan Ponomariov turneringssegern efter vinst i sista ronden mot ”uppstickaren” GM Alexander Moiseenko som blev fyra på samma poäng (7) som tredjepristagaren GM Zahar Efimenko. För att göra prispallen komplett, på tredje plats kom GM Pavel Eljanov.

Det var en stark turnering (kategori 16/2650) med tre spelare över 2700 i rating och när prislistan skrevs ut visade det sig att de obesegrade belade de tre översta platserna. Den ende som kunde gjort turneringen ännu starkare är landets store spelare GM Vassily Ivanchuk rankad som nummer fem i världen. Men han var upptagen på annat håll i Europa, nämligen i King´s Tournament 2011 i Rumänien. 

Prislista och partier från rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 15

Om några timmar startar direktsändningen från 73 Tata Steel Chess Tournament 2011. En fråga som många ställer sig är skall superstjärnan GM Magnus Carlsen (bilden från hemsidan) upprepa segern från förra året eller skall någon av de andra 2800-spelarna – Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Levon Aronian – gå till topps? Skall man tro Schacksnacks läsare råder det inget tvivel om att Magnus kommer att vinna (se röstningen i högerspalten).

Rond 1 GM-A (ratingsnitt 2740)
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Erwin l’Ami 2624 vs. GM Anish Giri 2686
GM Jan Smeets 2662 vs. GM Alexei Shirov 2722
GM Hikaru Nakamura 2751 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Maxime Vachier-Lagrave 2715 vs. GM Wang Hao 2731
GM Ian Nepomniachtchi 2733 vs. GM Vladimir Kramnik 2784
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Viswanathan Anand 2810

 

Direktsändning blir det naturligtvis och den startar klockan 13.30. Betänketiden: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Första skärmen är sändningarna som redovisas på den officiella hemsidan och nästa är den omtyckta Chessbomben som visar samtliga turneringar. I GM-B går det att följa den andre norrmannen som är på plats i Holland, GM Jon Ludvig Hammer i partiet mot GM Zahar Efimenko. Den tredje skärmen är ännu inte laddad men dyker det upp en webbkamera kommer länken till denna att finnas där (under fliken direktsändningar, överst på sidan, kommer länkarna att finnas till dess att turneringarna är avslutade i slutet på månaden).

live live livejan 14

Då var lottningen och spelschemat klart för de tre stormästaregrupperna i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011. I högsta gruppen kommer två av förhandsfavoriterna till slutsegern – GM Magnus Carlsen och GM Levon Arionian – att stöta på varandra redan i första ronden. Spelet startar klockan 13.30 i morgon. Schacksnack återkommer med nödvändiga länkar.

Spelschema GM-B (GM Jon Ludvig Hammer, NOR 2647, – GM Zahar Efimenko, UKR 2701), och GM-C.

Rond 1 GM-A (ratingsnitt 2740)
GM Magnus Carlsen 2814 vs GM Levon Aronian 2805
GM Erwin l’Ami    2624  vs GM Anish Giri    2686 
GM Jan Smeets  2662 vs GM Alexei Shirov   2722
GM Hikaru Nakamura 2751 vs GM Alexander Grischuk 2773
GM Maxime Vachier-Lagrave   2715 vs GM Wang Hao  2731
GM Ian Nepomniachtchi 2733 vs GM Vladimir Kramnik   2784
GM Ruslan Ponomariov  2744 vs GM Viswanathan Anand 2810


aug 19
Det behövdes endast en vinst för att GM Arkadij Naiditsch från Tyskland skulle vinna matchen mot GM Zahar Efimenko Ukraina och den kom i rond två. Övriga partier slutade remi och lägger man ihop detta blir det 3½-2½. Matchen spelades i Efimenkos land och den avslutades i går.

Matcher börjar bli populära kanske det är tid för någon med gott om pengar att åter arrangera en match mellan två svenskar. Det var länge sedan sist. Varför inte ett möte mellan till exempel regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg och vår färskaste stormästare Nils Grandelius i Schacksalongerna i Stockholm…?

 

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.