Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 21

FIDE Grand Prix i London börjar spelas i dag klockan 15.00 och bland deltagarna finns endast en spelare som inte uppnått drömgränsen 2 700 i rating och det är den tidigare FIDE Världsmästaren GM Rustam Kasimdzhanov trots detta blir ratingsnittet så pass högt som 2 738. Dessutom finns två av världens starkaste yngre spelare, bägge kända bland annat från Sigemans i Malmö – GM Anish Giri och GM Fabiano Caruana (ITA) – bland de 18 deltagarna som pö om pö kommer att spela i GP serien. Caruana kommer till spel först i det andra benet som startar i Tashkent Uzebekistan den 21 november i år. Andra som inte är med i London är Sergey Karjakin (RUS), Teimour Radjabov (AZE), Ruslan Ponomariov (UKR), Alexander Morozevich (RUS) och Vugar Gashimov (AZE).

Prissumman i London är på € 170 000 och av dessa får segraren 25 000. Den högtidliga invigningen med lottning skedde i går kväll och spelschemat för rond 1 blev som följer.

Rond 1
1 GM Rustam Kasimdzhanov 2684 ½-½ GM Peter Leko 2737
2 GM Hikaru Nakamura 2783 0-1 GM Boris Gelfand 2738
3 GM Veselin Topalov 2752 ½-½ GM Alexander Grischuk 2754
4 GM Leinier Dominiquez Perez 2725 ½-½ GM Anish Giri 2730
5 GM Hao Wang 2742 ½-½ GM Michael Adams 2722
6 GM Shakhriyar Mamedyarov 2729 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2769

 

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 26 och 30 september då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 jan 20

I grupp C i ”TSCT 2012″ spelade GM Hans Tikkanen, Lunds ASK,  remi i ”finalpartiet” mot GM Maxim Turov från Ryssland, som innan detta vunnit allt. Hans fick bra spel men lät tyvärr motståndaren få möjlighet till evig schack. Det hade varit lätt att undvika detta genom att spela 25. Dd1 istället för 25. f3. Synd på så rara ärtor! Men en tröst är att han fortfarande är ensam tvåa.

I grupp A fick GM Magnus Carlsen nöja sig med remi mot GM David Navara. GM Levon Aronian vann mot GM Vugar Gashimov och tog därmed ledningen i ensamt majestät med en halva.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.sep 08

Tyvärr så fick GM Peter Heine Nielsen lämna FIDE World Chess Cup 2011 efter dagens särspel mot GM Vugar Gashimov. Nu återstår det åtta spelare och det är idel ädel adel. Utöver Peters baneman Gashimov är det – GM Judit Polgar (2699), GM Ruslan Ponomariov (2764), GM Vassily Ivanchuk (2768), GM David Navara (2722), GM Alexander Grischuk (2746), GM Teimour Radjabov (2744), GM Peter Svidler (2739) som kommer att fortsätta för att kvalificera sig för semifinalerna.

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Tabell och partier från tiebreaket 4:3-4:8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Rond 4:2.


Rond 4:1.sep 07

GM Judit Polgar, GM Peter Heine Nielsen och GM Alexander Grischuk (bilderna från hemsidan) var i brygga efter första partiet i fjärde ronden i FIDE World Chess Cup 2011 men de kom samtliga tillbaka rejält i dag och vann! Det innebär att de spelar särspel i morgon med start klockan 11.00.

Peter hade ett långt slutspel med T+vit L mot T+svart L men han lyckades vinna ett par bönder och så var den dagen förstörd för motståndaren som är en av förhandsfavoriterna till slutsegern i turneringen – GM Vugar Gashimov. Judit visade att hon behärskade tekniken med att sätta matt med T+L mot T även om det tog sin tid. Övriga resultat finnes i partisammanfattningen som följer.

David Navara gick till femte omgången vilket ställer till klädproblem för honom. Redan inför förra matchen sa han i en intervju att han räknat med att vara borta ur turneringen redan efter tredje ronden därför hade han endast kläder t o m måndagen. Ja, vilka problem! Han kan väl ta en del av prispengarna han tjänat hittills, för nog måste det väl finnas butiker även där de spelar… I nästa match får han möta Grischuk eller Potkin och efter den matchen är kanske klädproblemen lösta för han blir måhända avklädd in på…

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Rond 4:2.


Rond 4:1.sep 06

I dag blev GM Vugar Gashimov för svår för GM Peter Heine Nielsen från Danmark. Men det kommer ett parti i morgon också och då har Peter Heine vit… En kul slutställning var det, men kanske inte för dansken. En annan av publikfavoriterna som inte räckte till i första partiet i fjärde ronden var GM Judit Polgar, i det partiet var det kubanen GM Leinier Dominguez Perez som blev för svår. Övriga resultat framgår av partisammanställningen och titta gärna på avslutningarna i Polgar och Potkins partier.

Läs mer om Peter Heine i norska Nettavisen.

Partierna från rond 4:1.sep 06

live live

Direkt från FIDE World Chess Cup 2011 omgång 4:1: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

GM Peter Heine Nielsen Danmark möter GM Vugar Gashimov, AZE (2760). En intressant match har mötet mellan GM Gata Kamsky och sexfaldige Ryske Mästaren GM Peter Svidler alla förutsättningar att bli. Skall den endast 18-årige GM Yaroslav Zherebukh (2590) från Ukraina fortsätta att överraska? Han har i tur och ordning eliminerat Felgaer (2573), Eljanov (2697) och Mamedyarov (2765). Han möter GM David Navara (2722) i dag.

Läs mer i norska Nettavisen om Peter Heine. Partierna från rond 1 och rond 2 för genomspelning.

Tabell och partier från tiebreaket rond 3:3-3:9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Rond 3:2.


Rond 3:1.sep 05

GM Peter Heine Nielsen fortsätter att avancera i FIDE World Chess Cup 2011. I dag vann han övertygande med 2-0 mot GM Mircea-Emilian Parligras, Rumänien redan i första avdelningen av särspelet och i nästa match väntar GM Vugar Gashimov, AZE (2760). GM Vassily Ivanchuk (2), Ruslan Ponomariov (1½), GM Gata Kamsky (2), GM Peter Svidler (2) och GM David Navara (2) är några av de mer kända som gör Nielsen sällskap från dagens spel till 16:e-dels finalen, som börjar spelas i morgon klockan 11.00.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.Rond 3:2.


Rond 3:1.mar 21

Efter rond 8, det återstår tre att spela, i Amber Chess Tournament 2011 har nog segeraspiranterna utkristalliserats. Att någon av de närmaste förföljarna skall kunna blanda sig i kampen med GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen om första priset verkar inte troligt.  GM Vassily Ivanchuk klättrar uppåt i tabellen för varje rond. I går blev det den fjärde rondvinsten i följd med 1½-½ och det var World Cup vinnaren GM Boris Gelfand som fick släppa ifrån sig poängen denna gång. Remarkabelt är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramniks kräftgång i prislistan. Han ligger sist efter att förlorat i gårdagens rond mot GM Vugar Gashiomov med ½-1½.

Som vanligt skriver norska Nettavisen om turneringen dagligen.

Sammanlagt är ställningen som i följande tabell och i denna framgår det tydligt att gapet mellan placeringarna 1 och 3 har vuxit rejält.

Sammanlagt 20th Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 11½
Carlsen M. GM 2815 11
Anand V. GM 2817
Ivanchuk V. GM 2779
Gashimov V. GM 2746 8
Grischuk A. GM 2747 8
Nakamura H. GM 2774
Topalov V. GM 2775
Gelfand B. GM 2733 7
Karjakin S. GM 2776 7
Giri A. GM 2690 6
Kramnik V. GM 2785

 

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget i dag då det är spelledigt. När spelet återupptas i morgon finns mötena Aronian-Kramnik, Carlsen-Anand och Ivanchuk-Karjakin på spelschemat.

live

Tabeller och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 18

Han är inte oövervinnelig GM Magnus Carlsen och man kan aldrig räkna bort GM Vassily Ivanchuk det visade den senare med eftertryck i går i Amber Chess Tournament 2011 när han besegrade Magnus med 2-0. Samma siffror visade GM Levon Aronian upp efter mötet mot Vugar Gashimov. Resultaten innebär att Levon är ensam sammanlagd ledare inför rond sex som spelas i dag. Han leder båda disciplinerna på fyra poäng och det är endast han och Världsmästaren GM Vis. Anand på andra plats som är obesegrade. Noterbart är att senaste sigemanssegraren GM Anish Giri (bilden) tog sin första vinst. Det skedde i blinddelen och den som fick släppa ifrån sig poängen var triumfatorn i Wijk aan Zee 2011 GM Hikaru Nakamura.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 21:e då det är spelledigt.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 14

Efter det att elitserien är färdigspelad och nedflyttningsdramatiken i sista ronden är ett minne blott är det tid att bland annat rikta blickarna söderut till Monaco och Amber Chess Tournament 2011 där några av världens starkaste spelare deltager. Innan dess är det på sin plats att återge vad Peter Hlawatsch hade att säga om arrangemanget i Västerås: ”det kan inte bli bättre”!

Efter det att två ronder är färdigspelade i Monaco går det att konstatera att GM Levon Aronian, GM Magnus Carlsen och GM Alexander Grischuk är i delad ledning i den sammanlagda tabellen. Detta efter att Magnus vunnit mot GM Vugar Gashimov med 2-0, Levon och Alexander avfärdade GM Hikaru Nakamura respektive GM Boris Gelfand med 1½-½.

Vilka summor det bollas med i Monaco. I till exempel Malmö Open är första priset 10 000 kronor för tre dagars spel. Jämför detta med ”Game of the Day Prize” på € 1 000 som Magnus fick för sin vinst mot Vugar i går i snabbschack!  Och det skall delas ut 11 gånger för ungefär 25 minuters schack.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 16 och 21:e då det är spelledigt. I dag står bland annat GM Magnus Carlsen-GM Levon Aronian på programmet.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Tidigare artiklar