• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 07
Anand 2010b11
 
Varför kan kombatantterna i Sofia inte ta en och annan stormästarremi? Även i dag gick det timme efter timme utan att något avgörande kom till stånd mellan GM Veselin Topalov och Världsmästaren Vis. Anand. L+L och L+S  som flyttades omkring den stackars vita fribonden på d5 i en oräknelig mängd drag.Vad hade den gjort för ont för att behöva stå där i flera timmar? Säkert var slutspelet på hög nivå och fullt av finesser men vad hjälper det oss vanliga dödliga med rating runt 2000. Vi vill se knock-out i form av vackra offer! Helst dam… På söndag är det dags för det 11:e partiet med Anand som vit. Därefter tar spelarna ledigt igen på måndag och så avgörs det på tisdag om Världsmästaren ytterst kommer att koras efter ett blixtparti.


Partierna från rond 1 -10 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.
maj 04
Anand 2010b11
 
Det blev en arbetsam eftermiddag för Världsmästaren Vis. Anand i det åttonde partiet i VM-matchen mot GM Veselin Topalov. Han uppbådade allt vad han har av försvarskonst men det räckte inte till utan Topalov kunde vinna och utjämna till 4-4. I morgon är det spelledigt i Sofia i Bulgarien och när de träffas igen på torsdag klockan 14.00 har Anand vit. 
 

Partierna från rond 1 -8 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.
maj 03
Anand 2010b
 
Tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov utförde det först draget, som Schacksnack skrivit om tidigare, i det sjunde VM-partiet. Efter det gick det fort. Topalov hade efter 13 drag endast använt två minuter. Det blev ett komplicerat parti där Världsmästaren GM Vis. Anand försökte och försökte men trots nästan en hel springare mer lyckades Veselin Topalov hålla ställningen mycket beroende på den ensamma men starka bonden på d2. Anand har haft två vita i rad men han har fått nöja sig med lika många remier vilket nog känns som en besvikelse för honom även om han fortfarande leder med en poäng. Det återstår fem partier att spela, och Topalov har vit i tre av dessa, om ingen av kombattanterna uppnår 6½ poäng innan. 
 
Direktsändningen startar i morgon klockan 14.00.
 

Partierna från rond 1 -7 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.


  maj 03
Anand 2010b
 
Dagens höjdpunkt är naturligtvis VM-matchen mellan Världsmästaren Vis. Anand och GM Veselin Topalov i Sofia i Bullgarien, som fortsätter i dag efter gårdagen speluppehåll. Det är det sjunde partiet som skall avgöras och Anand fortsätter med vit.
 
Direktsändningen startar klockan 14.00.

…The Russian Chess Champion, Anatoly Karpov arrived in Sofia Sunday for the next game…Karpov will make the first symbolic move on Monday during the seventh game between the two contestants (från novinite.com). 

 

Partierna från rond 1 -6 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.


  maj 01
Anand 2010b
 
Nu väntar två vita i rad för Världsmästaren Vis. Anand, som inför dagens möte leder med 3-2, mot utmanaren GM Veselin Topalov. Gårdagens slaviska remiparti var länge en kopia av det tredje matchpartiet som också slutade med delad pott. Det var först i det 15:e draget som Anand avvek genom att spela h5 i stället för det tidigare spelade h6. Vid genomgång av några pressröster så verkar det som att Världsmästarens 22…f6 är draget som som löser hans problem att få fart på sina pjäser.
 
Klockan 14.00 startar sjätte matchpartiet. 
 

Partierna från rond 1 -5 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.
apr 24
Anand 2010b
 
Klockan 16.00 startade VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Veselin Topalov i Sofia i Bulgarien. Spelarna verkade enligt kommentarerna på ChessDom välpreparerade och på samma källa går det att läsa att det var blixttempo i början (men de har ännu inte, när detta skrivs rätt slut på partiet. De anger ”29… Bxf5 30.exf5 and here Anand resigned.”) För hela partiet använde Topalov 32 minuter vilket är anmärkningsvärt i en VM-match när det inte blir remi. Vad missade Världsmästaren? Naturligtvis 24. Sxf6! som följde på det fatala 23…Kf7? Efter det återstod endast 6 drags sprattel.
 
I morgon börjar partiet klockan 14.00 (?) (det figurerar två tidangivelser på den officiella hemsidan: 1. ”25.04.2010. 15.00 EEST (12.00 UTC).” och ”On April 25th at 14.45 EEST (11.45 UTC) starts the Live Coverage of Game 2.”) och då har Anand vit. Håll utkik!
 
Parti 1 för genomspelning.apr 23

Ett dygn och två timmar försenat, ytterst beroende på det isländska askmolnet, går startskottet klockan 16.00 i morgon för den med spänning emotsedda VM-matchen mellan regerande Världsmästaren Vis. Anand från Indien och den bulgariske utmanaren GM Veselin Topalov. De möts i Topalovs hemland och det är  i ”Central Military Club” (bilden) i Sofia som kommer att hysa kombattanterna.

Kampen om Världsmästaretiteln spelas i bäst av tolv partier. För att bli Världsmästare krävs alltså att man uppnår 6½ poäng. Skulle det var oavgjort efter att samtliga partier spelats vidtar tie break med snabbschack och har inget avgörande kommit till stånd efter dessa spelas blixt till dess att Världsmästaren kan utropas. Betänketiden för långpartierna är 2 timmar för 40 drag + 60 minuter för de följande  20 dragen + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg per drag efter det 61:a. Femte partiet i tie break är sudden death med fem minuter för vit och fyra för svart. Slutar partiet remi utropas spelaren med den korta betänketiden till segrare och i detta fall till – Världsmästare.

Utmanaren – Veselin Topalov – vid spelbordet (han har vit i första partiet). Naturligtvis finns det länkar till direktsändningen från Bulgarien på många hemsidor runt om i världen. Schacksnack väljer två av dessa. Den officiella hemsidan och Chess Dom som är utsedd till officiell mediapartner. Schacksnack kommer att presentera nyheter och partier för genomspelning från Sofia.

Spelschemat:

Notera att första partiet i VM-matchen startar kl. 16.00 övriga kl. 14.00
21 april kl. 15.00 – invigning 4 maj kl. 14.00 – parti 8
24 april kl. 16.00 – parti 1 5 maj – spelledigt
25 april – kl. 14.00 – parti 2 6 maj kl. 14.00 – parti 9
26 april – spelledigt 7 maj kl. 14.00 – parti 10
27 april kl. 14.00 – parti 3 8 maj – spelledigt
28 april kl. 14.00 – parti 4 9 maj kl. 14.00 – parti 11
29 april – spelledigt 10 maj – spelledigt
30 april kl. 14.00 – parti 5 11 maj kl. 14.00 – parti 12
1 maj kl. 14.00 – parti 6 12 maj – spelledigt
2 maj – spelledigt 13 maj – tie breaks
3 maj kl. 14.00 – parti 7