maj 04
Anand 2010b11
 
Det blev en arbetsam eftermiddag för Världsmästaren Vis. Anand i det åttonde partiet i VM-matchen mot GM Veselin Topalov. Han uppbådade allt vad han har av försvarskonst men det räckte inte till utan Topalov kunde vinna och utjämna till 4-4. I morgon är det spelledigt i Sofia i Bulgarien och när de träffas igen på torsdag klockan 14.00 har Anand vit. 
 

Partierna från rond 1 -8 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.


Läs de 23 kommentarerna till “Åttonde partiet i VM-matchen”

  1. Axel Smith säger:

    Om man jämför Smith-Matthiesen från förra veckan (http://www.kobenhavnsskakunion.dk/index.php?sid=105&resultatid=10072&pv=1) efter 22.Te1 (22.Td1 spelades i partiet) Te8 23.Txe8+ Lxe8 24.d5 Kg8 25.d6, med ställningen efter 53-drag i VM-partiet är den enda skillnaden att f-bonden blivit en e-bonde. Det bör vara remi i vilket fall som helst, inte helt bra av Anand att förlora det.

    PS. SM 2010 har passerat 200 starter! 29 dagar kvar att anmäla sig – se http://www.lask.se/sm2010

  2. Jörgen Nilsson säger:

    Varför ger svart upp efter 56.g4?
    ”Vi” fick ju lära oss tidigt att undvika olikfärgade löpare vid fördelaktiga ställningar pga. remirisken.

    56..Le8 57.g5!! Lb5 58.Lg7!
    (med id’en 59.g6!)
    58…Le8 59.f4+-
    (Dragtvång)
    Mycket instruktivt!
    Frågan är om svart missade remin någonstans på vägen mellan drag 47 och framåt, eller om slutspelet helt enkelt är vunnet?!

    /Jörgen

  3. Axel Smith säger:

    Anand skulle inte tillåtit både bytet av vits h-bonde mot svarts g-bonde och kungsmarschen till h6 – då är det förlust. Han behövde heller inte tillåtit det.

  4. Hans Tikkanen säger:

    Axel, är det 53…Kf7 du opponerar dig mot? Hur ska han annars undvika det? Viktigare, hur vinner vit om svart inte spelar 54…Lc6? Säg att han ställer upp sig med löparen på b1-h7 och kungen på e8 (d7 när e6-bonden är hotad eller vit hotar Kc7). Spelar vit fram bonden till f6 står svart så att löparen håller d7 och kungen på f7 för att besvara Kh6 med Kg8. Springer vit då över med kungen till b6 hinner svart ställa om så att Kb6 kan besvaras med Ld5 (Kungen på d7). Så, hur ska vit vinna?

  5. Harald Lögdahl säger:

    I den sistnämnda ställningen kan väl vit spela b4-b5, Kxb5, Kb6 med idén f7 Lxf7, Kxb7 Svarts h-bonde gör ju ”ingenting”

  6. Harald Lögdahl säger:

    Fast det är klart svart lär väl göra -Kc8…….

  7. Ola Winfridsson säger:

    54…Lc6?? måste ha varit en trötthetsmiss. Det var sannolikt inte fel att byta av g-bonden mot vits h-bonde. Problemet för vit är att med alla svarts bönder på vita fält behöver svarts kung endast bevaka en begränsad del av frontavsnittet (d7 till g8); de avlägsna utposterna kan alltid försvaras av löparen. Följaktligen kan bönderna endast kan angripas med kungen (som behöver gå hela vägen från h6 till b6), men då hinner som Hans påpekar svart alltid ledigt med en omgruppering.

  8. Hans Tikkanen säger:

    Kc8 med idé att gardera b7 eller förhindra Kb7 efter att vit spelat Kb6+a6? Det första funkar inte, men det andra visar att trots att vit lyckas få a+d fria så är det remi.

  9. Anders O Nilsson säger:

    Saxat från ChessVibes

    54. Kg5 Bc6??

    54… Ke8 55. f4 Kd7 56. g4 Bd3 57. f5 exf5 58. gxf5 h6+! is the important point Anand must have missed; after 59. Kg6 Bc2 Black can just sit and wait.

  10. Harald Lögdahl säger:

    Svart behöver inte tänka på att göra -Kc8 i något läge nej, vits a-bonde har helt enkelt inte kommit tillräckligt långt fram i de varianter han gör Kb8……

  11. Hans Tikkanen säger:

    Ok, h6+ där kanske håller remi, men är det något fel på att stå kvar med bonden på h7 istället (med Ke8 och göra Lb5/a4 efter gxf5)? Jag tycker det känns tryggare att ha h-bonden som täcker g6, även om bonden verkar vara tillräckligt irriterande på h3 (plan h2 och byta den mot f6-bonden samt förhindra att vit ställer sin löpare på tex e7) om vit går tillbaka med kungen till kungsflygeln efter att ha framtvingat h5.

  12. Ola Winfridsson säger:

    Å andra sidan är det väl alltid helt riskfritt för svart att besvara Kb6 med Kc8 (eftersom bonden på b7 håller fältet c6) för vad är det som hindrar svart från att bara slå axb5 så fort vit spelar b5? Det blir väl alltid bara en bonde kvar för vit som löparen stoppar innan förvandlingsfältet, hur man än offrar dem? (Räknar bara ställningen i huvudet så det är möjligt att jag missat en avgörande finess.)

  13. Ola Winfridsson säger:

    Håller med dig, Hans! Det finns väl ingen anledning att inte låta bonden stå kvar på h7?

  14. Axel Smith säger:

    Ok, det finns alternativ till 54…Lc6 som håller remi. Jag förstår dock inte nödvändigheten med att spela 53…Kf7. Varför släppa fram vits kung? Vad har jag missat?

  15. Peter säger:

    ”är det något fel på att stå kvar med bonden på h7 istället (med Ke8)?”

    På Ke8 spelar vit f6 och vinner h7-bonden. Så h6 är nog tvunget.

    I denna variant alltså:
    54… Ke8 55. f4 Kd7 56. g4 Bd3 57. f5 exf5 58. gxf5 Ke8 59. f6

    59…Kf7 60 d7 förlorar direkt
    59…Lb5 60. Kh6 Ld3 61. Kg7 får svart inte tillåta. (61…Lg6 62. d7 Kxd7 63. f7 Lxf7 64. Kxf7 Kc6 65. Kf6 osv.)
    59…Lc2 60. Kh6 samma variant som ovan.

    Så det enda som återstår för svart är 59…Lb5 60. Kh6 Kf7 61. Kxh7 och sen försvara med två bönder under. Vilket verkar svårt. Vit ställer kungen på c5 och löparen på c3. Sen spelar han b5 och på axb5 Lb4. Sen Kb6, Kxb7 (offra ena bonden för detta), Kb8 och a-bonden går i dam.

    Poängen med Lb4 efter axb5 är att då är a+d bonde inte remi längre eftersom löparen inte kommer åt a6.

  16. Ola Winfridsson säger:

    Peter: Är den tvingande? Behöver svart verkligen spela 55…Kd7 och 56…Ld3? Kan man inte gå tillbaka till f7 med kungen istället och avvakta med löparen?

  17. Peter säger:

    Hm, kollade bara på Ke8 just då, men jag tror att vit i princip kan tvinga fram den ställningen, ja.

    På tex 54… Ld3 ställer man kungen på h6, sen flyttar man över löparen till h4-d8 diagonalen, vilket tvingar svarts kung att backa. Då kan man göra Kg7, Kf6 och sen g4, f4, f5 precis som i den andra varianten.

    Nånting i stil med detta:
    54…Ld3 55. Kh6 Lc2 56. Lf4 Ld3 57. Lg5 Ke8 58. Kg7 Kd7 59. Lf4 Lc2 60. Le5 Ld3 61. g4 Lc2 62. f4 Ld3 63. Kf6 osv.

  18. Ola Winfridsson säger:

    Fast poängen var väl att spela just 54…Ke8 och sedan avvakta? 55.Kh6 Ld3. Vad spelar vit då? Drag som Lf4, Lg3 och Kg7 faller väl samtliga på på Lg1, medan Lf6 rentav strandar på Ke7 följt av e5 (bonden på f3 ser ju lite krasslig ut plötsligt).

  19. Ola Winfridsson säger:

    Förlåt, 56.Kg7 faller på 56…h5 och h4 följt av Lg1.

  20. Hans Tikkanen säger:

    Peter, jag förstår inte ”osv”. Du kan nog få ha svart-fältaren vart du vill, när du vill. 63…Lc2 64.f5 exf5 65.gxf5 Ke8 66.Kg5 La4 67.Kh6 Kf7 osv tex 68. (Le7) f6 Kg8.

  21. Ola Winfridsson säger:

    Hans hann före! Det är väl nästan aldrig någon katastrof att bonden kommer till f6? Där är den som regel bara en belastning. Det är väl egentligen bara farligt när vits kung står på g7. Normalt kan svart hålla ett öga på f5-bonden med löparen så att kungen inte kan släppa garderingen av den (inte minst i den variant Hans föreslog från början, 54…Ke8 och avvaktande med löparen).

  22. Peter säger:

    Mitt första inlägg handlade egentligen bara om varför svart måste spela 58…h6+ i den givna varianten (från Chess Vibes) och att 58…Ke8 istället skulle förlora.

    Sen ställer ni följdfrågor om en annan variant. Oschysst. 🙂 Men ålrajt, jag ger mig, med kungen på e8 istället för d7 hinner svart ställa upp sig. Det saknas ett tempo.

    (66. b3 i den varianten är annars en intressant idé för att löparen hamnar i dragtvång och vit får tillgång till g7-rutan, men tyvärr blir det bara fel bonde kvar när man lyckas vinna löparen.)

    För övrigt håller jag med Axel, att stå kvar på g6 är väl ännu enklare.

  23. Ola Winfridsson säger:

    Hehe, Peter, då missuppfattade vi nog varandra! Jag trodde hela tiden det rörde sig om 54…Ke8 – inte undra på att det varit förvirrat! 😀

    I övrigt håller jag med dig och Axel. Det verkar dumt att backa med kungen från g6 när det inte behövs.

Lämna en kommentar