• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31

Det sista denna gång från Tata Steel Chess Tournament 2012 i Wijk aan Zee. Även GM Hans Tikkanen glimtar förbi.jan 29

GM Levon Aronian blev slutsegrare i grupp A i Tata Steel Chess Tournament 2012 (”TSCT 2012″). Han behövde endast spela remi i sista ronden mot en annan av segeraspiranterna GM Teimour Radjabov och så blev det också. Märkligt att Radjabov bjöd remi efter 12 drag för han hade ju möjlighet att vinna turneringen…

I grupp C blev det GM Maxim Turov från Ryssland som belade första platsen och därmed kvalificerade han sig för grupp B nästa år. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, hade möjlighet att komma på samma poäng som ryssen men tyvärr lyckades han inte vinna sitt parti, vilket var nödvändigt, utan han fick nöja sig med remi och kom därmed en halva efter Turov.

Prislistor och partier rond 1-13.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 29

Då är det endast några timmar kvar innan sista ronden i Tata Steel Chess Tournamen 2012 (”TSCT 2012″) startar. Inför denna är det endast i grupp A det är mer eller mindre avgjort vem som kommer att stå som slutsegrare. Efter gårdagens rond har GM Levon Aronian en poängs ledning och blir det inte förlust i dag kommer han att skrivas in i historieböckerna, bland annat med GM Ulf Andersson, som segrare i Wijk aan Zee. Är det utmanande att tippa remi mot GM Teimour Radjabov i sista ronden eller blir det så raffinerat att Aronian, Radjabov och GM Magnus Carlsen samtliga slutar på 8½ poäng?

I grupp C är det endast GM Hans Tikkanen, Lunds ASK och GM Maxim Turov från Ryssland som har möjlighet att bli turneringssegrare. De ligger sida vid sida på 9½ poäng, efter det att bägge vann i går, och det kommer att bli spännande att följa deras kamp om turneringessegern, som börjar klockan 12.00. Trots intensivit letande har Schacksnack inte kunnat finna särskiljningsregelerna någon stans på den officiella hemsidan. Men vid 17-tiden har vi svaret hur det gått.

Tikkanen har skrivit en kommentar om särskiljningsreglerna.

a. the mutual result
b. the Sonneborn-Berger score
c. the most games won
d. the player with more number of games with black
e. drawing of lots

Läs mer om turneringen i Magnus blogg.

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 28

I grupp A i ”TSCT 2012″ har tydligen sistplacerade GM David Navara tagit som sin uppgift att ta poäng av turneringens 2800-spelare. För några ronder sedan spelade han remi mot GM Magnus Carlsen och i går fick GM Levon Aronian lämna bordet som förlorare. Kommentatorerna har tidigare under turneringen höjt Aronians spelöppningsbehandling till skyarna. I går var det annat ljud i skällan! En bidragande orsak till hans förlust i går skylldes att han misshandlade spelöppningen på det grövsta.

GM Veselin Topalov, som gör comeback efter ett längre uppehåll från elitschack, hade GM Magnus Carlsen på gaffeln men lyckades inte vinna trots massor av material för damen. Men nog är han ursäktad för det var ett mycket komplicerat parti. GM Vassily Ivanchuk, som var ensam tvåa före gårdagens rond, spolierade sina chanser till turneringsseger genom att förlora mot VM-utmanaren GM Boris Gelfand.

Förvånande är GM Anish Giris misslyckande. Han började bra men de senaste fyra ronderna har han tvingats skriva in nollor i protokollet. Förlusten i går mot GM Fabiano Caruana kan man kalla utspelning.

”Svenskgruppen” i Wijk aan zee är dramatisk. GM Hans Tikkanen vann ett fint parti samtidigt som ledaren GM Maxim Turov endast mäktade med remi vilket gör att ligger sida vid sida in på upploppet. Spela gärna igenom Tikkanens parti mot IM Sahaj Grover för det renderade honom €100 som rondens bästa.

Läs mer om turneringen i Magnus blogg.

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 25

Aj, aj det var inte bra. Åtminstone kom det som en överraskning för Schacksnack att den hittills obesegrade GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, skulle förlora i dag mot Pieter Hopman (2342) från Nederländerna i ”TSCT 2012″ grupp C. Men han mötte en motståndare, som oturligt nog för svensken hade sin bästa dag i turneringen. Det var runt 30:e draget som det började gå snett för Hans men han kämpade på men det hjälpte inte denna gång. För att använda en gammal uttjänt klyscha: ”Det är sådant som händer”. Förlusten innebar att GM Maxim Turov, som spelade remi, drog ifrån med en halva när det återstår tre ronder att spela.

I grupp A gick fyra partier till avgörande och de vanns av svart!
Frågan är om inte GM Levon Aronian är världens bäste spelare för tillfället. Utskåpningen av GM Anish Giri visade med all tydlighet att det ligger något i påståendet. Spela gärna genom partiet och njut av schack när det är som bäst!
GM Magnus Carlsen spelade en snabbremi mot trätobrodern GM Hikaru Nakamura vilket gör att han tappade mark och han delar inför slutronderna tredje plats med GM Teimour Radjabov.

Han är fortfarande obesegrad, har vunnit de två senaste partierna och är ensam tvåa i turneringen. Vem är denna superman? Jo, den oförutsägbare GM Vassily Ivanchuk! Vem trodde att han på ett sådant mirakulöst sätt skulle återfå formen efter den mindre lyckade insatsen i Reggio Emilia i Italien som avslutades den 6:e? Vassily kan verkligen överraska schackvärlden och vi har kanske inte sett slutet på framgångarna i Wijk aan Zee….

Läs mer om turneringen i Magnus blogg.

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 20

I grupp C i ”TSCT 2012″ spelade GM Hans Tikkanen, Lunds ASK,  remi i ”finalpartiet” mot GM Maxim Turov från Ryssland, som innan detta vunnit allt. Hans fick bra spel men lät tyvärr motståndaren få möjlighet till evig schack. Det hade varit lätt att undvika detta genom att spela 25. Dd1 istället för 25. f3. Synd på så rara ärtor! Men en tröst är att han fortfarande är ensam tvåa.

I grupp A fick GM Magnus Carlsen nöja sig med remi mot GM David Navara. GM Levon Aronian vann mot GM Vugar Gashimov och tog därmed ledningen i ensamt majestät med en halva.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 17

Ja, det är bara att buga och ta emot. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, hade en lätt dag på jobbet i fjärde ronden i ”TSCT 2012″. Han mötte FM Etienne Goudriaan (2279) från Nederländerna som nog hade vaknat på fel sida i morse för han var enligt dataanalysen, som finns på direktsändningssidan, förlorad redan efter 12… Tb8.

GM Magnus Carlsen fick nöja sig med remi mot den unge italienaren GM Fabiano Caruana och när då GM Levon Aronian vann sitt parti mot GM Gata Kamsky är de två giganterna tillsammans igen i toppen på tabellen. GM Sergey Karjakin började turneringen miserabelt med två förluster. Efter dagens rond har det blivit samma antal vinster. I partiet mot GM David Navara avslutade han verkligen fiffigt och avgörande.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 15

 

Direktsändningarna från rond 2 i Tata Steel Chess Tournment 2012 startar i dag klockan 13.30.
Tabeller och partier från rond 1
Läs mer om gårdagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Skärm 1: Chessbomb grupp A-C.
Skärm 2: Den officiella hemsidan.
Spelschema: Grupp A, grupp B och grupp C.
I grupp C deltager GM Hans Tikkanen, Lunds ASK och han möter som vit i dag GM Daan Brandenburg (2527) från Nederländerna.

live live
Bomben Hemsidan


Speldagar:
14-17, 19-22, 24-25 och 27-29.
Betänketid: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.jan 14

Då var första ronden avverkad i Tata Steel Chess Tournament 2012 (TSCT 2012). I grupp C vann regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, övertygande som svart i ett Franskt parti mot IM Elisabeth Paehtz från Tyskland. Det var precis den öppning på turneringen som Tikkanen behövde för att stärka självförtroendet, för resultaten den senaste tiden har varit lite si och så.

I högsta gruppen startade GM Magnus Carlsen med vinst mot GM Vugar Gashimov. 17-årige GM Anish Giri, som för några dagar sedan segrade i superturneringen Reggio Emilia,  från arrangörslandet Nederländerna var fräck nog att vinna mot GM Boris Gelfand, som i vår skall utmana Världsmästaren GM Vis. Anand om titeln.

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.