Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 15
Efter sista ronden i Tal Memorial 2010 fick arrangören problem att kora segraren vilket framgår av bifogade citerad text eftersom det kom tre spelare på 5½ poäng. När detta skrivs har det ännu inte kommit någon officiell prislista men den kommer kanske under dagen. Tydligen verkar det som att GM Sergey Karjakin och GM Levon Aronian inte går att skilja åt medan däremot GM Shakhriyar Mamedyarov får nöja sig med bronsplatsen. Det kunde blivit ytterligare en spelare på 5½ poäng eftersom GM Hikaru Nakamura enligt kommentatorerna hade ett flertal möjligheter att avgöra slutspelet (partiet längst ner i detta inlägg) mot GM Alexander Grischuk till sin fördel

Bifogar också en länk till en video från sista ronden där det går att följa slutet av partiet mellan Grischuk och Namkamura och frustrationen den senare visar när han förstår att han spelat bort vinsten och får nöja sig med remi. Schack är skoningslöst!

Tiebreaks

There were some unusual problems with the tiebreaks in this event. Three players tied for first, and the first tiebreaker, the results of direct encounters, did not decide anything, since all games between the three were drawn. The second criterion is the so-called ”Koya system”, where the number of points scored against opponents who have 50% or more in the final table. Here, too, all three were equal. The next criterion is Sonneborn-Berger, which sees Aronian and Karjakin ahead of Mamedyarov, but equal to each other. Another possible tiebreaker, the number of games each player won, also solves nothing – both beat Gelfand and Kramnik. so it looks very much like Levon Aronian and Sergey Karjakin will end up sharing first and this year’s Tal Memorial trophy.

Ingen rast och ingen ro för världsstjärnorna. I morgon startar VI World Blixt med de flesta spelarna från Tal Memorial 2010 bland deltagarna.

Förra året vann GM Magnus Carlsen och som framgår av bifogad deltagarelista (ratingordning) kommer han att spela i år också och får nog räknas till en av favoriterna till att ta en plats på prispallen. Tre ronder blir det melllan den 16-18 november. I de två första spelas 14 partier och i avslutningsronden blir det 10.

live live

Hemsidan         Chessbomb
Tisdag och onsdag startar partierna klockan 13.00 och på torsdag två timmar tidigare.

Carlsen, Magnus Norge 2802 Nakamura, Hikaru USA 2741
Aronian, Levon Armenien 2801 Svidler, Peter Ryssland 2722
Kramnik, Vladimir Ryssland 2791 Movsesian, Sergei SVK 2721
Grischuk, Alexander Ryssland 2771 Nepomniachtchi, Ian Ryssland 2720
Mamedyarov, Shakhriyar Azerbaijan 2763 Caruana, Fabiano Italien 2709
Karjakin, Sergey Ryssland 2760 Vachier-Lagrave, Maxime Frankrike 2703
Ponomariov, Ruslan Ukraina 2744 Andreikin, Dmitry Ryssland 2683
Radjabov, Teimour Azerbaijan 2744 Mamedov, Rauf Azerbaijan 2660
Eljanov, Pavel Ukraina 2742 Grachev, Boris Ryssland 2654
Gelfand, Boris Israel 2741 Savchenko, Boris Ryssland 2632
Prislista och partier från Tal Memorial.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 13
Efter näst sista ronden i Tal Memorial 2010  är dubble Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov i ensam ledning på fem poäng vilket är en halv poäng mer än GM Levon Aronian och GM Sergey Karjakin. Spelschemat för sista ronden bifogas och av detta framgår att ingen av de tre i toppen på tabellen möts så det är fortfarande en öppen historia om vem som skall komma högst upp på prispallen.

live live

Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis går det att följa slutstriden i direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) i morgon. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Boris Gelfand GM Shakhriyar Mamedyarov
GM Alexander Grischuk GM Hikaru Nakamura
GM Vladimir Kramnik GM Alexei Shirov
GM Pavel Eljanov GM Levon Aronian
GM Wang Hao GM Sergei Karjakin
Tabell och partier.
Rond I-VIII
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 13
Tal Memorial 2010 är inne på sluttampen. När det återstår två ronder att spela är fortfarande sex spelare obesegrade. En av dessa är mannen GM Wang Hao. Inte nog med detta han är en i trion som leder turneringen. De andra är GM Levon Aronian och GM Shakhriyar Mamedyarov.  I går var han den ende som kunde bokföra en hel poäng och den inkasserades mot GM Boris Gelfand. Den senare har haft en miserabel turnering, han är en av tre som delar sista platsen på två poäng.

Det är några dagar sedan Schacksnack tittade till ställningen på den norska Live Top list och av denna framgår att GM Levon Aronian är den ende som kan hota GM Magnus Carlsens första plats, men då måste han vinna de återstående partierna (2) i Moskva.

live live
Hemsidan         Chessbomb

Mellan plats ett och sex skiljer det endast en halv poäng så avslutningen på turneringen har alla möjligheter att bli dramatisk. Naturligtvis går det att följa upplösningen i direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) och spelschemat för rond 8 och 9 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Shakhriyar Mamedyarov GM Wang Hao
GM Sergei Karjakin GM Vladimir Kramnik
GM Alexei Shirov GM Pavel Eljanov
GM Levon Aronian GM Alexander Grischuk
GM Hikaru Nakamura GM Boris Gelfand

 

GM Boris Gelfand GM Shakhriyar Mamedyarov
GM Alexander Grischuk GM Hikaru Nakamura
GM Vladimir Kramnik GM Alexei Shirov
GM Pavel Eljanov GM Levon Aronian
GM Wang Hao GM Sergei Karjakin
Tabell och partier.
Rond I-VII
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 11

Tal Memorial 2010

Sjätte ronden i superturneringen Tal Memorial 2010 i Moskva är färdigspelad. Mer om spelet kommer i morgon.

Tabell och partier.
Rond I-VI
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 11
I går gick det att läsa på Schacksnack att GM Alexander Grischuk blev upphöjd till att deltaga i den kommande kandidatrundan i stället för GM Magnus Carlsen. Han deltager i den pågående Tal Memorial 2010 i Moskva, med den äran. Han är en av fem som skuggar GM Levon Aronian.

Världsmästaren GM Vis. Anand har uttalat sig på ChessVibes om Magnus beslut.

I understand that it is a personal decision of Magnus and he must have thought it over, but it’s sad. The cycle has a clear direction and seems to have the pieces in place. We have the most probable venue and organisation for both stages and the match in London would definitely be a high point in chess, something I am keenly looking forward to. The candidiates by itself will be an extremely strong and very keenly contested event.

I gårdagens rond (5) tog GM Pavel Eljanov sin första vinst i turneringen genom att besegra GM Boris Gelfand i en Damgambit. Övriga partier slutade med delad pott, men i de flesta var det stor kamp som var intressant att följa framför datorn. Nu är det endast GM Alexei Shirov som inte vunnit något parti. Han har möjlighet att spetsa till prislistan ytterligare  inför avslutningen genom att vinna mot dagens motståndare som är ledaren GM Levon Aronian.

live live
Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) och spelschemat för rond 6 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Shakhriyar Mamedyarov GM Pavel Eljanov
GM Sergei Karjakin GM Alexander Grischuk
GM Alexei Shirov GM Levon Aronian
GM Boris Gelfand GM Vladimir Kramnik
GM Hikaru Nakamura GM Wang Hao

Tabell och partier.
Rond I-V
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 10

Tal Memorial 2010

Femte ronden i superturneringen Tal Memorial 2010 i Moskva är färdigspelad.

   Tabell och partier.
Rond I-V
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 10

Tal Memorial 2010

Om några timmar startar femte ronden i superturneringen Tal Memorial 2010 i Moskva.

live            live
Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) och spelschemat för rond 5 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Alexander Grischuk GM Shakhriyar Mamedyarov
GM Levon Aronian GM Sergei Karjakin
GM Alexei Shirov GM Hikaru Nakamura
GM Pavel Eljanov GM Boris Gelfand
GM Vladimi Kramnik GM Wang Hao

 

  Tabell och partier.
Rond I-IV
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 09
I fjärde ronden Tal Memorial 2010 slutade samtliga partier remi. Detta innebar att stormästarna Pavel Eljanov och Alexei Shirov kunde lämna den förhatliga nollan bakom sig. Enligt expertisen var det endast partierna mellan Mamedyarov-Aronian och Gelfand-Grischuk som spelades. Vad de övriga gjorde framgår inte av texten. (Notera banderollen med Nordea angiven som en av sponsorerna.)

live live
Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) i morgon och spelschemat för rond 5 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Alexander Grischuk GM Shakhriyar Mamedyarov
GM Levon Aronian GM Sergei Karjakin
GM Alexei Shirov GM Hikaru Nakamura
GM Pavel Eljanov GM Boris Gelfand
GM Vladimi Kramnik GM Wang Hao

 

Tabell och partier.
Rond I-IV
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 08

Tal Memorial 2010

Efter tredje ronden Tal Memorial 2010 är GM Levon Aronian i ensam ledning på tre poäng efter att i går besegrat den senaste World Cup segraren GM Boris Gelfand. 3 poäng är en halva mer än ett koppel på fem spelare och en av dessa skall han möta i dag. Vem framgår av bifogat spelschema. Stormästarna Pavel Eljanov och Alexei Shirov fortsätter att förlora och står kvar på noll poäng. 

Aronians framgångar gör att han passerat Världsmästaren Vis. Anand och närmar sig GM Magnus Carlsen i flytande rating enligt den erkända norska Live Top List, som bevakar spelarna över 2700 i rating. Fortsätter han att spela bra kan han när turneringen är avslutad titulera sig World no. 1 eftersom det endast saknas 2.9 poäng till ledaren Magnus. Den senare kan bara stå vid sidan om och konstatera vad som händer eftersom han först i december (4-15) skall spela en elokvalificerad turnering – London Chess Classic.  

live            live
Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) i morgon och spelschemat för rond 4 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Shakhriyar Mamedyarov GM Levon Aronian
GM Sergei Karjakin GM Alexei Shirov
GM Boris Gelfand GM Alexander Grischuk
GM Hao Wang GM Pavel Eljanov
GM Hikaru Nakamura GM Vladimi Kramnik


Tabell och partier.
Rond I-III
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 06

Tal Memorial 2010 

Efter andra ronden i Tal Memorial 2010 har halva fältet 1½ poäng men GM Pavel Eljanov och Alexei Shirov har ännu inte lämnat startblocken.  

live            live
Hemsidan         Chessbomb

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00 (15.00 lokal tid) i morgon och spelschemat för rond 3 bifogas. Betänketiden är: 120 minuter + 60 + 15 +30 sekunder från drag 61.

GM Alexi Shirov GM Shakhriyar Mamedyarov
GM Sergei Karjakin GM Hikaru Nakamura
GM Levon Aronian GM Boris Gelfand
GM Alexander Grischuk GM Hao Wang
GM Pavel Eljanov GM Vladimi Kramnik

 

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Tidigare artiklar