nov 15
Efter sista ronden i Tal Memorial 2010 fick arrangören problem att kora segraren vilket framgår av bifogade citerad text eftersom det kom tre spelare på 5½ poäng. När detta skrivs har det ännu inte kommit någon officiell prislista men den kommer kanske under dagen. Tydligen verkar det som att GM Sergey Karjakin och GM Levon Aronian inte går att skilja åt medan däremot GM Shakhriyar Mamedyarov får nöja sig med bronsplatsen. Det kunde blivit ytterligare en spelare på 5½ poäng eftersom GM Hikaru Nakamura enligt kommentatorerna hade ett flertal möjligheter att avgöra slutspelet (partiet längst ner i detta inlägg) mot GM Alexander Grischuk till sin fördel

Bifogar också en länk till en video från sista ronden där det går att följa slutet av partiet mellan Grischuk och Namkamura och frustrationen den senare visar när han förstår att han spelat bort vinsten och får nöja sig med remi. Schack är skoningslöst!

Tiebreaks

There were some unusual problems with the tiebreaks in this event. Three players tied for first, and the first tiebreaker, the results of direct encounters, did not decide anything, since all games between the three were drawn. The second criterion is the so-called ”Koya system”, where the number of points scored against opponents who have 50% or more in the final table. Here, too, all three were equal. The next criterion is Sonneborn-Berger, which sees Aronian and Karjakin ahead of Mamedyarov, but equal to each other. Another possible tiebreaker, the number of games each player won, also solves nothing – both beat Gelfand and Kramnik. so it looks very much like Levon Aronian and Sergey Karjakin will end up sharing first and this year’s Tal Memorial trophy.

Ingen rast och ingen ro för världsstjärnorna. I morgon startar VI World Blixt med de flesta spelarna från Tal Memorial 2010 bland deltagarna.

Förra året vann GM Magnus Carlsen och som framgår av bifogad deltagarelista (ratingordning) kommer han att spela i år också och får nog räknas till en av favoriterna till att ta en plats på prispallen. Tre ronder blir det melllan den 16-18 november. I de två första spelas 14 partier och i avslutningsronden blir det 10.

live live

Hemsidan         Chessbomb
Tisdag och onsdag startar partierna klockan 13.00 och på torsdag två timmar tidigare.

Carlsen, Magnus Norge 2802 Nakamura, Hikaru USA 2741
Aronian, Levon Armenien 2801 Svidler, Peter Ryssland 2722
Kramnik, Vladimir Ryssland 2791 Movsesian, Sergei SVK 2721
Grischuk, Alexander Ryssland 2771 Nepomniachtchi, Ian Ryssland 2720
Mamedyarov, Shakhriyar Azerbaijan 2763 Caruana, Fabiano Italien 2709
Karjakin, Sergey Ryssland 2760 Vachier-Lagrave, Maxime Frankrike 2703
Ponomariov, Ruslan Ukraina 2744 Andreikin, Dmitry Ryssland 2683
Radjabov, Teimour Azerbaijan 2744 Mamedov, Rauf Azerbaijan 2660
Eljanov, Pavel Ukraina 2742 Grachev, Boris Ryssland 2654
Gelfand, Boris Israel 2741 Savchenko, Boris Ryssland 2632
Prislista och partier från Tal Memorial.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Läs de 11 kommentarerna till “Tre i topp på Tal Memorial 2010 och VM i blixt startar i morgon (video/partier)…”

 1. Roland säger:

  Jag tycker Mamedyarovs tre vinster – trots en förlust – ska ge förstaplatsen. Vinster och förluster visar på störtsa kämparglöden.

 2. Peter M säger:

  VM i blixt är en av årets höjdpunkter vad gäller schack. Det är lite synd att Morozevich inte spelar, men jag tror nog att det finns nog med intressanta dueller att tillgå trots det. 🙂 Skall man lägga en slant på att Nakamura tar hem det här?

 3. Dock säger:

  Prestationsranking bör användas.

 4. Tommy Myrberg säger:

  Hei !

  Jag är om samma åsikt med Roland,att antalet vinster gäller vid samma poäng.Så är det troligtvis också i Formel 1.

  Med hälsn. Tommy

 5. Hans säger:

  Dock, tycker du prestationsranking är en okej särskiljningsmetod vid berger? Enda effekten är ju att den lägst rejtade kommer först, känns inte helt rättvist tycker jag.

 6. Andreas van der Wal säger:

  Du måste skämta Dock? Det betyder alltså att den som har lägst ranking ska vinna om flera hamnar på samma poäng? På den här nivån så tycker jag inte det har något som helst värde med rankingpris (vilket det kan ses som) Ett rankingpris är ju till för att uppmuntra lägre rankade spelare, men på den här nivån? Vad blir nästa steg? Handikappturneringar?

 7. erik säger:

  #5. och #6. – sedan när beräknas prestationsranking utifrån sin egen ranking? Oavsett om en spelare har 1100 eller 2800 – tar han en poäng av 2 mot ett snitt på 1900 så är hans prestationsranking just 1900.

 8. erik säger:

  Läste inte tillräckligt noga. Vid berger är det inte en speciellt bra metod.

 9. Dock säger:

  Prestationsranking är bättre i öppna tävlingar Men jag tycker absolut det kan användas som särskilning i Berger också. Ovanstående turnering är ett bra exempel mär man måste få fram en vinnare Var någonstans i särskiljningen man ska använda det är en annan fråga.

  Allt är bättre än progressiv eller lottning.

 10. Roland säger:

  Jag är inte så duktig på olika turneringssystem så jag får lämna viss reservation för mitt resonemang.
  Visst Aronian och Karjakin har vinster mot Kramnik och Gelfand och Mamedyarovs vinster är mot Wang, Shiorv och Eljanov.
  Jag tror att det finns få GM-remier i turneringen, dvs 13 drag och handskakning … men för den taktiske spelaren kan ju skydda sin prestationsranking genom att remisera mot ’rätt’ spelare eller hur och lägga glöden på att slå ’bottenspelare’. Jag vet inte … i min värld är Mamedyarovs totalprestation hans biljett till förstaplatsen. (Förlusten kom mot Gelfand som de två andra slog, det väger förståss ner hans 3 vinster …)

 11. Jörgen Eriksson säger:

  Håller med Andreas.
  Prestationsranking vid Berger blir ju löjligt och är knappast tanken när alla möter alla.
  Inget vettigt särskiljningssystem ger ju någon fördel redan innan turneringen startat, vilket skulle bli fallet.
  Lottning är definitivt mer rättvist om än inget att eftersträva.

Lämna en kommentar