• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 01

Turneringssegraren i Sparkassen Chess-Meeting i Dortmund GM Vladimir Kramnik hade inte förlorat och GM Hikaru Nakamura hade inte vunnit något parti när sista ronden startade i går. Detta förhållande utraderades eftersom Kramnik förlorade och Nakamura vann i partiet dem emellan. Det blev Kungsindiskt som varade i 50 drag. Övriga partier – GM Quang Liem Le – GM Anish Giri och GM Georg Meier – GM Ruslan Ponomariov – slutade remi.

Schacksnack har ingen uppfattning om hur intresserade stormästarna är i den flytande- och prestationsratingen, där den först nämnda redovisas dagligen av Live Chess Ratings , men förlusten mot Hikaru innebar att Kramnik tappade en del poäng till 2800-gränsen så de är fortfarande endast tre spelare – GM Magnus Carlsen, GM Vis. Anand och GM Levon Artonian – över det magiska talet och hans turneringsprestation dippade ner till mer normala 2870.

Prislista och och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

Då var det klart att GM Vladimir Kramnik har segrat i årets i Sparkassen Chess-Meeting och när han räknar segrarna uppgår de till 10 i antalet. I dag blev det en ”snabbremi” mot GM Anish Giri och så var saken klar. Lite i skymundan vann GM Hikaru Nakamura mot GM Georg Meier och så var den förhatliga nollan i vinstkolumnen utraderad.

Läs mer längre ner om Dortmund under dagens datum. Dagens spelschema var: Ponomariov-Le ½-½, Nakamura-Meier 1.0 och Giri-Kramnik ½-½.

Tabell och och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

GM Vladimir Kramnik hade det svettigt i går i rond åtta mot GM Quang Liem Le i Sparkassen Chess-Meeting. Men i den form som Vladimir befinner sig i är det näst intill omöjligt att besegra honom och den sanningen vederfors också Le, som fick nöja sig med att röka fredspipa med sin store motståndare i det 56:e draget. Detta innebär att Kramnik behåller ledningen med två poäng inför de avslutande ronderna och där näst sista spelas i dag klockan 15.00. Redan i dag kan han nog börja fira sin 10:e turneringsseger i Dortmund, för även om han förlorar de återstående partierna skall det mycket till för att segerchecken skall gå hans näsa förbi…

GM Hikaru Nakamura fortsätter att förbrylla. Ännu har han inte vunnit något parti i turneringen. I går förlorade han mot GM Ruslan Ponomariov och han prestationsrating har dippat till 2583 vilket är lägst bland deltagarna. Det tredje partiet i gårdagens rond mellan GM Georg Meier och GM Anish Giri slutade remi.

Det var inte länge Kramnik hade över 2800 i flytande rating. Efter remin i går får han nöja sig med 2799 på dagens lista från Live Chess Ratings. Hur ställningen är för Nakamura och de andra deltagarna går lätt att leta fram på den överskådliga listan.

Dagens spelschema: Ponomariov-Le, Nakamura-Meier och Giri-Kramnik.

Tabell och och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Den omöjlige GM Vladimir Kramnik fortsätter att skörda helpoäng i Sparkassen Chess-Meeting. I går vann han mot tysken Georg Meier i ett Engelskt parti och det innebar att han passerade 3000 i prestationsrating och att han nu är den fjärde i världen som har 2800 i elo (flytande) enligt Live Chess Ratings. Kramnik leder turneringen med två poäng inför de avslutande tre ronderna.

Kramniks närmaste förföljare är vietnamesen GM Quang Liem Le. Le spelade remi i går mot besvikelsen GM Hikaru Nakamura, som efter gårdagens rond ligger näst sist, utan att ha vunnit något parti, med endast 2½ poäng. Om det skall bli någon spänning på slutet i Dortmund måste Quang Liem vinna mot Kramnik och det blir inte lätt i beaktande av att han har svart.

GM Anish Giri vann sitt andra parti i Tyskland och det mot GM Ruslan Ponomariov och avancerade till en odelad andra plats.

Tabell och och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 28

Efter den spellediga dagen fortsatte Sparkassen Chess-Meeting med rond sex i går. Många var säkert nyfikna på om GM Vladimir Kramnik hade bibehållit formen så han kan skriva in den 10:e turneringssegern i Dortmund i sin cv om några dagar. Partiet mot GM Ruslan Ponomariov slutade, precis som de övriga i ronden, med remi. Det innebär att det är status quo i tabellen när det återstår fyra ronder att spela.

Intressant var också att se om Kramnik skulle passera 2800 i flytande rating, och bli den fjärde i världen att passera drömgränsen, men för det hade behövts vinst mot Ponomariov som framgår av Live Chess Ratings. Han har åter chansen att närma sig gränsen, det räcker inte med vinst för att passera 2800, i dag när han möter hemmasonen GM Georg Meier eftersom den senare har för låg rating.

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 26

I Sparkassen Chess-Meeting är det spelledigt i dag. Undantaget GM Vladimir Kramnik behöver övriga deltagare säkert en dags vila för att komma igen med nya krafter inför de avslutande fem ronderna. I går var det den, från bland annat Sigemans, kände GM Anish Giri som besegrades.

Efter vinsten har Kramnik den imponerande prestationsratingen på 3075 och fortsätter han på samma sätt kommer han att bli den fjärde spelaren över 2800 i rating på nästa lista (1/9) från FIDE. I flytande rating har han i dag nästan 2797, enligt Live Chess Ratings som uppdateras dagligen.

Tabell och och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 25

I Sparkassen Chess-Meeting visar GM Vladimir Kramnik att han är i toppform. Det var GM Hikaru Nakamura, som fick känna på detta i går. De andra partierna slutade med remi. Mötet mellan GM Ruslan Ponomariov och Georg Meier höll på i 91 drag innan resultatet kunde stadfästas.

Nakamura skriver på Twitter:

Apparently I have resolved that if I cannot win a game of chess, I must do everything within my power to lose instead. Good game plan!

Tabell och och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

I den 39:e upplagan av Sparkassen Chess-Meeting fick GM Vladimir Kramnik nöja sig med remi i rond tre, som spelades i går, mot den vietnamesiske storstjärnan GM Quang Liem Le. Kramnik var tvungen att ta ut evig schack för att rädda halvpoängen. GM Hikaru Nakamura, som vann Tara Steel Chess (CORUS) tidigare i år har inte rosat marknaden efter detta. I går blev det förlust mot GM Ruslan Ponomariov, studera gärna slutställningen, och i och med detta har Hikaru hittills fått nöja sig med två remier. Det framgår av texten under fotot att Giri besegrade hemmasonen Meier, men det satt långt inne det behövdes 75 drag innan tysken erkände sig besegrad.

Tabell och och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 23

I den 39:e upplagan av Sparkassen Chess-Meeting, som GM Vladimir Kramnik vunnit nio gånger tidigare, spelades rond två igår. Kramnik fortsatte på bästa sätt genom att vinna mot tysken GM Georg Meier och han har därmed två poäng på lika många möjliga. Den från bland annat Sigemans i Malmö kände GM Anish Giri verkar inte vara i bästa form, han förlorade i går mot GM Ruslan Ponomariov utan någon större kamp och har därmed endast en halv poäng. GM Quang Liem Le och GM Hikaru Nakamura hade som det verkade inget större intresse av att spela, för det rökte fredspipa redan efter 22 drag.

 

Tabell och och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 21

I dag började årets upplaga, som är den 39:e, av Sparkassen Chess-Meeting att spelas, precis som vanligt, i Dortmund. Turneringen som är dubbelrondig avslutas den siste i månaden. Det är det mer och mer populära konceptet med sex spelare som är aktuellt. Några av världens bästa spelare finns på plats och de är: GM Vladimir Kramnik, RUS (2781), GM Hikaru Nakamura USA (2770), GM Ruslan Ponomariov, UKR (2764, Quang Liem Le, VIE (2715), GM Anish Giri, NED (2701), och GM Georg Meier, GER (2656).

Tabell och och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.