• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 24

I ett meddelande från Skatteverket klargör de att de som sysslar med tankesporter som schack och bridge inte ska räknas som idrottsutövare och därmed är schackturneringsarrangörer tvungna att förutom att lämna kontrolluppgift även betala sociala avgifter på de prispengar som betalas ut. Det här är inget mindre än en katastrof för seriösa turneringsarrangörer och gör det i princip omöjligt att inte gå med förlust, även för en framgångsrik turnering som Västerås Open. Vad tusan gör vi?

Vänliga hälsningar André Nilsson, Ordförande Västerås Schackklubb

Detta var inledningen till en diskussion som redovisades bland kommentarerna i högerspalten. Efter detta bestämde sig André att skriva till Skatteverket för att få ett klargörande i frågan. Han har fått följande svar:

Hej,

Du har ställt frågor till Urban Strömberg som gäller schackklubbars redovisning av arbetsgivaravgifter för spelare och funktionärer och vår information om detta i vårt idrotts-meddelande. Ärendet har delegerats till mig, då jag ansvarar för detta meddelande. Då det är ganska många punker och argument att bemöta väljer jag att skicka vårt svar via mail, men du är givetvis välkommen att ringa mig för följdfrågor osv.

1. Lagtexten anger att det ska vara fråga om ”idrottsutövare” för att halva basbeloppsregeln ska kunna tillämpas, 2 kap. 19 § socialavgiftslagen. Det är enligt förarbetsuttalande idrotter som är anslutna till Riksidrottsförbundet som i första hand kan komma ifråga, men även liknande verksamheter, t.ex. friluftsverksamhet med idrottsinriktning. Varken schack eller bridge ingår i Riksidrottsförbundet. Att man tävlar i något räcker inte för att det ska ses som idrott i detta sammanhang.

2. Skatteverket har aldrig (officiellt i alla fall) godkänt schack eller bridge som ”idrott” som halva basbeloppsregeln kan tillämpas på. Att vi la in passusen för några år sen var bara för att ”sätta på pränt” den praxis som ska ha gällt i alla tider. Detta var således ingen nyhet 2009, och det är förklaringen till att vi inte gjorde någon särskild informationsinsats. Varken jag eller mina kollegor känner till någon propå från något centralt schack- eller bridgeförbund att man skulle vilja ta upp denna fråga till diskussion. Med anledning av ditt mail får vi fundera på förtydliganden i vår information och ev. information direkt till schackförbundet.

3. Att vi godkänt speaker är för att denne är funktionär vid idrottsevenemang, även funktionärer anses som idrottsutövare enligt förarbeten och rättspraxis om idrotten som sådan uppfyller kraven. Funktionären behöver inte utöva någon fysisk aktivitet.

4. Hänvisningen till domen från Kammarrätten i Göteborg 2005-02-04, mål nr 2302-04, anser vi inte vara relevant för frågan om arbetsgivaravgifter. Domen handlar inte om huruvida schack är en idrott, utan om en stiftelse ska vara skattskyldig för sin verksamhet och om de bedriver ”vård och uppfostran av barn”. Stiftelsen delade ut bidrag till schackverksamhet. Enligt referatet tycks alla parter inkl. domstolarna vara överens om att schack inte är idrott i form av fysisk aktivitet eller vad som i vardagligt tal räknas till idrott. Att länsrätten sedan skriver ”likväl anser länsrätten att idrotts- och tävlingsinslaget i schack är så stort att det inte kan anses som uppfostran i den mening som avses i 7 § 6 mom. SIL” innebär inte att schack ska ses som idrott enligt socialavgiftslagen. Det handlar om olika lagrum som har olika kriterier, och att man tävlar i något innebär som sagt inte att det är en idrott.

5. När det gäller ridsporter som t.ex. banhoppning, dressyr och fälttävlan godkänner vi ryttare och funktionärer som idrottsutövare. Där är det ju ryttaren som tävlar och inte hästen. Ridsporterna är ju även anslutna till RF och är OS-grenar etc. Det vi inte godkänner är funktionärer vid t.ex. agility, hundkapplöpningar och tävlingsutställningar med djur.

Jag kan absolut hålla med om att lagtexten om ”idrottsutövare” medför gränsdragningsproblem, men en schackklubb har givetvis möjlighet att få denna fråga prövad av rättsinstanserna. Om schack skulle godkännas skulle det väl troligen medföra att även t.ex. bridge, pokerspel, datorspel och liknande aktiviter skulle kunna omfattas av regeln.

Med vänlig hälsning

Yngve Gripple
Skatteverket, huvudkontoret
rättsavdelningen
tfn: 010-577 43 97