Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 23


1. Lisa Fredholm – 3. Rina Weinman – 2. Jessica Bengtsson. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson.
Island blev bästa nation i årets Flick-NM i Stavanger som avslutades på söndagen med 2 segrar och ytterligare en pallplats. För svensk del blev det en oväntat svag avslutning, men vi hade ändå tre flickor på prispallen: Lisa Fredholm som vann grupp C, Jessica Bengtsson silver i grupp A och Rina Weinman som kom trea i grupp B. Detta var sjätte upplagan av tävlingen som Sverige tidigare dominerat men där främst Island har tagit ett steg framåt. Nästan alla våra flickor kan spela flera år till i sina klasser så vi kan säkert nå framgångar även kommande tävlingar. Dock saknar vi bredden i främst de 2 äldsta grupperna och hemmanationen Norge hade 14 stycken deltagare till start i år jämfört med 6 svenskor. Nästa år är det Sveriges tur att arrangera tävlingen.

Prislistor och partier rond 1-5 grupp A-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.

Grupp C. Udda antal deltagare.

 apr 21


Lisa Fredholm. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson:
”Det var en spännande rond för våra debutanter i Flick-NM som igår startade i Stavanger. I yngsta gruppen vann Brandy Paltzer damen av motståndaren, men istället hamnade hon i en dansk svik mölle och partiet slutade remi. Bland de yngsta i gruppen är Lisa Fredholm, Stockholms SS,  som spelar mycket intressant schack. Angrepps-Lisa imponerade och avgjorde med att fånga motståndens dam mitt på brädet!”

”I grupp B kunde Rina Weinman säkert vinna i ett preussiskt parti där svart bondoffer inte gav något motspel. I ett Sicilianskt parti tappade Ina Kraemer, Limhamn, en lovande ställning genom avveckling och tillslut blev det ett misstag i slutspelet.”

”Manhems Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt spelar i gymnasieklassen och regerande mästarinnan från senast två årens B-grupp vann säkert. Louise som drabbas av sjukdom senaste dagarna hade inte krafterna med sig idag, men kommer förhoppningsvis att bli starkare för varje rond. Idag kommer Rina spela på live bräde mot en av B-gruppens favoriter Maud Rödsmoen.”

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 2 klockan 10.00 med Rina Weinman och rond 3 16.30.

Svenskornas partier från rond 1.


Ina Kraemer och Rina Weinman. Foto Björn Andersson.

 apr 18


Louise Segerfelt, Göteborg. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson har Schacksnack erhållit följande text inför Flick-NM.

Snart är det dags för avresa till ett nytt Flick-NM i Norge den 20-22 april och i år är det norska västkusten och Stavanger som väntar. I Flick-NM brukar Sverige finnas med i täten och vi har som vanligt en stark trupp. Det kan således bli en spännande helg, men i år är alla flickorna debutanter i sina grupper!  Tävlingen har spelats sedan 2007 och är nu inne på andra varvet bland arrangörsländerna.

Grupp A: 92-95
Jessica Bengtsson, (1945/E1860) f.1995, Göteborg.
Louise Segerfelt, (1708/E1777) f.1995, Göteborg.

Grupp B: 96-98
Ina Kraemer, (1564/E—-) f.1997, Malmö.
Rina Weinman, (1460/E1459) f.1998, Stockholm.

Grupp C: 99-01 (Tyvärr har vi fått ett sent återbud i grupp C och det ser ut som vi bara har en deltagare.)
Lisa Fredholm, (1288/E—-) f.2001, Stockholm.

Förutom spelarna ovan så följer undertecknad Björn Andersson med som ledare, samt några föräldrar. Jag bifogar en preliminär färsk startlista där jag antar att man också kommer att rapportera resultaten under turneringen.

Förra året 2010 publicerade Schacksnack följande om Flick-NM som avgjordes i Reykjavik. Inlägget innehåller bland annat partier och fotografier.sep 21


Fotografen Björn Andersson har lyckats samla hela gänget.

Då var det över för denna gång European Youth Chess Championship 2011 som spelats i Albena i Bulgarien. På flyget hem får de övriga svenskarna frottera sig med en nybliven Europamästare GM Nils Grandelius från Lunds ASK. Schacksnack gratulerade till titeln går kväll och i det inlägget finns också en länk till en telefonintervju med den nykorade mästaren som hans klubbkamrat Axel Smith gjort.

Hur gick det då för de övriga svenskarna? I B16 spelade Linus Johansson från Limhamns SK och han kom på en 48:e plats med 4½ poäng. Tre flickor försvarade de svenska färgerna och bäst av dessa blev Jessica Bengtsson från SS Manhem i Göteborg som spelade i G16. Hon var endast 1½ poäng efter segraren och detta räckte till en fin 18:e plats bland 75 deltagare! I högsta gruppen G18 fanns Angelina Fransson från Växjö SK och hon spelade ihop 4.0 poäng vilket räckte till en 38 plats. Rina Weinman hade det tungt i G14 och hon slutade i botten på tabellen med endast 2½ inspelade poäng.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

 

Svenskpartier rond 1-8.
Rond 9 saknas ännu.Jessica Bengtsson

Rina Weinman

Linus Johanssonsep 16


Vi handlar hos Ari i Svenska Schackbutiken… Se annons i högerspalten. Foto officiella hemsidan.

I dag är det spelledigt i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien och det behövs nog för svenskarna. En poäng av fem möjliga blev gårdagens skörd och det är inte mycket att yvas över. Rina Weinman i G14 kunde bokföra sin första poäng i går efter att ha spelat remi. Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

B18 (81 deltagare)
1. Zurab Javakhadze 2363 4.5
2. GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2536 4.5
B16 (94 deltagare)
1. Gleb Apryshko 2255 4.5
49. Linus Johansson, Limhamns SK 2195 2.5
G18 (62 deltagare)
1. FM Daria Pustovoitova 2315 4.5
38. Angelina Fransson, Växjö SK 1943 2.0
G16 (75 deltagare)
1. Marja Tantsiura 2138 5.0
46. Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg 1824 2.0
G14 (79 deltagare)
1. WFM Irene Nicolas Zapata 2112 4.5
77. Rina Weinman, Sollentuna SK 1466 0.5

 

Ytterligare några svenskpartier är publicerade, gäller rond 5.sep 14

I European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien fortsätter GM Nils Grandelius, Lund ASK, att övertyga. Tre poäng på lika många möjliga i högsta gruppen talar sitt tydliga språk och bör glädja lagledaren GM Stellan Brynell, Limhamns SK. Sämre går det för hans klubbkamrat från Linus Johansson som har hälften så många poäng  i klassen U16.

Av flickorna Angelina Fransson, Växjö SK, Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg, och Rina Weinman, Sollentuna SK, vann endast Angelina i går och hon har därmed 1½ poäng vilket räcker till en 34:e plats i klassen U18. Jessica och Rina tappade placeringar efter sina förluster i U16 och U14.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

Svenska partier från rond 1 – 3. Linus Johanssons alster från rond två har plötsligt dykt upp och finns också för genomspelning.sep 13

Tyvärr har inte arrangören publicerat några partier ännu från rond två i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien, som spelades i går. Bifogar därför endast de som fanns efter rond ett. När det kommer fler partier, förhoppningsvis under dagen läggs dessa till.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, vann i går och står därmed på två poäng tillsammans med 11 andra bland 81 deltagare i gruppen U18. Svensken i U16 Linus Johansson från Limhamns SK vann också och har därmed samlat på sig 1½ poäng vilket räcker till en delad 16-20 plats bland 94 deltagare.

Flickorna lyckades inte så bra i andra ronden. Angelina Fransson, Växjö SK i U18, Jessica Bengtsson, SS Manhem i U16, och Rina Weinman, Sollentuna SK i U14, förlorade samtliga och tappade placeringar.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

Sex svenska partier från rond 1 och 2.sep 12

I går startade European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien med fem svenskar bland deltagarna. GM Nils Grandelius, Lunds ASK (rankad som nr. 2 i U18), Linus Johansson, Limhamns SK (U16), Angelina Fransson, Växjö SK (U18), Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg (U16), och Rina Weinman, Sollentuna SK (U14).

Nils vann enkelt i första ronden. Linus och Angelina spelade remi. Men den starkaste insatsen gjorde Jessica som vann mot en ryska med ratingtalet 2187 och partiet finns för genomspelning. Rina förlorade. Sammantaget blev det en bra rond för svenskarna.

Tre svenska partier från rond 1.apr 09

En liten rapport från Nordiska mästerskapet för flickor förmedlad av Björn Andersson. Vattkoppor, trasigt flygplan och nattparti inledde årets Flick-NM som nu avgörs på Jylland. Då svenska mästarinnan Rina Weinman just innan avresa fått vattkoppor, är nu Sara Hadi Mirza enda svenska i C-klassen. Hon vann i säker stil i första ronden men i nästa parti förlorade hon pjäs och därmed poängen till Islands Veronika Magnusdottir, som därmed leder gruppen.

I klass B spelar Göteborgs och Manhems radarpar Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt, som på förhand ser ut som våra bästa toppchanser. Jessica har övertygat med 2 angreppsvinster med trevligt kombinationsspel, medan Louise startat med remier. Främsta utmanaren till Jessica verkar nu bli Hrund Hauksdottir från Island.

Klass A  spelade de första ronderna minilandskamper: Rond 1: Island – Danmark 2-0, Norge – Sverige 2-0. Här kom norskan Erle Hansen direkt från Skagerack, där hennes båt väntat många timmar på tillstånd att få lägga till på Jylland. Partiet mot Caroline Lindberg Hansen sköts därför upp till kl 21.00 för att Erle ändå skulle få komma med i turneringen. Rond 2: Danmark – Sverige 1-1, där Nicole Loginger tog första svenska segern. Aktuella tabeller och resultat finns på arrangörens hemsida.


Nicole Loginger

Louise Segerfeltaug 30

 Island 2010

 Nordiska mästerskapet för flickor i Reykjavik blev en stor framgång för Sverige. Detta framgår av lagledaren Björn Anderssons rapport. Under denna följer partier och foto.

Det blev en fin slutrond av de svenska flickorna, när Flick-NM avslutades sent på söndagskvällen. 5 vinster och en remi blev facit i den sista rondens spel. Det innebar att vi fick fem pallplatser varav två var högst upp, Inna Agrest i klass A och Jessica Bengtsson i klass B. I äldsta gruppen kunde Inna tidigt säkra vinsten då hennes danska motståndare gjorde ett svårt misstag i sämre ställning. Nicole Loginger kom starkt tillbaka och bärgade sin andra poäng i gruppen och hamnade på 7:e plats.
  
 Klass B, högstadiegruppen blev dramatisk då Linda Åström och Jessica Bengtsson kämpade om den åtråvärda titeln. Jessica vann enkelt sitt parti i ett mittspel. Linda försökte hitta en vinstväg i ett lika springarslutspel. Plötsligt dök chansen upp, men i hastigheten missade Linda att spela fram sin kantbonde och istället blev det remi. Men ett strålande resultat av båda.
  
 I yngsta klassen blev det norsk seger men med viss dramatik. Rina Weinman och Ina Kraemer vann snabbt sina partier och norska Jarani Suntharalingam var tvungen att minst remisera. I en sämre ställning kom chansen till dragupprepning och svenskorna hamnade på plats 2 och 3. Mycket bra inställning hos de yngre flickorna som förhoppningsvis ökar tävling och träningsdosen en aning inför framtida utmaningar.
  
 Vårt vistelse på Island kryddades av ett besök lördagskvällen hos ambassadörsparet Ljunggren. Svenska laget var tillsammans med isländska och norska laget inbjudna till en mottagning hos Sveriges ambassadör Anders Ljunggren och Fru Barbro Allardt Ljunggren på det svenska residenset där även Norges Chargé d’Affaires välkomnade oss. Det bjöds på kycklinggryta med ris och efteråt konfekt och kaffe. Under middagen spreds vi ut i olika rum och Anders Ljunggren besökte alla bord och besvarade vänligt alla frågor från våra vetgiriga tjejer. Vi överlämnade en Gardé klocka, den typ av klocka som under flera decennier användes som matchklocka i VM-matcher, bla i matchen 1972. 

 De farhågor som uttryckts om att de svenska flickornas ork måhända inte skulle räcka till en bra avslutning, fick ett övertygande svar.Foto av Björn Andersson.

Island 2010

Island 2010

Island 2010

Island 2010 

Tidigare artiklar