• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 06

Vilken avslutning det blev i Italien! GM Anish Giri stod överraskande som slutsegrare i 54th Reggio Emilia tournament efter att spelat remi mot GM Fabiano Caruana. Men för att delad poäng skulle räcka till titeln var resultaten för GM Hikaru Nakamura och GM Alexander Morozevich av avgörande betydelse. Dessa gick Giris väg eftersom de bägge som var före honom i tabellen förlorade mot GM Vassily Ivanchuk respektive GM Nikita Vitiugov och därmed kunde han resa tillbaka till Holland med segerbucklan i bagaget.

Intressant att jämföra trepoängstabellen, som användes i turneringen, och den konventionella 1-poängstabellen som Schacksnack och den övervägande andelen arrangörer använder. Ingen skillnad finns vad gäller placeringen av deltagarna och det är naturligtvis det avgörande.

Prislista. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Giri 16.0 Morozevich 15.0 Nakamura 15.0 Caruana 15.0 Ivanchuk 12.0 Vitiogov 8.0


Partier rond 1-10.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 04

GM Hikaru Nakamura förlorade i dag mot GM Alexander Morozevich och hastigt och lustigt är 54th Reggio Emilia tournament en vidöppen historia, som framgår av bifogad minitabell, om vem som skall stå som slutsegrare.

Sättet som GM Vassily Ivanchuk förlorade sitt fjärde parti i rad på hör inte till vanligheterna på denna höga nivå. Hans motståndare GM Fabiano Caruana måste ha varit mycket förundrad över vad som pågick, det var endast för honom att plocka den ena pjäsen efter den andra… GM Anish Giri besegrade Nikita Vitiugov i ett långt damslutspel och i och med detta gick samtliga partier till avgörande.

Efter rond 8 av 10. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Nakamura 15.0 Morozevich 14.0 Giri 12.0 Caruana 11.0 Ivanchuk 8.0 Vitiogov 5.0


Tabell och partier rond 1-8.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 03

I 54th Reggio Emilia tournament verkade det som att  GM Vassily Ivanchuk inte vaknat riktigt från sin slummer i soffan på fotot när han satte sig för att spela sjunde ronden. Hur skall man annars förklar fadäsen i 30:e draget i partiet mot GM Nikita Vitiugov? Vassily spelade 30… Sxc4 och satte i och med detta bort hästen, vilket han blev smärtsamt uppmärksammad på när hans motståndare spelade 31. Sxc4. Detta var Ivanchuks tredje förlust i rad. Övriga partier blev remi utan någon större kamp.

Efter rond 7. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Nakamura 15.0 Morozevich 11.0 Giri 9.0 Ivanchuk 8.0 Caruana 8.0 Vitiogov 5.0


Tabell och partier rond 1-7.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 02

Även om det återstår fyra ronder att spela i 54th Reggio Emilia tournament är det svårt att se vem som skulle kunna ta upp striden om första platsen med GM Hikaru Nakamura. Han har vunnit de tre sista ronderna och är den ende i fältet som är obesegrad. I dag mötte han GM Nikita Vitiugov som försvarade sig franskt. Men det hjälpte föga, för efter 66 drag insåg ryssen det meningslösa i att fortsätta och kastade in handduken och sista platsen i turneringen blir mer och mer cementerad för varje rond.

Ungdomarna GM Fabiano Caruana och GM Anish Giri besegrade GM Alexander Morozevich, som startade turneringen så bra, och GM Vassily Ivanchuk, som delade ledningen med Nakamura efter fyra ronder. Partiet Giri-Ivanchuk utmynnade i ett bondeslutspel där vits dubbelbonde (!) på h-linjen fällde avgörandet.

Spelschema rond 7: Morozevich-Giri,  Caruana-Nakamura and Vitiugov-Ivanchuk.

Efter rond 6. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Nakamura 14.0 Morozevich 10.0 Ivanchuk 8.0 Giri 8.0 Caruana 7.0 Vitiogov 2.0


Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 02

GM Hikaru Nakamura från USA, som för några år sedan deltog i Sigemans, leder den dubbelrondiga kategori 20 turneringen 54th Reggio Emilia tournament halvvägs. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan han besökte Malmö. Han har utvecklats till en världsstjärna som arrangörerna  för de stora turneringarna vill ha med i deltagarelistan. I lördags, det var spelledigt i går, vann han mot GM Vassily Ivanchuk i ett parti som tog honom till ensam ledning i tabellen och den ende som är obesegrad. Men enligt kommentarerna var han missnöjd med partiet. Det är att ha krav.

De unga stjärnorna GM Fabiano Caruana och GM Anish Giri har hittills inte rosat marknaden men när de möts stannar poängen i ”familjen” och denna gång var det den yngste Giri som kunde glädja sig åt helpoängen. Men han använde onödigt många drag för istället för 24…h6? kunde han spelat 24…Sxf2! och det hade varit över. GM Alexander Morozevich mötte sin landsman GM Nikita Vitiugov och kunde, som det verkade, vinna utan några större problem vilket innebar att den senare parkerat på sista plats medan hans motståndare är den som närmast skuggar Nakamura.

Dagens spelschema: GM Anish Giri-GM Vassily Ivanchuk, GM Hikaru Nakamura-GM Nikita Vitiugov och GM Alexander Morozevich-GM Fabiano Caruana.

Efter rond 5. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Nakamura 11.0 Morozevich 10.0 Ivanchuk 8.0 Giri 5.0 Caruana 4.0 Vitiogov 2.0


Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 30

Det var en spännande rond i dag i 54th Reggio Emilia tournament samtliga partier gick till avgörande. GM Hikaru Nakamura är inne i en bra period, för några veckor sedan kom han tvåa efter GM Vladimir Kramnik men före GM Magnus Carlsen i London Chess Classic. Efter den övertygande vinsten i dag mot GM Anish Giri som svart, delar han ledningen med GM Vassily Ivanchuk som besegrade GM Alexander Morozevich i ett parti där den senare tillät att hans motståndare fick sätta matt. I partiet Giri-Nakamura är den roliga avslutningen värd en extra titt då vit försökte få Nakamura att sätta honom patt, men se det lyckades inte.

Den unge italienaren Fabiano Caruana överlämnade sista platsen till Giri och GM Nikita Vitiugov efter sin vinst mot den senare.

I morgon har Stockholm spelledigt och San Sebastian har spelledigt även nyårsdagen, men i Italien möts Nakamura-Ivanchuk, Caruana-Giri och Morozevich-Vitiugov.

Efter rond 4. (Vinst 3, remi 1 och förlust  0 poäng).
Nakamura 8.0 Ivanchuk 8.0 Morozevich 7.0 Caruana 4.0 Giri 2.0 Vitiogov 2.0


Tabell och partier rond 1-4.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 29

I dag fick den unge italienaren GM Fabiano Caruana en lektion i bondeslutspel av åldermannen i turneringen GM Vassily Ivanchuk. Övriga partier i rond tre i 54th Reggio Emilia tournament slutade remi. Detta innebär att GM Alexander Morozevich fortfarande är i ledning vilket framgår av trepoängstabellen som används i Italien.

Efter rond 3. (Vinst 3, remi 1 och förlust 0 poäng).
Morozevich 7.0 Ivanchuk 5.0 Nakamura 5.0 Vitiugov 2.0 Giri 2.0 Caruana 1.0


Tabell och partier rond 1-3.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 28

I dag fick GM Anish Giri känna på hur det är att möta GM Alexander Morozevich när han är i form och det slutade olyckligt för redan efter 33 drag var holländaren totalt överspelad. Men han har möjlighet att redan om några dagar utkräva revansch eftersom 54th Reggio Emilia tournament är dubbelrondig. Då övriga partier i andra ronden slutade med delad pott leder Morozevich turneringen i ensamt majestät.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 27

I dag startade en mycket stark dubbelrondig turnering i Italien. Arrangören till 54th Reggio Emilia tournament, som är en kategori 20 turnering med ett ratingsnitt på 2744, har samlat några av världens intressantaste spelare och två av dessa är GM Hikaru Nakamura och GM Alexander Morozevich och de började med att vinna som svart. Men stod inte Alexander på förlust mot hemmasonen GM Fabiano Caruana efter 44.d6 Dd8? Fabiano kunde nog spelat 45.Te7 med stor fördel… GM Anish Giri, som spelat i Sigemans ett par gånger, finns också på plats och han spelade remi mot åldermannen i församlingen GM Vassily Ivanchuk.

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.