• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 01

Foto webmaster hemsidan. I AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi ångar italienaren GM Fabiano Caruana på. Det blev som Schacksnack misstänkte i gårdagens inlägg att GM Hou Yifan skulle få det tufft i gårdagens rond som svart mot Fabiano. Hon förlorade och fick i och med detta inta sista platsen igen. Två ronder återstår att spela så det skall ett mirakel till om Caruana skall gå miste om segerchecken eftersom han leder med 1½ poäng. Först och främst skall Viktor Laznicka, som började turneringen så bra, vinna i dag mot den suveräne ledaren.

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 30

I AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi var det en nödvändig vinst för GM Wesley So i går mot GM Viktor Laznicka om han räknar med att blanda sig i kampen om plats 2 och 3. Att någon skall kunna konkurrera med italienaren GM Fabiano Caruana om första priset verkar inte troligt, för han leder med 1½ poäng när det återstår tre ronder att spela. Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan kunde bokföra sin första vinst i går och det innebar också att hon överlämnade sista platsen i turneringen till  gårdagens motståndare – GM Parimarjan Negi. I dag får hon det tufft för spelschemat uppvisar att Caruana står för motståndet och inte nog med det, färgen är svart..

Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 29

När andra halvan startade i går av AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi fortsatte GM Yifan Hou som hon slutade i rond fem och spelade remi. Denna gång var det GM Viktor Laznicka som fick släppa ifrån sig poäng. Den ende som tog en seger i sjätte ronden var den hittills obesegrade GM Fabiano Caruana

Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 28

I dag fortsätter andra halvan av AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi. På programmet står: GM Fabiano Caruana-GM Parimarjan Negi, GM Viktor Laznicka-GM Yifan Hou och GM Krishnan Sasikiran-GM Wesley So. Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 27

Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina lyckades bryta den tråkiga trenden och efter mötet mot GM Wesley So i AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 i går kunde hon skriva in en halv poäng i protokollet. Det känns säkert skönt då det är spelledigt i dag i New Delhi. Även toppmötet mellan GM Fabiano Caruana (2714) från Italien och GM Viktor Laznicka, (2681) CZE, slutade med delad poäng men först efter ett långt och intressant Caro Kann parti.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 26

Högst rankad i AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011  är GM Fabiano Caruana (2714) från Italien. Efter fyra ronder är han den ende obesegrade och en ynka halvpoäng är det enda i poängväg han släppt ifrån sig. Detta gör att hans prestationsrating har nått den imponerande nivån av 2980. Dessutom innebär hans resultat att han klättrar rejält på Live Chess Ratings och är flytande uppe på en 20:e plats i världen!

Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina har inte mycket att glädja sig åt så här långt in i turneringen. Den förhatliga nollan grinar försmädligt åt henne i tabellen. I morgon möter hon årets sigemanssegrare GM Wesley So (5) från Filipinerna och det är sista möjligheten att komma ur startblocken före den spellediga dagen på måndag.

Direktsändningen (spelledigt måndag) av ronderna startar klockan 10.30 utom den sista som börjar tre timmar tidigare. Turneringen pågår till den 2 juli och den spellediga dagen infaller den 27:e. Betänketid: 40 drag på 2 timmar + 20 drag 1 timme + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida     Chessbomben

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23

 I New Dehli i Indien pågår sedan i går en dubbelrondig kategori 17  turnering – AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 – med unga spelare undantaget åldermannen  GM Krishnan Sasikiran från Indien som är född 1981. Bland deltagarna (foto hemsidan) finns den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och årets sigemanssegrare GM Wesley So (5) från Filipinerna. Högst rankad är GM Fabiano Caruana (2714) från Italien. Vilka de övriga är framgår av tabellen längre ner på sidan.

Direktsändningen av ronderna startar klockan 10.30 utom den sista som börjar tre timmar tidigare. Turneringen pågår till den 2 juli och den spellediga dagen infaller den 27:e. Betänketid: 40 drag på 2 timmar + 20 drag 1 timme + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live          live
 Hemsida     Chessbomben

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.