• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 09

Shanghai 2010

Spanjoren GM Alexei Shirov vann Shanghai Masters 2010 överlägset. Han var den ende som gick obesegrad genom turneringen.

Det som tilldrog sig det största intresset i sista ronden var, vem av GM Vladimir Kramnik och GM Levon Aronian som skulle gå vidare till Masterfinalen i Bilbao. Bägge spelade remi och hamnade därmed på sju poäng. Det innebar att det blev blixt som till slut fick avgöra rangordningen mellan de två. Enligt rapporterna från Kina blev det dramatiskt. Kramnik vann första partiet och skulle vunnit det andra också om inte den förhatliga tidsnöden satt käppar i hjulet. Kvalificeringen fick då avgöras med Armageddon där Aronian fick fem minuter och Kramnik en minut mindre. Vid remi vinner svart. Svart vann partiet genom att motståndaren överskred betänketiden.

I och med detta kommer finalen i Spanien att spelas mellan Världsmästaren GM Vis. Anand, world no. 1 GM Magnus Carlsen, GM Alexei Shirov och GM Vladimir Kramnik. Det kommer att ske i en glasbur i centrala Bilbao mellan den 9-15 oktober.

Det är inte den vanliga poängberäkningen som har använts i Kina. Schacksnacks tabell är inte programmerad för detta därför bifogas också en 3-poängs tabell. 

Vinst 3 och remi 1 poäng.
Namn + = Poäng
GM Alexei Shirov 3 3 0 12
GM Levon Aronian 1 4 1 7
GM Vladimir Kramnik 1 4 1 7
GM Hao Wang 0 3 3 3

 

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Playoff.sep 07

Shanghai 2010

Spanjoren GM Alexei Shirov har vunnit Shanghai Masters 2010. Kinesen Wang Hao blir sist. Detta är helt klart. Vladimir Kramnik tog sista chansen han hade att kvalificera sig till Masterfinalen i Bilbao genom att i dag, som svart, vinna mot GM Levon Aronian

Det kommer att bli en dramatisk sista rond för Kramnik och Aronian. Denna kan mycket väl sluta med att det blir blixt (?) som får avgöra vem som får följa med Shirov till Spanien. Även om det inte är klart uttalat i texten måste väl citatet gälla placering 2-3 också. Schacksnack kan inte finna något annat som har giltighet för detta på den officiella hemsidan.

B. If two players tie for first, they will play a blitz match immediately after the last round finishes. They will play two games at the rate of all the moves in 4 minutes add-on 3 seconds for each move from the first, alternating colors, which shall be decided for the first game by draw. If this match is tied, they shall play a one game Armageddon (sudden death), White will have 5 minutes and Black 4, in the case of a draw Black wins first place. This game’s colors shall be decided by draw. If more than two players tie for first, only the two first classified players according to the systems listed below shall play the match.

Det är inte den vanliga poängberäkningen som används i Kina. Schacksnacks tabell är inte programmerad för detta därför bifogas också en 3-poängs tabell. 

Vinst 3 och remi 1 poäng.
Namn + = Poäng
GM Alexei Shirov 3 2 0 11
GM Levon Aronian 1 3 1 6
GM Vladimir Kramnik 1 3 1 6
GM Hao Wang 0 2 3 2

 

I morgon klockan 08.00, i sista ronden, går det att följa GM Vladimir Kramnik – GM Wang Hao och GM Alexei Shirov – GM Levon Aronian.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 06

Shanghai 2010

Spanjoren GM Alexei Shirov är i storform. I dag besegrade han GM Vladimir Kramnik i ett Nimzoindiskt parti. Vladimirs deltagande i Masterfinalen i Bilbao i oktober hänger därmed på en skör tråd. Han har kvar det mycket svåra mötet mot GM Levon Aronian som svart och i sista ronden har han vit mot Wang Hao.

Det är inte den vanliga poängberäkningen som används i Kina. Schacksnacks tabell är inte programmerad för detta därför bifogas också en 3-poängs tabell.

Vinst 3 och remi 1 poäng.
Namn + = Poäng
GM Alexei Shirov 2 2 0 8
GM Levon Aronian 1 3 0 6
GM Vladimir Kramnik 0 3 1 3
GM Hao Wang 0 2 2 2

 

I morgon klockan 08.00, i rond fem, går det att följa GM Levon Aronian – GM Vladimir Kramnik och GM Wang Hao – GM Alexei Shirov.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 06

Shanghai 2010

Kinesen och superstormästaren Wang Haos inledning i Shanghai har inte varit lyckad två remier och en förlust när turneringen är halvvägs. Det blir nog svårt att bli minst tvåa och få en plats i finalen i Bilbao Spanien som spelas mellan den 9 och 15 oktober och där Världsmästaren GM Vis. Anand och world no. 1 GM Magnus Carlsen tillkommer. Även den tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik kan få svårt att gå vidare mot bakgrunden av att han har två svarta partier i avslutningen. Det krävs nog vinst i dag mot Shirov för att vi skall få se Kramnik i Spanien. 

Intresset för schack i Kina verkar inte vara över sig. Om bilderna från Shanghai inte ljuger verkar det vara mycket tunnsått (0?) med åskådare. Men så kan det väl ändå inte vara när några av världens starkaste spelare är på plats…

Det är inte den vanliga poängberäkningen som används i Kina. Schacksnacks tabell är inte programmerad för detta därför bifogas också en 3-poängs tabell.

Vinst 3 och remi 1 poäng.
Namn + = Poäng
GM Alexei Shirov 1 2 0 5
GM Levon Aronian 1 2 0 5
GM Vladimir Kramnik 0 3 0 3
GM Hao Wang 0 1 2 1

 

I dag klockan 08.00, i rond fyra, går det att följa GM Levon Aronian – GM Wang Hao och GM Alexei Shirov – GM Vladimir Kramnik.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 04

Shanghai 2010

I dag blev samtliga partier remi i masterturneringen i Shanghai. I morgon klockan 08.00, i rond tre, går det att följa GM Vladimir Kramnik – GM Levon Aronian och GM Alexei Shirov – GM Wang Hao i direktsändning.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 04

Shanghai 2010

Nu är de igång superstormästarna i den dubbelrondiga masterturneringen i Shanghai. Det har inte varit lätt att finna någon information… Resultat rond 1:  GM Wang Hao – GM Levon Aronian 0-1 och GM Vladimir Kramnik – GM Alexei Shirov ½-½. Tabell och partier finns längre ner på sidan.

För att följa direktsändningen från början gäller det att slå på datorn klockan 08.00. I rond 2 är spelschemat: GM Levon Aronian – GM Alexei Shirov och GM Wang Hao – GM Vladimir Kramnik.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.