Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 05

I dag kan det vara lämpligt att börja ägna sig åt julförberedelserna eftersom det är spelledigt i London Chess Classic 2012 och FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan är avslutad så det blir inga direktsändningar med den yppersta världseliten i dag.

Halva turneringen ar avverkad i London och frågan är om någon skall kunna rubba world no. 1 GM Magnus Carlsen från första platsen. Han har redan mött GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik, som åter är över 2800 i rating, med 1½ poäng i utdelning så det återstår endast ”blåbär” att möta. I sista ronden möts Magnus och den som det verkar ur form varande Världsmästaren GM Vis. Anand och då räcker det nog med remi för att första platsen skall vara säkrad…

I går gick två partier till avgörande Carlsen vann ett ruffelparti mot GM Gawain Jones och GM Luke McShane fick lämna alla poängen från sig mot Aronian. I Magnus parti offrade Jones damen i 18:e draget och det blev ingen succé. Aronien hade svart och i elva drag hade han två damer mot ingen i ett spännande slutspel som kunde slutat annorlunda om McShane haft en mindre meriterad motståndare.

Norska ”Nettavisen” har publicerat en artikel, som är väl värd att läsa, där de verkligen satsar för den har rubriken ”Magnus er større enn Usain Bolt”.

Klokken 20.17 tirsdag kveld satte Magnus Carlsen ny verdensrekord i sjakk. Han oppnådde tidenes høyeste ratingtall – 2857,4, et tall som viser  spillestyrken. Ifølge VG  Nett var statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere 22-åringen på Twitter.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 4 Poäng
GM Magnus Carlsen 2848 10.0
GM Vladimir Kramnik 2795 8.0
GM Michael Adams 2710 7.0
GM Hikaru Nakamura 2760 5.0
GM Levon Aronian 2815 4.0
GM Vis. Anand 2775 3.0
GM Gawain Jones 2644 2.0
GM Luke McShane 2713 1.0
GM Judit Polgar 2705 1.0
GM GM Levon Aronian spelledig i rond 5

 

Partierna rond 1-4.dec 03


Världsmästaren GM Vis. Anand. Foto André Knutsen, Malmö AS.

I går i rond två i London Chess Classic 2012 dök Världsmästaren GM Vis. Anand upp på scenen för första gången. Det blev ingen större succé eftersom han fick nöja sig med remi mot GM Luke McShane och det satt långt inne.

Däremot blev det succé för GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik då bägge vann sina partier. Carlsen inte bara övertygande besegrade world no. 2 GM Levon Aronian utan han närmade sig också GM Garry Kasparovs ratingrekord. Läs i norska ”Nettavisen” varför han ännu inte slagit det tros tidigare uppgifter om motsatsen. I dag möter han förra årets segrare i turneringen Kramnik, som vann mot GM Hikaru Nakamura i går, och mot honom brukar han ha svårt, det räcker inte med remi för att passera Kasparov… Övriga partier slutade efter mycket kamp med delad pott.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och under kommer partierna för genomspelning.

Efter rond 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po.
GM Vladimir Kramnik 2795 * 3 3 6
GM Magnus Carlsen 2848 * 3 3 6
GM Michael Adams 2710 * 3 3
GM Hikaru Nakamura 2760 0 * 3 3
GM Vis. Anand 2775 * 1 1
GM Luke McShane 2713 0 1 * 1
GM Judit Polgar 2705 0 * 1 1
GM Gawain Jones 2644 0 1 * 1
GM Levon Aronian 2815 0 0 * 0
GM Luke McShane har spelledigt

 

London Chess Classic rond 1-2.jun 18

 

I sista ronden behövde GM Magnus Carlsen vinna sitt parti mot GM Luke McShane för att överhuvudtaget vara med i diskussionen om vem som skulle vinna Tal Memorial 2012, som spelats i Moskva och samtidigt fick inte ledaren inför sista ronden GM Fabiano Caruana spela minst remi. Förutsättningarna uppfylldes och så kunde denne fantastiske spelare som ende obesegrad i fältet lägga ytterligare en titel till de många han redan har.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 18

Schacksnack vill påminna om att sista ronden i Tal Memorial 2012, som spelas i Moskva, börjar klockan 11.00 i dag.

Det blir en dramatisk avslutning. Skall GM Fabiano Caruana lyckas hålla de närmaste förföljarna, GM Magnus Carlsen och GM Teimour Radjabov, bakom sig är den stora frågan? Han möter GM Levon Aronian och remi (vid lika poäng bestäms placeringen av antalet svarta partier) är därmed seger i turneringen och de skulle bli hans största triumf i schackkarriären. På papperet (se bifogat spelschema) verkar det som att Magnus och Teimour har lättare motstånd. Men speciellt Carlsens motståndare GM Luke McShane har tidigare under turneringen överraskat genom att besegra Aronian, GM Vladimir Kramnik och GM Alexander Morozevich. Ungefär klockan 16.00 vet vi hur det gick!

Norska ”Nettavisen” skiver om gårdagens rond och förutsättningarna inför sista ronden under rubriken ”Magnus Carlsen missbrukte sjansen”.

Sista ronden (9) måndag klockan 11.00
GM Levon Aronian 1-0 GM Fabiano Caruana
GM Hikaru Nakamura ½-½ GM Teimour Radjabov
GM Evgeny Tomashevsky ½-½ GM Alexander Grischuk
GM Luke McShane 0-1 GM Magnus Carlsen
GM Vladimir Kramnik ½-½ GM Alexander Morozevich

 

Det blir direktsändning i dag från sista ronden klockan 11.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 17

Två ronder återstår att spela i Tal Memorial 2012 och det är fem spelare på fyra poäng. Det var tre spelare som speciellt bidrog till att tabellen ser ut som den gör. GM Luke McShane överraskade igen, förra gången var i rond tre när han vann mot GM Levon Aronian, genom att i går besegra tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik i ett damslutspel. GM Evgeny Tomashevsky tog sin första vinst i turneringen och den som fick lämna ifrån sig poängen var GM Alexander Morozevich och Schacksnack skall inte förbigå GM Fabiano Caruana som också hjälpte till genom att spela remi mot GM Teimour Radjabov. Vilken avslutning vi har att se fram mot. Blir det GM Magnus Carlsen som kommer högst upp på prispallen på måndag?

Rond 8 söndag klockan 13.00
GM Fabiano Caruana 1-0 GM Vladimir Kramnik
GM Alexander Morozevich 0-1 GM Luke McShane
GM Magnus Carlsen ½-½ GM Evgeny Tomashevsky
GM Alexander Grischuk 1-0 GM Hikaru Nakamura
GM Teimour Radjabov ½-½ GM Levon Aronian

 

Det blir direktsändning i dag och från sista ronden i morgon klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 15

I rond sex i Tal Memorial 2012 var det åtminstone ett parti som stack ut från de övriga och det var mötet mellan GM Alexander Morozevich och GM Hikaru Nakamura. Moro satte igång en attack, som fick Schacksnack att associera till andra världskrigets kamikazeflygare och utgången blev den samma. Bägge kom i tidsnöd men blixtfantomen Nakamura var den som hade de bästa nerverna vilket gjorde att han kunde vända partiet och vinna för första gången i Moskva. Ytterligare två partier gick till avgörande och var att GM Fabiano Caruana vann mot GM Luke McShane och GM Vladimir Kramnik gav GM Evgeny Tomashevsky hans tredje förlust.

I dag är det spelledigt i Moskva. Upplösningen har alla möjligheter att bli dramatisk med fem spelare inom en halv poängs marginal och överst tronar Morozevich och den tidigare Världsmästaren Kramnik. Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och i dag är rubriken ”Superduell uten vinner” och Magnus skriver om gårdagens rond på sin blogg.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 10

Egentligen skulle man inte bli överraskad av GM Luke McShanes vinst i dagens rond i Tal Memorial 2012 mot GM Levon Aronian, för redan 2010 visade han att kapaciteten finns för då besegrade han GM Magnus Carlsen i London Chess Classic i ett minnesvärt parti. Magnus spelade i dag sin tredje remi på lika många partier och det var senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana som luggade honom på en halva.

I morgon är det spelledigt.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 10

Det blev spännande i går i partiet mellan GM Alexander Morozevich och GM Magnus Carlsen. Det såg svårt ut för Magnus i stora delar av partiet och publiken trodde säkert att Morozevich var nära vinst när han dubblerat på sjunde raden. Läs vad norska ”Nettavisen” skriver om andra ronden. Själv skriver han följande om det:

Blundered again in the opening vs Morozevich today. Was an uphill battle after that, but managed to make a draw after a lot of suffering.

Spelschemat rond 3 klockan 13.00
1 GM Magnus Carlsen 2835 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Alexander Grischuk 2761 0-1 GM Alexander Morozevich 2769
3 GM Teimour Radjabov 2784 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2801
4 GM Levon Aronian 2825 0-1 GM Luke McShane 2706
5 GM Hikaru Nakamura 2775 ½-½ GM Evgeny Tomashevsky 2738

 

Det blir direktsändning i dag, 12-14 och 16-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

 

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 07

Det är endast en dag kvar innan årets starkaste turnering – Tal Memorial 2012 – invigs i Moskva.

Arrangören har lyckats med bedriften att kunna presentera sju av världens tio starkaste spelare på deltagarlistan. Tyvärr saknas Världsmästaren GM Vis. Anand, men han behöver antagligen vila upp sig efter VM-matchen mot GM Boris Gelfand, som han vann efter särspel. Men i den dubbelrondiga (ratingsnitt 2766) ”King Chess Tournament 2012″, som börjar sista delen av juni, dyker han upp och får möta bland annat GM Magnus Carlsen. En del undrar säkert hur engelsmannen GM Luke McShane har kommit med i Tal Memorial för det finns många före honom på världsrankingen? Svaret på detta är att han röstades fram!

Deltagarnas startnummer kommer att fastställas efter placeringen i en blixtturnering (3 min+2 sek./drag) och den har en prisspott på € 15 000 (IDAG: direkt kl.16.30 – tidszoner)! I huvudturneringen spelar deltagarna om 100 000 €.

Schacksnack återkommer i god tid innan första ronden med nödvändiga länkar. Så här gick det förra året då GM Magnus Carlsen vann efter särskiljning.

Världsrankingen – Ratingsnitt 2776
1 GM Magnus Carlsen 2835
2 GM Levon Aronian 2825
3 GM Vladimir Kramnik 2801
5 GM Teimour Radjabov 2784
7 GM Hikaru Nakamura 2775
8 GM Fabiano Caruana 2770
9 GM Alexander Morozevich 2769
11 GM Alexander Grischuk 2761
15 GM Evgeny Tomashevsky 2738
39 GM Luke McShane 2706

 dec 09

Nu börjar det tätna till sig i tabellen. Efter gårdagens rond har årets Tata Steel (CORUS) vinnaren GM Hikaru Nakamura tagit ledningen efter vinst mot GM David Howell, före de två tidigare årens segrare i London Chess Classic GM Magnus Carlsen. Det är så raffinerat att Magnus har spelledigt i dag vilket gör att Hikaru har möjlighet att rycka vid vinst mot GM Luke McShane, vilket nog inte är det lättaste.

I går gick tre partier till avgörande och det var tre av fyra engelsmän (GM Luke McShane hade spelledigt) som fick däng. Utöver Howells förlust mot Nakamura så vann Världsmästaren GM Vis. Anand mot GM Nigel Short. GM Vladimir Kramnik besegrade den som det verkar helt ur slag varande GM Michael Adams. Partiet mellan GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen slutade remi (Läs mer i norska ”Nettavisen” om detta).

Efter rond 5. 3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Nakamura 10.0/5 Carlsen 9.0/5 McShane 8.0/4 Kramnik 8.0/4 Anand 5.0/4 Aronian 5.0/4 Short 3.0/4 Howell 2.0/5 Adams 2.0/5

 

Dagens spelschema är som följer:

Rond 6 torsdag den 9 december 2011  klockan 15.00
GM Michael Adams 2734 ½-½ GM Levon Aronian 2802
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM David Howell 2633 ½-½ GM Nigel Short 2698
GM Luke McShane 2671 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2758
GM Magnus Carlsen, Norge, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar och hur det går för dem framgår av bifogad tabell. I dag blir det två svenskar i direktsändning: GM Tiger Hillarp Persson mot IM Jovanka Houska och islänningen IM Björn Thorfinsson möter poängraketen IM Axel Smith. Svenskarnas partier från rond 1-5 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

FIDE Open 2011 efter rond 6 (9 ronder  222 deltagare)
1 GM Abihijeet Gupta 2640 5.5
2 GM Peter Wells 2492 5.5
3 IM Jovanka Houska 2415 5.5
5 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 5.0
6 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 5.0
30 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 4.0
31 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 4.0
156 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 2.5

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Magnus Carlsen.


live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-5.
Game of the day.
Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. rond 3: Adams – McShane. Rond 4: Anand – Nakamura.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-5.

Tidigare artiklar