• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 29

Det var ingen över sig dag i Czech Open i går i rond 7 för IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith som bägge gick att följa i direktsändning och som mötte stormästare. De förlorade bägge precis som Martin Lokander, U18 (2044), som också ställdes mot en GM.  Totalt sett är fortfarande deras ratingsnitt på plussidan med en topp för Martin på 2477.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sju ronder och av denna framgår det tydligt att svenskarna i de flesta fall är väl samlade runt fyra poäng.. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och bland dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sju: 37. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 126. Angelina Fransson 3½ poäng. 209. Lars Grahn 3.0 poäng. 242. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 6.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.5
3 GM Viacheslav Zhakhartsov 2577 5.0
35 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
54 GM Ralf Åkesson 2429 4.5
75 Martin Lokander (U18) 2044 4.0
77 IM Axel Smith 2465 4.0
95 Michael de Verdier 2359 4.0
239 Denis Miskulin 2208 2.5
264 Stefan Radovic 2158 1.5
275 WFM Ellinor Frisk 2176 1.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.aug 30

 Island 2010

 Nordiska mästerskapet för flickor i Reykjavik blev en stor framgång för Sverige. Detta framgår av lagledaren Björn Anderssons rapport. Under denna följer partier och foto.

Det blev en fin slutrond av de svenska flickorna, när Flick-NM avslutades sent på söndagskvällen. 5 vinster och en remi blev facit i den sista rondens spel. Det innebar att vi fick fem pallplatser varav två var högst upp, Inna Agrest i klass A och Jessica Bengtsson i klass B. I äldsta gruppen kunde Inna tidigt säkra vinsten då hennes danska motståndare gjorde ett svårt misstag i sämre ställning. Nicole Loginger kom starkt tillbaka och bärgade sin andra poäng i gruppen och hamnade på 7:e plats.
  
 Klass B, högstadiegruppen blev dramatisk då Linda Åström och Jessica Bengtsson kämpade om den åtråvärda titeln. Jessica vann enkelt sitt parti i ett mittspel. Linda försökte hitta en vinstväg i ett lika springarslutspel. Plötsligt dök chansen upp, men i hastigheten missade Linda att spela fram sin kantbonde och istället blev det remi. Men ett strålande resultat av båda.
  
 I yngsta klassen blev det norsk seger men med viss dramatik. Rina Weinman och Ina Kraemer vann snabbt sina partier och norska Jarani Suntharalingam var tvungen att minst remisera. I en sämre ställning kom chansen till dragupprepning och svenskorna hamnade på plats 2 och 3. Mycket bra inställning hos de yngre flickorna som förhoppningsvis ökar tävling och träningsdosen en aning inför framtida utmaningar.
  
 Vårt vistelse på Island kryddades av ett besök lördagskvällen hos ambassadörsparet Ljunggren. Svenska laget var tillsammans med isländska och norska laget inbjudna till en mottagning hos Sveriges ambassadör Anders Ljunggren och Fru Barbro Allardt Ljunggren på det svenska residenset där även Norges Chargé d’Affaires välkomnade oss. Det bjöds på kycklinggryta med ris och efteråt konfekt och kaffe. Under middagen spreds vi ut i olika rum och Anders Ljunggren besökte alla bord och besvarade vänligt alla frågor från våra vetgiriga tjejer. Vi överlämnade en Gardé klocka, den typ av klocka som under flera decennier användes som matchklocka i VM-matcher, bla i matchen 1972. 

 De farhågor som uttryckts om att de svenska flickornas ork måhända inte skulle räcka till en bra avslutning, fick ett övertygande svar.Foto av Björn Andersson.

Island 2010

Island 2010

Island 2010

Island 2010 aug 23

Under rubriken Korta nyheter fanns ett inlägg i förra veckan om parschackmatchen i Linköping med stormästarna Pia Cramling och Pontus Carlsson i vardera laget. Det har kommit nyheter om den i dag. ”Hej Lasse! Här kommer lite info från parschackmatchen i Linköping. Eventet var mycket välbesökt. Mvh Pontus Carlsson.”

Damerna slog herrarna i parschack!

Det blev damlaget bestående av europamästarinnan Pia Cramling och nordiska flickmästarinnan Linda Åström som gick segrande ur helgens parschacksmatch på stadsbiblioteket mot Linköpings stormästare Pontus Carlsson och kommunalrådet Mats Johansson (s). Damerna var under press i det första partiet men visade prov på bra nerver och vände genom starkt spel. Herrarna var sedan tvugna att vinna det andra partiet för att utjämna matchen. De satsade offensivt men damerna visade återigen upp ett starkt spel och vann konfortabelt. slutresultatet blev således klara 2-0 till damerna. Parschackmatchen var ett samarbete mellan Linköpings stadsbibliotek och Linköpings Allmänna Schacksällskap.
Matchen var välbesökt och som arrangörer är vi mycket nöjda med arrangemanget.

Reglerna för parschack är att lagen består av två spelare som utför varannat drag utan att konversera sinsimellan. En parschackmatch spelas i bäst av  två partier där lagen spelar vit i ett parti och svart i ett.

Peter Åström
Linköpings stadsbibliotek
0709396143jul 22

Tjeckien 2010

Det blev oavgjort (1-1) i sista ronden mot Ryssland I och i och med det var turneringen färdigspelad för Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelats i samband med Czech Open i Pardubice. Det blev en plats i botten av prislistan när sammanräkningen var klar. Det har varit tufft för svenskorna. En stor mängd titelinnehavare och spelare med betydligt högre ratingtal har stått för motståndet. Placeringen motsvarar nog vad som var realistiskt i det sällskapet.  

Arrangören har hittills publicerat partier från rond 1-6 och svenskornas, bland annat med Louise Segerfelts meriterande vinst mot Ana Ivokovic, CRO (1956), plus några andra finns för genomspelning under tabellen.

Slutställning.
1 Polen Polen 7 4 2 1 10
2 Tyskland I Tyskland  7 4 2 1 10
3 Tjeckien Tjeckien  7 4 1 2 9
4 Tyskland II Tyskland  7 4 1 2 9
5 Ungern Ungern  7 3 2 2 8
6 Ryssland 2 Ryssland  7 3 2 2 8
7 Slovenien Slovenien  7 3 1 3 7
9 Rumänien Rumänien  7 2 2 2 6
8 Kroatien Kroatien  7 2 2 3 6
10 Sverige Sverige  7 2 2 3 6
11 Ryssland I Ryssland  7 1 3 3 5

Partier från rond 1-6.jul 21

Tjeckien 2010

Det närmar sig slutet för Schackpinglorna – Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström – i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open i Pardubice. Schacksnack har tyvärr inte klart om det är sista ronden i dag. Hur som helst med detta Sverige möter Ryssland I klockan 09.00 och kan vid vinst i matchen klättra en del i tabellen om övriga resultat går deras väg. 

Arrangören har hittills publicerat partier från rond 1-4 och svenskornas, bland annat med Louise Segerfelts meriterande vinst mot Ana Ivokovic, CRO (1956), plus några andra finns för genomspelning under tabellen.

1 Polen Polen 6 4 1 1 9
2 Tyskland I Tyskland  6 4 1 1 9
3 Tjeckien Tjeckien  6 4 0 2 8
4 Tyskland II Tyskland  6 3 1 2 7
5 Ungern Ungern  6 3 1 2 7
6 Ryssland 2 Ryssland  6 3 1 2 7
7 Slovenien Slovenien  6 3 0 3 6
8 Kroatien Kroatien  6 2 1 3 5
9 Rumänien Rumänien  6 2 1 3 5
10 Sverige Sverige  6 2 1 3 5
11 Ryssland I Ryssland  6 1 2 4 4

 

Partier från rond 1-4.jul 19

Tjeckien 2010

I går kom andra vinsten (första utan spel) för svenskorna i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open, i Pardubice. Sveriges lag består av Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström men endast två spelar åt gången. Svenskornas partier från rond tre finns för genomspelning under tabellen (längst ner). Partierna från segermatchen mot Kroatien (1½-½) i rond fyra har ännu inte kommit.

1 Polen Polen 4 4 0 0 8
2 Tjeckien Tjeckien  4 3 0 1 6
3 Tyskland II Tyskland  4 3 0 1 6
4 Tyskland I Tyskland  4 3 0 1 6
5 Slovenien Slovenien  4 2 0 2 4
6 Ungern Ungern  4 2 0 2 4
7 Ryssland 2 Ryssland  4 2 0 2 4
8 Sverige Sverige  4 2 0 2 4
9 Kroatien Kroatien  4 1 0 3 2
10 Rumänien Rumänien  4 1 0 3 2
11 Ryssland I Ryssland  4 1 0 3 2

 

Partier från rond 1-3.jul 17

 Tjeckien 2010

Sverige deltager i Ungdoms-Lag-EM för flickor under 18 år, som spelas i samband med Czech Open, i Pardubice. Sverige har ett lag i flickklassen och deltagarna är Louise Segerfelt, Angelina Fransson och Linda Åström. Det är spelat två ronder. I första ronden hade laget frirond och i rond 2 förlorade flickorna med 2-0 mot Polen. Ställningen framgår av bifogad tabell. Under denna finns partierna för genomspelning.

1 Polen Polen 2 2 0 0 4
2 Ungern Ungern  2 2 0 0 4
3 Tyskland I Tyskland  2 2 0 0 4
4 Kroatien Kroatien  2 1 0 1 2
5 Tyskland II Tyskland  2 1 0 1 2
6 Tjeckien Tjeckien  2 1 0 1 2
7 Ryssland 2 Ryssland  2 1 0 1 2
8 Slovenien Slovenien  2 1 0 1 2
9 Sverige Sverige  2 1 0 1 2
10 Rumänien Rumänien  2 0 0 2 0
11 Ryssland I Ryssland  2 0 0 2 0

 

Partierna från rond 1-2.