aug 23

Under rubriken Korta nyheter fanns ett inlägg i förra veckan om parschackmatchen i Linköping med stormästarna Pia Cramling och Pontus Carlsson i vardera laget. Det har kommit nyheter om den i dag. ”Hej Lasse! Här kommer lite info från parschackmatchen i Linköping. Eventet var mycket välbesökt. Mvh Pontus Carlsson.”

Damerna slog herrarna i parschack!

Det blev damlaget bestående av europamästarinnan Pia Cramling och nordiska flickmästarinnan Linda Åström som gick segrande ur helgens parschacksmatch på stadsbiblioteket mot Linköpings stormästare Pontus Carlsson och kommunalrådet Mats Johansson (s). Damerna var under press i det första partiet men visade prov på bra nerver och vände genom starkt spel. Herrarna var sedan tvugna att vinna det andra partiet för att utjämna matchen. De satsade offensivt men damerna visade återigen upp ett starkt spel och vann konfortabelt. slutresultatet blev således klara 2-0 till damerna. Parschackmatchen var ett samarbete mellan Linköpings stadsbibliotek och Linköpings Allmänna Schacksällskap.
Matchen var välbesökt och som arrangörer är vi mycket nöjda med arrangemanget.

Reglerna för parschack är att lagen består av två spelare som utför varannat drag utan att konversera sinsimellan. En parschackmatch spelas i bäst av  två partier där lagen spelar vit i ett parti och svart i ett.

Peter Åström
Linköpings stadsbibliotek
0709396143

Läs de 4 kommentarerna till “Damlaget vann…”

 1. Johan K säger:

  Såvida inte kommunpolitikern Mats Johansson i hemlighet håller åtminstone FM-styrka så var ju det här ett upplägg där utgången var helt given.Jag tror inte att ett lag bestående av Anand och ett genomsnittligt kommunalråd skulle ha minsta chans mot två 1400-spelare.

 2. Magnus Olsson säger:

  Ett genomsnittligt kommunalråd vet kanske knappt hur pjäserna går, men Mats Johansson skall enligt Pontus ha haft ett ratingtal över 1900 när han var aktiv.

 3. Lennart Eriksson säger:

  Så fort något arrangeras, så slänger schackspelare ut sig hur/vad/varför ?! Detta var ett arrangemang som ska locka och få folk nyfikna till schacket. Men schackspelare ser väl inte så.

 4. onni aikio säger:

  … men spel för 4 är mycket underhållande sällskapspel och ett enkelt sätt för nybörjare att lära sig spela schack … på riktigt när man har ”ledsagare” bredvid sig ! Oftast är det mamma och pappa eller morfar och mormor som kan ställa upp ! Ett spel för hela familjen ! Jag rekommenderar därför att i Haninge SS och i skolor testade vi parschack (heter egentligen Tjaturanga) som hjälpmedel …med god resultat!

Lämna en kommentar