Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 29


Segraren GM Lars Karlsson SK Rockaden Stockholm.
Foto Lars OA Hedlund

I går avgjordes Stockholmsmästerskapet (prislistan inte fullständig på Chess-Results) i Snabbschack över sju ronder. Segrade gjorde GM Lars Karlsson, SK Rockaden på 6.0 poäng före Vesa Heinola, Kristallens SK, och IM Thomas Engqvist, SK Rockaden, 5½ poäng.sep 24

Foto Lars OA Hedlund.
Fotot visar det sista partiet i finalmatchen i Lag-DM i blixt för Stockholm som SK Rockaden vann mot Kungstornet 1 med 20-16. Hur det gick i partiet mellan GM Lars Karlsson och IM Patrik Lyrberg, som förevigats på bilden, vet inte Schacksnack.


aug 16


Stormästaren Lars Karlsson möter FM Jonathan Westerberg (½-½). Foto Lars Hedlund.

I går avslutades Stockholm Open 2012, som hade samlat 60 spelare, och inte överraskande vann GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, turneringen. Men det var med ett nödrop, för på samma poäng (7) kom FM Rolf Bergström, Stockholms SS, och de två fick säras med den i svenska turneringar allenarådande särskiljningen. Varför inte särspel? Därefter följde sex deltagare på 6½ poäng och bäst av dessa var FM Johan Henriksson även han från Stockholms SS. Allt om turneringen finns på Chess-Results.

Långpartierna från rond 4-9 som visats i direktsändning.aug 10

I går startade Stockholm Open 2012 i Schacksalongerna och pågår till den 15:e. Högst rankad bland de 60 deltagarna är GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, och han leder också efter det inledande snabbschacket (3 ronder). Klockan 16.00 i dag startar långpartierna och spelschemat finns på Chess-Results. Dyker det upp partier från turneringen kommer Schacksnack att publicera dem.

Direktsändning klockan 16.00 utom sista ronden den 15:e då börjar spelet klockan 11.00. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 1 timme för resten.

live
Hemsida

 jul 03


FM Rolf Bergström. Foto Lars OA Hedlund.

I Stockholms schackfestival återstår två ronder att spela. Det har blivit tätt i toppen på tabellen efter det att IM Erik Blomqvist besgegrade GM Ralf Åkesson i går. Att någon utöver de tre som finns i bifogad minitabell skall avgå med segern i mästarklassen är nog inte realistiskt eftersom närmaste förföljare är en hel poäng efter. Men GM Lars Karlsson har möjlighet att ”tränga” sig upp på prispallen om resultatet går hans väg i dag i mötet mot Blomqvist.

Prispallen efter rond 7.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 5.5
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 5.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.5

 

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de olika klasserna efter rond 7 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 6.5 poäng.
Klass 1: Vladen Nikolic, SK Rockaden Stockholm, 5.5 poäng.
Klass 2: Leif Lundqvist, Kristallens SK, och Mikael Helin, Stockholms SS, 5.5 poäng.
Klass 3: Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, Martyin Grüter, Stockholms SS, och Boo Kim, SS Delectus, 5.5 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och från sista ronden i morgon klockan 12.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 18


GM Lars Karlsson. Foto Lars OA Hedlund.

Salongernas ELO-turnering avslutades i går med att GM Lars Karlsson och Martin Lokander segrade på 8½ poäng av nio möjliga, men efter särskiljning placerades Lars på första platsen. Besök Chess-results där finns allt om turneringen. Lars och Martin möttes i sista ronden och partiet, som slutade remi, finns för genomspelning under tabellen.

ELO-turneringen.
1 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm 2431 8.5
2 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2285 8.5
3 Carl Cederstam-Barsk, Kristallens SK Stockholm 2168 6.5
4 Stefan Bryntze, SK Rockaden Stockholm 2155 5.5
5 Ralph Halleröd, Wasa SK Stockholm 2081 4.0
6 Dick Viklund, Stockholms SS 1855 4.0
7 Birger Wenzel, Wasa SK Stockholm 2038 4.0
8 Alexis Duenas, Sollntuna SK 1930 2.5
9 Jacques, Storstockholms SA 1753 1.0
10 Björn Andersson, Storstockholms SA 1834 0.5

 

Finalpartiet mellan GM Lars Karlsson och Martin Lokander.

 apr 23


Segraren GM Lars Karlsson. Turneringen spelades i Schacksalongerna i Stockholm i går.
Foto Lars OA Hedlundjan 05


GM Dragan Solak – GM Slavko Cicak, Eksjö SK, (½-½). Foto Lars OA Hedlund.

Vem vinner årets upplaga av Rilton Cup? Den frågan hade Schacksnack i går och det blev betydligt lättare att ge rätt svar efter resultaten i näst sista ronden. Aleksandr Shimanov besegrade GM Eduardas Rozentalis och eftersom övriga partier i toppen på tabellen gick hans väg leder han med en hel poäng inför sista ronden. I denna möter han landsmannen GM Sergey Ivanov och ett remiresultat skulle nog inte överraska någon.

Närmast en plats på prispallen av svenskarna är GM Slavko Cicak från Eksjö SK. Han ligger delad tvåa och han möter polacken GM Bartosz Socko i dag.

Den titellöse Linus Johansson från Limhamns SK har överraskat stort i turneringen. Den minnesgode kommer säkert i håg att han i första ronden besegrade stormästaren Monica Socko och i andra ronden spela remi mot GM Sergey Ivanov (partierna finns för genomspelning längre ner i inlägget)! Inför sista ronden är han obesegrad på en 18:e plats med fem poäng vilket ger honom en prestationsrating på 2518, vilket för respekt med sig. I dag möter han som vit en annan svensk nämligen GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm.

I direktsändningen som startar klockan 12.00 kommer det att dyka upp fyra svenskar och vilka det är och deras motståndare finns utförligt angivet på Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-8 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-8.
aug 29

 

Barcelona Chess Open de Sants 2011 avslutades i går. När 10:e och sista ronden spelats gick det att konstatera att GM Matthew Sadler, ENG (2625) vunnit turneringen, i ensamt majestät på 8½ poäng, genom att besegra den högst rankade GM Jan Smeets, NED (2628).

På plats i Barcelona fanns sju svenskar och bäst av dessa placerade sig GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, på en 32:e plats med sju poäng. Övriga resultat och placeringar finns på Chess-Results.apr 28

Schacksnack har fått ett e-mail från Øystein Brekke i Norge där han som efterskörd bifogat några fotografier från ”Det Åpne NM” som ingick i Norsk Sjakkfestival 2011 och där svenskarna GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm och Eric Vaarala, Horndals SK, var med i toppen på prislistan. Bifogar länken till sista inlägget Schacksnack hade från turneringen och där finns det partier för genomspelning.


Arrangör Øystein Brekke, Mirzoev, Mizies, Kasparov, Tiviakov, Jones, Karlsson
och vice Borgmästare Svein Erik Hilmen.

GM Sergei Tiviakov – GM Lars Karlsson (1-0 rond 7).

Tidigare artiklar