• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 07

I går startade Reykjavik Open 2012 och pågår till den 13 mars då nio ronder har spelats. Det mönstrade in 197 spelare och av dessa var sju svenskar, nämnligen FM Johan Henrikssson, Eric Vaarala, WIM Christin Andersson, Viktor Thorell, Mikael Helin, Peter Mozelius och Ingvar Gundersen.

Christin Andersson från SK Bara Bönder hade en otacksam uppgift i första ronden för hon fick möta superstormästaren GM Fabiano Caruana (2767) och det kunde naturligtvis endast sluta på ett sätt – med förlust (partiet finns för genomspelning). Den största överraskningen stod Viktor Thorell (2034) för, han hade svart mot den grekiske stormästaren Stelios Halkias (2588) och det blev remi (partiet ännu inte publicerat)! Vann gjorde Johan Henriksson och Eric Vaarala. Sifformässigt finns allt om turneringen på Chess-results men naturligtvis kommer Schacksnack även i fortsättningen att följa med vad som händer.

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Andra ronden ronden börjar klockan 17.30 och i denna går det att följa FM Johan Henriksson direkt för han möter GM Erwin L´ami (2611) som svart vid bord 10. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

Partier från rond 1.mar 06

I dag startar Reykjavik Open 2012 och pågår till den 13 mars då nio ronder har spelats. Tyvärr kolliderar turneringen med sammandraget för Elitserien och Superettan i Västerås vilket gör att de svenska toppspelarna lyser med sin frånvaro och överlåter åt andra att ta del av prispotten som är på €11 500. Några svenskar har sökt sig till sagoön i Atalanten och det är FM Johan Henrikssson, Eric Vaarala, WIM Christin Andersson, Viktor Thorell, Mikael Helin och Ingvar Gundersen.

Högst rankad är den unge italienaren GM Fabiano Caruana (2767), som kommer till Sigemans i början på maj månad, och GM David Navara (2700) från Tjeckien. Arrangören har också lyckats knyta till sig sensationsdamen – kinesiskan GM Hou Yifan (2639) – från senaste Gibraltarturneringen. Sifformässigt finns allt om turneringen på Chess-results men naturligtvis kommer även Schacksnack att följa med vad som händer.

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Första ronden börjar klockan 17.30. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

 

 apr 13

Sandy Moss, Johannes skolas schackentusiastiska matematiklärare, blev av Kungliga Vetenskapsakademin utsedd till årets lärare i matematik. Hon är i år klassföreståndare för den tvåspråkiga klassen i Johannes skola, 4en. Schack är väldigt populärt på skolan, som varje vecka har frivilliga grupper med schackundervisning av Nordiska Schack-skolan, där ett femtiotal barn deltar. Många av de ivrigaste schackeleverna tävlar för Wasa SK, bl.a. några av klubbens mest framgångsrika yngra juniorer.

Sandy Moss mottog utmärkelsen på årets Ingvar Lindqvistdag, som Kungliga Vetenskaps-akademin nyligen avhöll. Där fick den glada prismottagaren även hålla ett tal om sin lärarroll och matematik. I talet kom Sandy bl.a. in på hur hon använder schack i undervisningen, och hur effektivt schack är som pedagogiskt instrument för att träna och utveckla logiskt tänkande, förbättra koncentrationsförmågan och minnet, öka självförtroendet och stärka den sociala förmågan samt utveckla sportslighet. Sandy poängterade att schackträning och -tävling i klassen är särskilt intressant då pojkar, som ofta tävlar i fysiska sporter, med schack även kan tävla mentalt, och att schack är en av få sporter där flickor och pojkar deltar helt på lika villkor, t.ex. i SchackFyran. En stolt Sandy fick en applåd då hon givetvis nämnde att hennes klass precis vann SchackFyran i Stockholm och kvalificerade sig till riksfinalen! Du kan se hela hennes tal på video.

Ingvar Gundersen, klassens schacklärare från Nordiska Schackskolan, gratulerade Sandy till priset på klassens första schackträning efter prismottagandet, och säger i en kommentar att Sandy med sin insats är en fantastisk ambassadör för schacket, och att hon med sitt pris populariserar och synliggör schacket som ett pedagogiskt verktyg för hela Sveriges lärarkår.

Du kan läsa mer om Ingvar Lindqvistdagen och se vad årets alla pristagare berättar om sitt pedagogiska arbete på Vetenskapsakademiens hemsida.

Lite data om Nordiska Schackskolan och Ingvar Gundersen, som nämns i artikeln.

Nordiska Schackskolan, under ledning av Ingvar Gundersen, bedriver schackverksamhet i form av kurser och andra tjänster till skolor, bibliotek, barn-och ungdomsinstitutioner, barnsjukhus, invandrar-och  flykningeförläggningar, och ungdomsfängelseinstitutioner i Norden. Ingvar Gundersen har lång erfarenhet från barn- och ungdomsarbete inom schack, båda i från Norge och Sverige. Förutom sin dagliga verksamhet som schackpedagog, spelar han schack i den anrika stockholmsklubben Wasa Sk. Ingvar är även invald i Sveriges Schackförbunds referensgrupp för Schack i skolan, tillsammans med bl a pedagogikprofessor vid Växsjö Universitet, Lars Holmstrand och riksinstruktör Jesper Hall.