• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 07

Det blev ett lång finalparti mellan GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, och GM Hrant Melkumyan från Armenien i rond sex i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Öppningen blev 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 därefter övergick det så småningom i ett dubbelt tornslutspel. Melkumyan skaffade sig en merbonde som han på grund av Tigers emineta försvar inte lyckades omsätta till vinst. Partiet varade 85 drag och finns för genomspelning nederst i inlägget.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nio spelare som delar andra platsen och bland dessa finns förhandsfavoriterna till slutsegern. Jörgen Eriksson har klättrat upp mot toppen med 3 vinster 2 remier och 1 förlust och han kommer i dag att få möta den välkände IM Eirik Gullaksen som är redaktör för Bergens SK hemsida.

Efter rond 6. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.5
4 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.0
47 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
107 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 3.0
174 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan IM Vladimir Hamitevici och Tiger att visas vid bord 3. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-6.dec 06

(Klockan 10.20. Frågan är om nedanstående text är rätt till stora delar? Enligt tabellen för rond 5 vann Tiger sitt parti i går men i direktsändningen och i pgn-filen förlorade han. Schacksnack återkommer när det klarnar angående detta.)

Det går mycket bra för GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Efter gårdagens vinst i femte ronden mot IM Craig Hanley från England delar han nu andra platsen med två andra på 4½ poäng vilket är en halv poäng efter dagens motståndare GM Hrant Melkumyan från Armenien.

Efter rond 5. Rond 6 klockan 17.30. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.0
2 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 4.5
69 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 3.0
145 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 2.0
147 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.0

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 17.30 och i denna kommer partiet mellan Tiger och GM Hrant Melkumyan att visas vid bord 1. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-5.maj 30

Det blev tvärstopp i går för GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, när de mötte GM Hrant Melkumyan respektive GM Ivan Cheparinov i Albena i Bulgarien. I rond fem möter de IM spelare från Bulgarien och Georgien. Den ende som tog poäng av svenskarna var FM Drazen Dragicevic som spelade till sig en halva mot FM Konstantin Zalkind, ISR (2197).

Redan nu kan Schacksnack avslöja att på måndag kommer (21) Tikkanen och (30) Carlsson plus tillresta (50) IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och (104/206) 2x Vaarala Eric och Hans-Erik, Horndals SK, att börja spela i 1st Golden Sands, som är ännu starkare än Albena med 12 deltagare med 2600 eller mer i rating.

Det är spelat fyra ronder och hur ställningen är på prispallen och bland svenskarna framgår av bifogad miniprislistan. Fullständigt spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 4. 123 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan 2642 4.0
2 GM Ivan Cheparinov 2673 4.0
3 GM Tabir Nabaty 2673 3.5
10 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 3.0
11 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 3.0
63 FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK 2301 2.0
119 Farhad Rouhani, Järfälla SS 2009 0.0

 

Svenska partier från rond 1-4.
Mötet Tikkanen-Dragicevic spelades inte.
maj 29

Det går bra för de svenska stormästarna – GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och GM Pontus Carlsson (fotona), SK Team Viking – de är med i den absoluta toppen efter tre ronder i den internationella turneringen i Albena i Bulgarien. Det finns flera kända spelare på plats och två av dessa ställs svenskarna mot i dag. Pontus har vit mot GM Ivan Cheparinov och Hans har svart mot GM Hrant Melkumyan (data se minitabell).

Det är spelat tre ronder och hur ställningen är på prispallen och bland svenskarna framgår av bifogad miniprislistan. Fullständigt spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 3. 123 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan 2642 3.0
2 GMHans Tikkanen, Lunds ASK 2566 3.0
3 GM Ivan Cheparinov 2673 3.0
5 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 3.0
57 FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK 2301 1.5
117 Farhad Rouhani, Järfälla SS 2009 0.0

 

Svenska partier från rond 1-2.
Mötet Tikkanen-Dragicevic spelades inte.
mar 23

Schacksnack informerade i går att GM Nils Grandelius förlorade i tredje ronden mot armeniern GM Hrant Melkumyan, senaste Europamästaren i blixt, i ”European Individual Chess Championship” i ett mycket svängigt parti, som pinade webmasters nerver till det yttersta. Ja, det kunde gått precis hur som helst men denna gång drog Nils nitlotten.

Revansch redan i dag för Nils? Han möter i fjärde ronden (visas i direktsändning vid bord 35) ytterligare en armenier, som ligger på gränsen till 2700 i rating, så det kan bli svårt att ta poäng. Men hur som helst, en svettig eftermiddag står för dörren för hans många supportrar.

GM Gabriel Sargissian 2674 VS GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden. Efter rond 3 är det 11 spelare med full pott och bland dessa finns inte den högst rankade GM Fabiano Caruana (2767), för han spelade remi i går. GM Shakhriyar Mamedyarov (2752) verkar ur slag för efter de två inledande remierna fick han även i går nöja sig med delad pott och denna gång mot IM Lucian Filip (2483).

Prispallen och bäst i Norden efter rond 3 (348 deltagare).
1 GM Nikita  Vitiugov 2709 1 1 1 3.0
2 GM Boris Savchenko 2580 1 1 1 3.0
3 GM Arkadij Naiditsch 2702 1 1 1 3.0
46 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ 2.5
74 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 2.0
87 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 2.0
159 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 1.5
163 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1.5

 

Tidigare inlägg: 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen från rond 4 startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-3.


Partierna från direktsändningen rond 3.dec 17

I går spelades Europamästerskapet i blixt i Polen och när krutröken skingrats efter de 26 partierna (dubbelrondigt) visade det sig att GM Hrant Melkumyan från Armenien blivit mästare. Två svänskar fanns bland de 379 deltagarna och hur de placerade sig framgår av bifogad tabell..

1 GM Hrant Melkumyan 20.0
2 GM Aleksey Dreev 20.0
3 GM Radoslaw Wojtaszek 20.0
198 Jan-Olof Lind 12.5
322 Anders Linden 9.5

 

I dag börjar Europamästerskapet i snabbschack och då stöter ytterligare en svensk till och det är GM Ralf Åkesson från Västerås SK och han är rankad 73 bland 743 deltagare. Det blir direktsändning från Polen av snabbschacket med start lördag/söndag klockan 08.30 (50 bord, skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan).


live
live