Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 25

Enligt den officiella hemsidan så var det ”heavy rain in London” i går. Två spelare bemästrade ”underlaget” bäst och det var den senaste VM-utmanaren GM Boris Gelfand och GM Alexander Grischuk. De besegrade  GM Hao Wang, som antagligen utförde årets blunder på denna nivå när han gjorde ett kungsdrag som omedelbart ledde till matt, respektive GM Shakhriyar Mamedyarov. Nog tänker man på GM Ulf Andersson när man slänger ett öga på ställningen i Grischuks parti efter drag 24 där hans motståndare samlat sina pjäser på sjunde och åttonde raden. Det var ju på detta sätt som Ulf många gånger försvarade sig mot världseliten.

Resultaten i rond tre innebar att Gelfand är i ensam ledning inför rond fem, som är sista ronden före den spellediga dagen. Spelschemat för rond 5: Topalov-Leko (½-½),  Dominiuqez-Nakamura (½-½), Wang-Kasimdzhanov (½-½), Mamedyarov-Gelfand (½-½), Ivanchuk-Grischuk (½-½) och Adams-Giri (½-½).

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 26 och 30 september då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

Vilken njutning det måste ha varit för de kräsna åskådarna att följa partierna i dag i Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival.

Efter genomspelning, när allt var färdigspelat, kunde man inte annat än beundra fransmannen GM Etienne Bacrots utskåpning av GM Alexander Morozevich. Inte minst avslutningen är värd en blick. Otroligt att det är möjligt att bjuda på detta mot en spelare med 2770 i rating även om han blev hagalen som vi säger i Skåne. Men även den bäste kan göra fel.

GM Magnus Carlsen fick äntligen igång sina pjäser och då kom Hao Wang till korta. Vinsten gav honom välbehövliga ratingpoäng i jakten på GM Garry Kasparovs ”all time high” som är 2849. Det saknas 10 poäng och han har kvar att spela 8 partier i den pågående turneringen så nu lever Garrys rekord farligt.

Även dagens remiparti mellan GM Hikaru Nakamura och GM Anish Giri hade mycket att bjuda på

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0 men det väntar Schacksnack med att redovisa till dess turneringen är färdigspelad .
Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

I dag klockan 14.00 startar rond två i den dubbelrondiga Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival. I går var det två intressanta partier som gick till avgörande och de finns för genomspelning..

Frågan inför dagens rond är om GM Anish Giri skall fortsätta att vinna? I går var det den ryske stjärnan GM Alexander Morozevich som fick släppa ifrån sig hela poängen (analyseras längst ner i inlägget av Giri på YouTube). Men nog var slutet lustigt? Det framgår av tabellen att han möter GM Hikaru Nakamura, som spelade en intensägande remi i går mot favoriten GM Magnus Carlsen. Den andre vinnaren i går kinesen Hao Wang ställs som svart (olika uppgifter om färgerna på nätet men Schacksnack håller sig till den officiella hemsidans uppgift) mot Magnus och de mötet har alla förutsättningar att bli intressant.

Rond 2 klockan 14.00
GM Hikaru Nakamura ½-½ GM  Anish Giri
GM Etienne Bacrot 1-0 GM Alexander Morozevich
GM Magnus Carlsen 1-0 GM Hao Wang

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 28:e då det är spelledigt. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0 men det väntar Schacksnack med att redovisa till dess turneringen är färdigspelad .
Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 maj 29

En stark turnering – 3rd Danzhou GM – med ett ratingsnitt på 2630 startade i Kina i dag och sista ronden spelas den 9 juni. Det är endast de två 2700-spelarna Hao Wang och Chao Li b som saknas för att den skulle bli ett strå vassare. Schacksnack kommer då och då att publicera inlägg om hur turneringen utvecklar sig och naturligtvis blir det partier därifrån. De som vill följa fortsättningen i direktsändning får ratta in datorn klockan 09.00 på morgonen.

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

 jul 24

2011 World Team Chess Championship fortsatte i dag med rond 7. Det var enformiga resultat att skriva in i tabellen för det var 2½-1½ eller omvänt i samtliga matcher. Ryssland har svårt att lyckas trots sin överlägset starkaste uppställning. I dag förlorade de mot Kina efter förlust vid första bordet – GM Sergey Karjakin mot GM Hao Wang – och tre remier.

Kina 2½-1½ Ryssland
Indien 2½-1½ Egypten
Ungern 1½-2½ Armenien
Azerbaijan 1½-2½ USA
Ukraina 2½-1½ Israel

 

Ställningen efter sju ronder: Armenien 12 poäng. Kina och Ukraina 9 poäng. Ryssland, Ungern och USA 8 poäng. Azerbaijan 6 poäng. Israel och Indien 5 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6

Individuell tabell med partierna från rond VII.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.maj 24

Det skall vara 2nd Danzhou Super GM 2011 även om det står 1st på logan på turneringshemsidan. Redan i går, efter rond 8, var det klart att den endast 16-årige GM Yu Yangyi (2646) vunnit kategori 17-turneringen (?) med ett ratingsnitt på 2659. I sista ronden blev det remi mot GM Jianchao Zhou (2636) vilket gjorde att han bröt målsnöret obesegrad och fick en ratingprestation på 2880! Bland de distanserade fanns 2700-spelarna Hao Wang (2732) och Yue Wang (2714), de kom 2.0 respektive 1½ poäng efter Yangyi.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik och många fler från vår världsdel känner vi igen på bild. Det är sämre med kunskaperna om asiaterna. Schacksnack har därför tänkt att presentera storspelarna från Kina när tillfälle ges. I dag är det GM Hao Wang som är på bild. Han är Kinas starkaste spelare med en rating på 2732 vilket räcker till en 19 plats på världsrankingen.

Hao ligger på en odelad tredje plats i 2nd Danzhou Super GM 2011 på fyra poäng. Leder gör GM Yue Wang (2714) tillsammans med den 16-årige GM Yu Yangyi (2646) på 4½ poäng när det återstår tre ronder att spela.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

Nu är han i ensam ledning i 2nd Danzhou Super GM 2011, den endast 16-årige GM Yu Yangyi. I dag besegrade han som svart GM Weiqi Zhou i ett Nimzoindiskt parti med 4. Dc2. Det framgår av tabellen att endast en halva efter honom ligger den ene av turneringens 2700-spelare GM Yue Wang (2714) och de har ännu inte mötts. Den andre 2700-spelaren GM Hao Wang (2732) är ytterligare en halva efter och honom mötte Yu i första ronden med remi som resultat.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 18

I Kina spelas 2nd Danzhou Super GM 2011 med flera av Kinas och därmed världens starkaste spelare bland deltagarna. Det är en kategori XVII turnering med ett ratingsnitt på 2659. En av de som startat bäst är den endast 16-årige GM Yangyi Yu (2646) som efter fyra ronder delar ledningen  på tre poäng tillsammans med GM Yue Wang (2714). Yu spelade i första ronden remi mot topprankade GM Hao Wang (2732). GM Yifan Hou som senare i år skall spela om VM-titeln mot GM Humpy Koneru har startat lite darrigt men poängskörden räcker ändå till 50%, vilket framgår av bifogad tabell. Schacksnack kommer inte att rapportera dagligen om hur det går i Kina, men då och då.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

The 2nd super grandmaster tournament will last from June 15 to 24, while the ten most prestigious Chinese grandmasters compete in a nine-round round-robin tournament. The time control is 90 minutes for the whole game with an addition of 30 seconds per move starting from move one. Draw offers are not allowed before the 30th move.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 09

Shanghai 2010

Spanjoren GM Alexei Shirov vann Shanghai Masters 2010 överlägset. Han var den ende som gick obesegrad genom turneringen.

Det som tilldrog sig det största intresset i sista ronden var, vem av GM Vladimir Kramnik och GM Levon Aronian som skulle gå vidare till Masterfinalen i Bilbao. Bägge spelade remi och hamnade därmed på sju poäng. Det innebar att det blev blixt som till slut fick avgöra rangordningen mellan de två. Enligt rapporterna från Kina blev det dramatiskt. Kramnik vann första partiet och skulle vunnit det andra också om inte den förhatliga tidsnöden satt käppar i hjulet. Kvalificeringen fick då avgöras med Armageddon där Aronian fick fem minuter och Kramnik en minut mindre. Vid remi vinner svart. Svart vann partiet genom att motståndaren överskred betänketiden.

I och med detta kommer finalen i Spanien att spelas mellan Världsmästaren GM Vis. Anand, world no. 1 GM Magnus Carlsen, GM Alexei Shirov och GM Vladimir Kramnik. Det kommer att ske i en glasbur i centrala Bilbao mellan den 9-15 oktober.

Det är inte den vanliga poängberäkningen som har använts i Kina. Schacksnacks tabell är inte programmerad för detta därför bifogas också en 3-poängs tabell. 

Vinst 3 och remi 1 poäng.
Namn + = Poäng
GM Alexei Shirov 3 3 0 12
GM Levon Aronian 1 4 1 7
GM Vladimir Kramnik 1 4 1 7
GM Hao Wang 0 3 3 3

 

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Playoff.

Tidigare artiklar