• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 30

Då var det slut i Pardubice för denna gång. Schacksnack utlovade mer eller mindre att GM Hannes Stefansson från Island skulle vinna turneringen, men så blev det inte! Vem som vann, hur prispallen bemannades och hur det gick för svenskarna framgår av tabellen och nedanstående text. Längst ner i inlägget finns några partier för rond 1-8 för genomspelning.

I B-gruppen är det 281 deltagare och bland dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är: efter rond åtta: 44. Sam Kassani, U16, 5.5 poäng. 117. Lars Grahn 5.0 poäng. 132. Angelina Fransson 4½ poäng. 174. Linda Åström 4.0 poäng.

1 GM Dmitry Kononenko 2593 7.5 2718
2 GM Konstantine Shanava 2535 7.0 2714
3 GM Viacheslav Zakhartsov 2578 7.0 2691
48 IM Daniel Semcesen 2480 5.5 2491
54 IM Axel Smith 2465 5.5 2480
63 Michael de Verdier 2359 5.5 2450
64 GM Ralf Åkesson 2429 5.5 2449
120 Martin Lokander 2044 4.5 2427
229 Denis Miskulin 2208 3.5 2166
259 WFM Ellinor Frisk 2176 3.0
274 Stefan Radovic 2158 2.0 2024


Grupp A: några av svenskarnas partier (rond 1-9) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.
mar 30
live             live             live             live             live             live
Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
 
De nordbor som dyker upp i direktsändning i rond åtta klockan 15.15 framgår av tabellen. Nils spelar vid bord 82 och det är endast 50 partier som visas.
 
9 GM Jon Ludvig Hammer (5.5) 2606 0-1 GM Rauf Mamedov (5.5) 2667
32 GM Peter Heine Nielsen (4.5) 2670 1-0 GM Vasily Papin (4.5) 2569
34 GM Hannes Stefansson (4.5) 2557 0-1 GM Ilia Smirin (4.5) 2658
Ej i direktsändning.
82 IM Sven Telljohann (4.0) 2415 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (4.0) 2547
 
Det återstår fyra viktiga ronder att spela i de 12 Individuella EM. På lördag när turneringen är slut gäller det att vara bland de överst 23 på prislistan och därmed vara kvalificerad för FIDE World Cup, som spelas till hösten (26/8-21/9) och är nästa steg i VM-cykeln. Det kommer inte att bli särspel om vilka som kvalificerar sig till Khanty Mansiysk i Ryssland, där WC-turneringen går av stapeln, bland spelare på samma poäng. Det är kvalitetsberäkning som gäller och inget annat. EM-titeln har tyvärr kommit på undantag, det som intresserar är vem som skall gå vidare. Men samtidigt skall arrangören vara nöjd med att kvalificeringen är en del av turneringen annars hade säkert många av toppspelarna uteblivet.
 
Det är en nordisk spelare som är med i toppen på tabellen och det är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer. Två andra från vår del av världen är och nosar på en kvalificering till fortsatt spel i Ryssland och det är den danske stormästaren Peter Heine Nielsen och GM Hannes Stefansson från Island. Tyvärr spolierade GM Nils Grandelius sannolikt sina möjligheter för ett avancemang, det är för många före honom i tabellen, genom förlusterna i rond tre och fyra och remipartiet i sjätte ronden. Även om han tar fyra poäng ytterligare, räcker det knappast.
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond åtta. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Vladimir Potkin 2653 6.0
2 GM Francisco Vallejo Pons   2707 5.5
3 GM Liviu-Dieter Nisipeanu   2673 5.5
138 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 4.0
 
 
 
 Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-7.mar 21

De första dragen i de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, görs i morgon klockan 15.00 och de sista den 2 april då 11 ronder har avverkats. Det är en mycket stark turnering med inte mindre än 85 spelare över 2600 i rating enligt den preliminära – 409 namn långa – deltagarelistan! Allra högst upp i denna finns flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler (2730) och han har sällskap av åtta andra 2700-spelare. Det är väl bland dessa som segraren kommer att återfinnas och vem det än blir så väntar ett första pris på € 20 000.

GM Nils Grandelius (2547) från Lunds ASK är Sveriges representant i detta illustra sällskap. Samtliga länder i Norden är representerade och för att nämna de flesta: GM Peter Heine Nielsen, DEN (2670), GM Tomi Nybäck, FIN (2656), GM Jon Ludvig Hammer, NOR (2606), GM Hannes Stefansson, ISL (2557) och IM Helgi Dam Ziska, FAI (2432)

Resultaten rond för rond kommer, som vanligt i dessa sammanhang, att kunna följas på Chess-Result. Naturligtvis blir det direktsändning och arrangören har utlovat 50 partier. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunder per drag från det första.

I god tid före det att turneringen startar i morgon kommer Schacksnack att lägga upp behövliga länkar och naturligtvis följa Grandelius öden och äventyr – rond för rond – i Frankrike. Men också i övrigt informera om vad som händer i turneringen som kan vara av intresse för hemsidans många läsare.mar 12

 

Reykjavik Open 2011 är tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson uppe på andra plats efter att vunnit i de tre inledande ronderna. Bifogar tabell över prispallen och ställning och poäng för svenskarna. Underst i inlägget finns partier från de två spelade ronderna. Håll utkik för när partierna från rond 3 publiceras kommer de också där.

För damerna blev det nästan en poänglös dag. WFM Emilia Horn spelade till sig en halv poäng mot FM Sigurdur Sigfusson (2336) från Island och hon är därmed bäst av svenskorna. Att motståndet skulle bli övermäktigt för WIM Inna Agrest och WIM Christin Andersson var inte överraskande när de fick möta  GM Hannes Stefansson (2557) från Island respektive GM Jan Gustafsson (2647) från Tyskland.

1 GM Luke McShane 2683 3.0
2 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2524 3.0
3 GM Ivan Sokolov 2643 3.0
92 WFM Emilia Horn, Kristallens SK Stockholm 2031 1.5
105 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder 2163 1.0
110 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2170 1.0

 

I dag (det är dubbelrond) klockan 09.30, blir det möjligt att följa GM Tiger Hillarp Persson som vit mot engelsmannen GM Luke McShane i direktsändning. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live                 live
 Hemsidan           Chessbomben

Svenkarnas partier rond 1-4.mar 11

 

Det blev 4-0 till Sverige i rond två i Reykjavik Open 2011. Bifogar tabell över prispallen och ställning och poäng för svenskarna. Underst i inlägget finns partier från de två spelade ronderna.

Frågan är om det kommer att bli några poäng i dag att lägga till i tabellen för WIM Inna Agrest och WIM Christin Andersson eftersom de fått mycket svåra motståndare i rond tre. De möter som svart GM Hannes Stefansson (2557) från Island respektive GM Jan Gustafsson (2647) från Tyskland. De senare är nog på ett särdeles krigshumör efter att överraskande förlorat mot WGM Anna Sharevich, BLR  (2323), och GM Throstur Thorhallsson (2387) från Island i gårdagens rond.

1 GM Luke McShane 2683 2.0
2 GM Jon Ludvig Hammer   2606 2.0
3 GM Kamil Miton 2600 2.0
8 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2524 2.0
84 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder 2163 1.0
93 WFM Emilia Horn, Kristallens SK Stockholm 2031 1.0
112 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2170 1.0

 

I dag kommer ingen svensk att dyka upp i direktsändning från Island när den startar klockan 17.30. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

 live                 live
 Hemsidan           Chessbomben

Svenkarnas partier rond 1-2.mar 09

Även i tredje ronden i de11:e Individuella-EM för herrar och damer som spelas i Rijeka i Kroatien fortsatte de svenska framgångarna. Precis som Schacksnack skrev i går skäms inte 2½ poäng av tre möjliga för sig. Men vad har hänt med GM Emanuel Berg? Den normalt store kämpen har spelat två remier på 19 och 16 drag. GM Pia Cramling spelade ut sin motståndare – WIM Tatjana Molchanova –  och kunde bokföra en etta redan efter 18 drag! I dag kan det bli tuffare att plocka poäng åtminstone för GM Pontus Carlsson som möter en 2600-spelare, men skam den som ger sig innan partiet börjat…

Det är inte lätt att ta poäng i turneringen som har187 stormästare på startlinjen i herrklassen det har inte minst sex av 2700-spelarna erfarit. Det är endast GM Francisco Vallejo Pons från Spanien som har full poäng. Andre rankade fransmannen GM Etienne Bacrot (2714) har spelat två remier i följd mot GM Hannes Stefansson, ISL (2574) och mer anmärkningsvärt fick han släppa en halva även mot IM Robert Hovhannisyan, ARM (2498).

Bifogar länkarna till dagens direktsändningar, som startar klockan 15.30, och precis som i går är det endast GM Pia Cramling som kommer att figurera där och idag möter hon en polska.

live live
Herrar Damer
Spelschema rond 4.
Herrar
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 84 GM Hrvoje Stevic Kroatien 2610
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 216 IM Evgenij Kalegin Ryssland 2456
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 32 WGM Jolanta Zawadzka Polen 2404

 

Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering.

Ställning och resultat efter rond 3 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2691 3
2 GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2708 3
3 GM Baadur Jobava Georgien 2695 3
150 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna Sverige 2478 0 1 1 2
159 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 2
Damer
1 GM Monika Socko Polen 2465 3
2 GM Ketevan Arakhamia-Grant Skottland 2447 3
3 WGM Irina Chelushkina Serbien 2319 3
14 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna Sverige 2523 1 ½ 1

 

mar 04

I finalmötet i Reykjavik Open 2010 mellan GM Hannes Stefansson och GM Abhijeet Gupta blev det remi och totalt sju poäng. Detta innebar att två andra tog chansen att hinna i kapp vilket framgår av bifogad tabell. Placerad på första plats blev den, från tidigare Sigemanturneringar i Malmö, välkände GM Ivan Sokolov (bilden).

Det blev en nattsvart sista rond för svenskarna. Samtliga förlorade. Den ende som spelade bättre i turneringen än sin startrating var Eric Vaarala. Utöver sin fina prestationsrating ökade han sitt elotal med drygt 36 poäng.

Slutställningen och prestationsrating efter nio ronder (104 deltagare)
1 GM Ivan Sokolov BIH 2649 7.0 2714
2 GM Yuriy Kuzubov Ukraina 2634 7.0 2685
3 GM Abhijeet Gupta Indien 2577 7.0 2656
4 GM Hannes Stefansson Island 2574 7.0 2675
25 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 5.5 2448
48 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2357
51 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 4.5 2258
62 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 4.0 2129


Samtliga partier, nio ronder, av svenskarna.
mar 03
IM Nils Grandelius 2010

IM Nils Grandelius

Inför sista ronden i Reykjavik Open 2010, som spelas i dag med start klockan 14.00, har hemmasonen GM Hannes Stefansson möjlighet att triumfera i sagoöns egen turnering. Han är i ledning tillsammans med indiern GM Abhijeet Gupta och de möts i dag med Hannes som vit.  

IM Nils Grandelius är den ende av svenskarna  som har möjlighet till en mer framskjuten placering efter det att GM Tiger Hillarp-Persson förlorade i går. Nils möter i dag i direktsändning som svart, turneringens högst rankade spelare, GM Vladimir Baklan, UKR (2654). 

Ställningen och prestationsrating efter rond 8 (104 deltagare)
1 GM Hannes Stefansson Island  2574 6.5 2691
2 GM Abhijeet Gupta Indien  2577 6.5 2670
3 GM Ivan Sokolov BIH  2649 6.0 2679
16 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 5.5 2473
37 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2396
42 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 4.5 2284
54 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 4.0 2149


Svenskarnas partier från rond 1-8.