Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 12

Det blev till slut GM Magnus Carlsen som stod som segrare i årets upplaga av Chess Masters Finalen. I sista ronden spelade huvudkandidaterna – GM Magnus Carlsen och GM Vassily Ivanchuk – remi mot GM Hikaru Nakamura respektive GM Levon Aronian. Detta innebar att det blev särspel mellan Magnus och Vassily eftersom de hamnade på samma poäng efter långpartierna i 3-poängstabellen som användes i finalen. Särspelet slutade med 1½-½ för Schackets Motzart och så kunde han lägga ytterligare en turneringsseger till sina många tidigare! Varför han kallas så och vem som myntade uttrycket har Schacksnack läst i den mycket intressanta och högaktuella boken ”Smarte Trekk Magnus Carlsen Verdens Beste Sjakkspiller” av Hallgeir Opedal (317 sidor). Boken går att beställa hos Svenska Schackbutiken (se högerspalten).

Läs om dramatiken i sista ronden i norska ”Nettavisen”.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 10, som användes i finalen. Under denna finns schacksnacktabellen med partierna (även särspelet) för genomspelning.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 15 2819
GM Magnus Carlsen (2823) 15 2819
GM Levon Aronian (2807) 12 2774
GM Hikaru Nakamura (2753) 12 2785
GM Vis. Anand (2817) 12 2772
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 10 2683

 

Prislista och partier efter rond 12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 10

Då är han i kapp GM Magnus Carlsen. Han mötte i dag i näst sista ronden GM Vassily Ivanchuk, som varit i topp på tabellen i Chess Masters Finalen under lång tid, och vann ett underhållande parti. Även de övriga partierna gick till avgörande. GM Francisco Vallejo Pons har kommit in i andra andningen efter det att turneringen flyttade från Brasilien till hans hemland Spanien. I dag besegrade han GM Hikaru Nakamura och spolierade därmed dennes möjligheter att vinna turneringen. I och med vinsten mot Hikaru har Francisco överlämnat sista platsen till Världsmästaren GM Vis. Anand som fick kasta in handduken mot den tredje 2800-spelaren i turneringen GM Levon Aronian.

Läs om dagens rond i norska ”Nettavisen”.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 9, som används i finalen. Under denna finns schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Det framgår att i den förra tabellen är det jämnt men i den konventionella leder Magnus med en halva.

Rond 10 (sista) startar på måndag klockan 16.30 och då möts bland annat Ivanchuk-Aronian och Nakamura-Carlsen så det är inte klart ännu….

GM Vassily Ivanchuk (2765) 14 2819
GM Magnus Carlsen (2823) 14 2852
GM Levon Aronian (2807) 11 2776
GM Hikaru Nakamura (2753) 11 2781
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 10 2712
GM Vis. Anand (2817) 9 2741

 

Tabell och partier efter rond 9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 08

Oj vad spännande det är. Skönt för både spelare och inte minst åskådarna att det är spelledigt i morgon. GM Vassily Ivanchuk leder fortfarande Chess Masters Finalen efter sin remi i dag mot Världsmästaren GM Vis. Anand. Men har känner säkert flåset av förföljarna. De som är oroväckande nära är i första hand GM Hikaru Nakamura och GM Magnus Carlsen som efter vinster mot GM Levon Aronian respektive GM Francisco Vallejo Pons endast är tre poäng (en vinst) efter.

Läs mer i norska ”Nettavisen” om ronden.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 8, som används i finalen. Under denna finns schacksnacktabellen med partierna för genomspelning.

Rond 9 (näst sista) startar på måndag klockan 16.00.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 14 2870
GM Hikaru Nakamura (2753) 11 2832
GM Magnus Carlsen (2823) 11 2817
GM Vis. Anand (2817) 9 2775
GM Levon Aronian (2807) 8 2727
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 7 2654

 

Tabell och partier efter rond 8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 08

Då hade förföljarna till GM Vassily Ivanchuk möjlighet att knapra in rejält på hans sex poängs försprång i Chess Masters Finalen. Men de spelade remi så GM Francisco Vallejo Pons ansträngning som kröntes med en vinst mot Vassily gjorde inte så mycket på tabellställningen. Schackvärlden väntar fortfarande att det skall lossna för world no. 1 GM Magnus Carlsen. I går fick han initiativet mot GM Levon Aronian men eftersom Levon spelade exakt kunde inte Magnus bryta igenom. Världsmästaren GM Vis. Anand tog sig an GM Hikaru Nakamura och det var inte så upphetsande utan det slutade remi efter det att Nakamura valt Berlinerförsvaret i Spanskt.

Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 7, som används i finalen. Under denna finns åter schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Rond 8 startar klockan 16.00.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 13 2871
GM Hikaru Nakamura (2753) 8 2787
GM Magnus Carlsen (2823) 8 2783
GM Levon Aronian (2807) 8 2773
GM Vis. Anand (2817) 8 2777
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 7 2689

 

Tabell och partier efter rond 7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 07

Då har Chess Masters Finalen kommit till Bilbao i Spanien och i går spelades sjätte ronden av tio. Intressant var om GM Vassily Ivanchuk hade hämtat sig från rånet i Brasilien, som Schacksnack skrivit om under ”Korta nyheter” överst på sidan. Det diskuterades om partiet mot GM Hikaru Nakamura skulle spelas på den spellediga dagen den 9:e men Vassily valde att ställa upp i går. Det blev en tidsnödsduell som Vassily gick segrande ur. Nu måste de övriga, som samtliga spelade remi, prestera något extraordinärt för efter gårdagens rond leder Ivanchuk turneringen med sex poäng och det verkar nästan ointagligt.

Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 6, som används i finalen. Under denna finns åter schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Rond 7 startar klockan 16.00.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 13 2971
GM Hikaru Nakamura (2753) 7 2782
GM Magnus Carlsen (2823) 7 2779
GM Levon Aronian (2807) 7 2765
GM Vis. Anand (2817) 7 2781
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 4 2602

 

Tabell och partier efter rond 6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 02

I går i sista ronden (tabellen) i Brasilien såg GM Magnus Carlsen till att spänningen inför avslutningen av Chess Masters Finalen i Bilbao hålls vid liv. Detta genom att besegra ledaren GM Vassily Ivanchuk. Läs mer i norska ”Nettavisen”.

GM Vis. Anand 2817 ½-½ GM Levon Aronian 2807
GM Hikaru Nakamura 2753 1-0 GM Francisco Vallejo Pons 2716
GM Vassily Ivanchuk 2765 0-1 GM Magnus Carlsen 2823

 

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 5, som används i finalen. Rond 6 startar den 6:e klockan 17.00 i Spanien.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 10 2932
GM Hikaru Nakamura (2753) 7 2857
GM Magnus Carlsen (2823) 6 2771
GM Levon Aronian (2807) 6 2774
GM Vis. Anand (2817) 6 2772
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 3 2553

 

Tabell och partier efter halva turneringen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 01

Ingen går säker för sensationen GM Vassily Ivanchuk i Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao! I går fick 2800-spelaren GM Levon Aronian, som vit, se sig besegrad av ukrainaren. Detta var Vassilys tredje vinstparti i rad! Hur det än går i dag mot i partiet mot GM Magnus Carlsen, som måste vinna för att inte bli hopplöst distanserad, kommer Ivanchuk kunna resa till Bilbao, där spelet startar den 6:e, i förvissningen om att han leder turneringen.

Men vad har hänt med Magnus som i går fick ”nöja” sig med remi mot senaste Tata Steel Chess… (CORUS) segraren GM Hikaru Nakamura? Enligt norska ”Nettavisen”: ”Nå har han spilt ti partier uten seier hvis vi tar med Botvinnik  Memorial (hurtigsjakk) der han endte på en høyst uvant sisteplass.” Det är så ”illa” att han efter dagens rond kan har ha förlorat första platsen på världsrankingen till Världsmästaren GM Vis. Anand, som vann i går mot GM Francisco Vallejo Pons.

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen innehållande prestationsratingen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna för genomspelning.

GM Vassily Ivanchuk (2765) 10 3109
GM Levon Aronian (2807) 5 2764
GM Vis. Anand (2817) 5 2764
GM Hikaru Nakamura (2753) 4 2803
GM Magnus Carlsen (2823) 3 2686
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 3 2610

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

Boxbollen slog tillbaka i går i Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao! Den lägst rankade – GM Francisco Vallejo Pons – som förlorat de inledande ronderna, vann mot world no. 1 GM Magnus Carlsen. Enligt norska Nettavisen gjorde Magnus: ”Etter først å ha oversett en lovende mulighet, gjorde han en av sine største  tabber i langsjakk noensinne…” Spela fram till drag 30… Dd5? (partiet finns för genomspelning) så förstår ni vad skribenten menar.

En annan överraskning i går var att Världsmästaren GM Vis. Anand fick se sig besegrad, som vit, av GM Vassily Ivancvhuk i ett spanskt parti som var gårdagens längsta. Enligt kommentatorerna visade Vassily upp ett mycket stabilt spel där han inte gav Anand några möjligheter att sticka upp. Tydligen har Vassily inte tappa form efter World Cup, som avslutades för ett par veckor sedan och som gav honom en plats i den kommande kommande kandidatturneringen Eftersom den tredje 2800-spelaren i turneringen GM Levon Aronian inte kunde betvinga GM Hikaru Nakamura har tabellen ett inte förväntat utseende inför den spellediga dagen.

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Det har också hänt en del på Live Chess Ratings (finns till höger) som uppdateras så fort någon med mer än 2700 i rating spelar ett parti. Aktuella turneringar är denna och ECC, där föresten VM-utmanaren GM Boris Gelfand förlorade i går mot GM Dmitry Jakovenko.

GM Vassily Ivanchuk 7
GM Levon Aronian 5
GM Francisco Vallejo Pons 3
GM Hikaru Nakamura 3
GM Vis. Anand 2
GM Magnus Carlsen 2

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 28

I går spelades det för fullt i Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao. Kämpen GM Vassily Ivanchuk var den ende som kunde lämna glasburen med en vinst i bagaget och den tog han mot GM Francisco Vallejo Pons. Övriga partier slutade med remi men det var kamp ända in i det sista inte minst i partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian där mittspelet berömdes av experterna.

Läs mer i norska ”Nettavisen” om vad som händer i Brasilien.

Spelschemat för rond tre. Partierna startar klockan 20.00 i glasburen i Sao Paulo.

GM Francisco Vallejo Pons 2716 1-0 GM Magnus Carlsen 2823
GM Levon Aronian 2807 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2753
GM Vis. Anand 2817 0-1 GM Vassily Ivanchuk 2765

 

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna för genomspelning.

GM Levon Aronian 4
GM Vassily Ivanchuk 4
GM Magnus Carlsen 2
GM Hikaru Nakamura 2
GM Vis. Anand 2
GM Francisco Vallejo Pons 0

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 27

Första ronden i den med spänning emotsedda Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao spelades i går. De stora elefanterna med mer än 2750 i rating har svårt att överlista varandra. Därför var det inte helt överraskande att GM Levon Aronian besegrade den lägst rankade i turneringen GM Francisco Vallejo Pons. Levon är redan i ensam ledning eftersom övriga partier slutade remi.

Läs i norska ”Nettavisen” om att GM Magnus Carlsen kan tänka sig att ställa upp i den kommande kandidatturneringen, men han väntar med att bestämma sig….

Spelschemat för rond två. Partierna startar klockan 20.00 i glasburen i Sao Paulo.

GM Vassily Ivanchuk 2765 1-0 GM Francisco Vallejo Pons 2716
GM Magnus Carlsen 2823 ½-½ GM levon Aronian 2807
GM Hikaru Nakamura 2753 ½-½ GM Vis. Anand 2817

 

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna.

GM Levon Aronian 3
GM Vis. Anand 1
GM Magnus Carlsen 1
GM Hikaru Nakamura 1
GM Vassily Ivanchuk 1
GM Francisco Vallejo Pons 0

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

Tidigare artiklar