okt 10

Då är han i kapp GM Magnus Carlsen. Han mötte i dag i näst sista ronden GM Vassily Ivanchuk, som varit i topp på tabellen i Chess Masters Finalen under lång tid, och vann ett underhållande parti. Även de övriga partierna gick till avgörande. GM Francisco Vallejo Pons har kommit in i andra andningen efter det att turneringen flyttade från Brasilien till hans hemland Spanien. I dag besegrade han GM Hikaru Nakamura och spolierade därmed dennes möjligheter att vinna turneringen. I och med vinsten mot Hikaru har Francisco överlämnat sista platsen till Världsmästaren GM Vis. Anand som fick kasta in handduken mot den tredje 2800-spelaren i turneringen GM Levon Aronian.

Läs om dagens rond i norska ”Nettavisen”.

Bifogar trepoängstabellen, efter rond 9, som används i finalen. Under denna finns schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Det framgår att i den förra tabellen är det jämnt men i den konventionella leder Magnus med en halva.

Rond 10 (sista) startar på måndag klockan 16.30 och då möts bland annat Ivanchuk-Aronian och Nakamura-Carlsen så det är inte klart ännu….

GM Vassily Ivanchuk (2765) 14 2819
GM Magnus Carlsen (2823) 14 2852
GM Levon Aronian (2807) 11 2776
GM Hikaru Nakamura (2753) 11 2781
GM Francisco Vallejo Pons (2716) 10 2712
GM Vis. Anand (2817) 9 2741

 

Tabell och partier efter rond 9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Läs de 6 kommentarerna till “Grand Slam finalen rond 1-9 (partier)…”

 1. Håkan Lyngsjö säger:

  Intressant historia där, om Nakamuras tidsförlust. Tydligen påstod han att domaren (Anil Surender) hade nickat till svar när han frågade om 40 drag gjorts (efter hans 39:e drag).
  Naka protesterade, men både Vallejo och Surender förnekade att Naka fått ett svar på frågan. Enligt reglerna får domaren i alla fall inte lov att dela ut information av det slaget.
  Mer info: http://www.chessvibes.com/reports/masters-final-r9-carlsen-beats-ivanchuk-in-dramatic-round

 2. Rickard Engman säger:

  Mig veterligen får väl en domare gå in och påpeka tidsöverskridning ? ( Även om ingen av spelarna har upptäckt att så är fallet ? )
  Det borde då även vara tillåtet för en domare att informera spelare om
  de har klarat tidskontrollen eller inte.
  Eftersom det inte verkar vara fallet
  så borde enligt min mening konsekvens få råda dvs om domaren skall ha skyldighet att lägga sig i det ena fallet då borde denne även ha rätt att lägga sig i det andra fallet eller inte alls.

  V Korchnoi frågade i en av matcherna mot A Karpov domaren om Rockad var tillåten!
  Domaren svarade på den frågan .

  Det borde då även vara tillåtet att svara på om spelarna har klarat tidskontrollen eller inte
  Detta därför att det är inkonsekvent att domaren endast får besvara vissa schackregler men inte
  andra schackregler.( Så länge man inte frågar efter bästa draget eller nåt 🙂 )

 3. Per Steneskog säger:

  Domaren måste t o m påpeka tidsöverskridning (förutsatt att han ser/hinner). Spelarens ansvar att hålla reda på hur många drag som spelats. Däremot alltid tillåtet att fråga om regler.

 4. Tomas Corsell säger:

  Nu när (de digitala) schackklockorna kan så mycket kan man kanske tänka sig att implementera dragräknare i dem också (med signaler för ’tidsöverskridning’ resp. ’tidskontroll klarad’? (Kan förstås inte göras helt idiotsäkert om spelarna börjar kludda med knapptryckningarna, även om ett händelseminne i klockan underlättar rekonstruktioner.)

 5. Anders Lind säger:

  Det är ju faktiskt inte en fråga om schackregler att fråga hur många drag som har gjorts i ett parti, det är upp till varje spelare att hålla reda på. I övrigt har andra besvarat huvudfrågan

  Jag vet inte riktigt om jag tycker om idén att klockan skall ge info om tidsöverskridning etc, förtar inte det en del av spelet

 6. Håkan Winfridsson säger:

  Innan någon kläpp har fallit får inte domaren ange hur många drag som är gjorda i partiet enligt §13.6 i schackreglerna.

Lämna en kommentar