• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 01

Slutet på årets Gibraltarturnering blev spännande och schackunderhållning av bästa sort. I sista rondens parti mellan Vitiugov och Vahier-Lagrave förlorade ryssen kvalitet i spelöppningen efter lättsinnigt spel mot fransmannens exentriska behandling av Grünfelds försvar. Så småningom svarade fransmannen med egna inexaktheter och partiet böljade fram och tillbaka tills Vitiugov tog det säkra för det osäkra och forcerade remi genom evig schack.

Eftersom alla de tre spelarna på 7,5 poäng remiserade sina partier dök den tämligen okände indiern Chanda Sandipan (2590)  upp genom att vinna sitt sista parti och fyra spelare slutade på 8 poäng.

Eftersom förstapriset inte delades blev det särspel med 10-minuterspartier. Så småningom utkristalliserades två finalister: Vitiugov och Nigel Short. Engelsmannen vann förra året och är mäkta populär i det brittiska territoriet. I det första partiet lyckades ryssen vinna efter gastkramande spel i 104 drag. Tidvis lät ryssen klockan gå ned till 7 sekunder, men han demonstrerade en oerhört driven teknik. I det andra partiet höll  han remi. Så vann Vitiugov förstapriset på £ 20 000 vilket är ungefär 215 000 svenska kronor!

Priset till bästa dam £ 12 000 gick till den kinesiska stormästaren Zhao Xue som remiserade i sita ronden mot Ivanchuk och fick 7,5 poäng av 10. Tyvärr förlorade Pia Cramling mot Yu Yangui och Ralf Åkesson mot Anna Muzychuk. De stannade på 6,5 och 6 poäng respektive.

Jan-Olof Lind och Rolf Bergström vann sina partier i sista ronden och slutade på 5,5 poäng vardera.


Särspelspartierna.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 31

Den näst sista ronden i Gibraltar-turneringen ledde till en tillspetsning av tätstriden inför torsdagen sista, tionde rond. Medan Vitiugov och Short spelade ett tämligen händelselöst parti som startade som slaviskt lyckades fransmannen Maxime Vachier-Lagrave besegra Gata Kamsky i ett annat slaviskt parti.

Detta innebär att de tre nämnda spelarna delar förstaplatsen på 7,5 poäng inför sista ronden. Då möts Vitiugov och Vachier-Lagrave medan Short tar sig an David Navara som svart. Här kan allt hända.

Eftersom förstapriset inte delas kan särspel behöva tillgripas som förra året.

Det gick bra för Pia Cramling som besegrade Jorda Manuel Fenollar och därigenom har 6,5 poäng. I sista ronden möter hon den kinesiske stormästaren Yu Yangui. Vidare vann Ralf Åkesson sitt parti mot David Spence och har 6 poäng. I slutronden möter han den kvinnliga stormästaren Anna Muzychuk.

Bland övriga svenska prestationer kan noteras att såväl Rolf Bergström, Jan-Olof Lind som Jörgen Karlsson har tagit 50% , vilket betyder 4,5 poäng.jan 30

På tisdagen spelades den 8:e ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival 2013, en stor schackhändelse som legat i viss medieskugga av Tata-turneringen. Den här jättelika öppna turneringen med flera klasser är populär bland svenskar och i år deltar ett antal som tidigare nämnts.

Efter dagens rond delas ledningen av Nikita Vitiugov och fjolårsvinnaren Nigel Short. Vitiugov har skrivit bra böcker om franskt så det skall han undvika – det s.k. Sokolov-syndromet – ifall han har svart mot Short i nästa rond då de möts.

Pia Cramling (2518) har presterat bäst av svenskarna. I dag remiserade hon mot den 200 poäng högre rankade polacken Radoslaw Wojtaszek ( 2723) och har 5,5 poäng vilket ger henne en 30:e plats bland 150. I nästa rond möter hon en mindre känd spelare, Fenollar som har 2325. Ratingen skall man inte fästa sig alltför mycket vid i dessa stora schweizer-turneringar. Den aleatoriska komponenten är ofta stor och har i årets turnering resulterat i flera s.k. “skrällar”.

Ralf Åkesson har 5 poäng efter att på tisdagen slagit engelsmannen och schacksponsorn Terry Chapman.

Schacksnack hinner tyvärr inte bevaka varje rond i Gibraltar, men vi gör så gott vi kan.

De flesta partierna med svenskar inblandade. I namn och rondordning rond 1-8.jan 29

Det har spelats sju ronder i Gibraltar Chess Festival och hur det gått för svenskarna framgår av bifogad minitabell. GM Nikita Vitiugov från Ryssland leder i ensamt majestät på 6½ poäng. Längst ner i inlägget finns de flesta av svenskarnas partier för genomspelning.

I dag (rond 8) klockan 15.00 möter GM Pia Cramling 2700-spelaren GM Radoslaw Wojtaszek (5.0) från Polen och partiet kan följas i direktsändning och via video med kommentarer.

Nr. Namn Elo Land 1 2 3 4 5 6 7 P.
35 GM Pia Cramling 2518 0 1 1 1 1 0 1 5.0
56 GM Ralf Åkesson 2441 1 1 0 1 0 1 0 4.0
101 FM Rolf Bergström 2286 1 0 ½ ½ 0 ½ 1 3.5
125 Jan-Olof Lind 2217 0 1 0 1 1 ½ 0 3.5
126 Thomas Marttala 2217 0 0 1 0 1 1 0 3.0
142 Jörgen Karlsson 2165 0 1 0 1 0 0 1 3.0
206 Mårten Rydell 1960 ½ ½ 0 0 0 ½ 0 1.5
244 Klas Berggren 1523 0 0 ½ 0 0 ½ 1 2.0

 

Partierna i namn och rondordning rond 1-6.jan 23

Första ronden i Gibraltar Chess Festival spelades i går. Här följer partierna av svenskarna i ”Masters”.

Partierna från rond 1.jan 22

Om det inte skulle vara nog med att följa Tata så startar Gibraltar Chess Festival i eftermiddag klockan 15.00. Det finns som vanligt en hel del svenskar på plats och vilka det är framgår av minitabellen som följer. Det finns 33 spelare med mer än 2600 i rating så det är en verklig utmaning för de som aspirerar på en plats på prispallen.

De flesta kommer säkert ihåg GM Emanuel Bergs fantastiska parti i fjolårets turnering (sista ronden), som cirkulerade runt i världen, mot GM Maxime Vachier-Lagrave från Frankrike. Läs mer här och spela genom partiet än en gång.

Gibraltar 22-31/1. 246 deltagare i Masters
1 GM Vassily Ivanchuk 2758 Masters
2 GM Gata Kamsky 2740 Masters
3 GM Michael Adams 2725 Masters
29 GM Ulf Andersson 2556 Masters
37 GM Pia Cramling 2518 Masters
59 GM Ralf Åkesson 2441 Masters
88 IM Samir Lejlic 2345 Masters
107 FM Rolf Bergstrom 2286 Masters
131 Jan-Olof Lind 2217 Masters
132 Thomas Marttala 2217 Masters
147 Jörgen Karlsson 2165 Masters
208 Marten Rydell 1960 Masters
35 Ulf Wallgren 2097 Challenger A
26 Klas Berggren 1523 Amateur A och B

 

Det är direktsändning och den startar klockan 15.00 (spelschemat visar att Jan-Olof Lind möter GM Michael Adams (2725). Betänketiden är: 40 drag på 100 minuter + 20 drag på 50 minuter + 15 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

live live live
Hemsida
Bomben
Video