Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 09

I dag är det söndag och Schacksnack tar som vanligt ledigt större delen av dagen. Men först…

GM Hikaru Nakamura lyckades som nummer två, efter GM Vladimir Kramnik som gjorde det i rond 3, lugga GM Magnus Carlsen på en halva (övriga partier slutade också remi) i London Chess Classic 2012. I går mötte Magnus sin gamle tränare GM Garry Kasparov och det går att läsa i norska ”Nettavisen” hur detta utföll. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Direktsändningen från nästsista ronden startar klockan 15.00. Spelscemat är: Anand-Nakamura, McShane-Polgar, Aronian-Adams, Kramnik-Jones och Carlsen är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-7.


Lite otydliga
Tiger och Houska

I näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic, blev det remi mellan GM Tiger Hillarp Persson och IM Jovanka Houska. Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nitton spelare inom en halv poängs marginal (6½/6.0) och bland dessa finns den obesegrade Tiger som i dag i direktsändning möter IM Yang-Fan Zhou från England vid bord fyra. Sändningen startar klockan 15.30 och betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-8.


GM Grandelius och Hector.

I går spelades rond fem i världens starkaste liga den Tyska Bundesligan. Två svenskar GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) var plats och de spelar för SK Turm Emsdetten. De hjälpte verkligen till för att besegra Hamburger SK med 5-3 eftersom bägge vann sina partier och Nils mötte pikant nog klubbkamraten i Sverige GM Sune Berg Hansen. I dag spelas sjätte ronden med start klockan 10.00 och då står SK Norderstedt på programmet och svenskarna kommer att kunna följas i direktsändning.

Svenskarnas partier från rond 5.dec 03


Världsmästaren GM Vis. Anand. Foto André Knutsen, Malmö AS.

I går i rond två i London Chess Classic 2012 dök Världsmästaren GM Vis. Anand upp på scenen för första gången. Det blev ingen större succé eftersom han fick nöja sig med remi mot GM Luke McShane och det satt långt inne.

Däremot blev det succé för GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik då bägge vann sina partier. Carlsen inte bara övertygande besegrade world no. 2 GM Levon Aronian utan han närmade sig också GM Garry Kasparovs ratingrekord. Läs i norska ”Nettavisen” varför han ännu inte slagit det tros tidigare uppgifter om motsatsen. I dag möter han förra årets segrare i turneringen Kramnik, som vann mot GM Hikaru Nakamura i går, och mot honom brukar han ha svårt, det räcker inte med remi för att passera Kasparov… Övriga partier slutade efter mycket kamp med delad pott.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och under kommer partierna för genomspelning.

Efter rond 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po.
GM Vladimir Kramnik 2795 * 3 3 6
GM Magnus Carlsen 2848 * 3 3 6
GM Michael Adams 2710 * 3 3
GM Hikaru Nakamura 2760 0 * 3 3
GM Vis. Anand 2775 * 1 1
GM Luke McShane 2713 0 1 * 1
GM Judit Polgar 2705 0 * 1 1
GM Gawain Jones 2644 0 1 * 1
GM Levon Aronian 2815 0 0 * 0
GM Luke McShane har spelledigt

 

London Chess Classic rond 1-2.dec 01


Bland de bästa som finns.

I dag klockan 15.00 tar ovanstående avbildade världsstjärnor scenen i bessittning i Olympia Conference Centre för att deltaga i London Chess Classic 2012. Det blir något att se fram mot och en undring är om GM Magnus Carlsen skall lyckas passera GM Garry Kasparovs ”all high time” i rating. Gör Magnus en bra turnering bör det vara möjligt för det saknas endast tre poäng.

Kommer ni i håg vem som vann förra året? Han är med i år också! Om inte, slå upp det på Schacksnack för där finns naturligtvis prislista och samtliga partier för genomspelning.

Rond 1 klockan 15.00. Ratingsnitt 2751 per den 1/11.
GM Luke McShane 2713 0-1 GM Magnus Carlsen 2848
GM Levon Aronian 2815 0-1 GM Hikaru Nakamura 2755
GM Vladimir Kramnik 2795 1-0 GM Judit Polgar 2705
GM Gawin Jones 2644 0-1 GM Mickey Adams 2710
GM Vis. Anand (2775) har frirond och blir bisittare till kommentatorerna


aug 01

Det behövs två vinster till i Grand Master turneringen i Biel för att GM Magnus Carlsen skall radera ut GM Garry Kasparovs ratingrekord – 2851 – och nå ”all time high”. Men det kan bli tufft för i dag möter han, som svart, GM Anish Giri och i sista ronden väntar GM Etienne Bacrot.

Ingen remi så långt ögat nådde i gårdagens rond. Giri vann mot Bacrot vilket var en upprepning från rond tre. Det behövdes för att han inte skulle tappa kontakten med de två i toppen på tabellen för de vann också i går. GM Wang Hao, som delar ledningen med Magnus, mötte GM Hikaru Nakamura och den senare kom som så många gånger förr i tidsnöd och med detta följde misstag som till slut blev avgörande för utgången. Magnus hade inga större problem med GM Viktor Bologan.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 9 (näst sista) klockan 14.00
GM  Etienne Bacrot 0-1 GM Hikaru Nakamura
GM Anish Giri ½-½ GM Magnus Carlsen
GM Viktor Bologan 1-0 GM Wang Hao

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 8.  Bologan 6 partier
1 GM Magnus Carlsen 16
2 GM Wang Hao 16
3 GM Anish Giri 15
4 GM Hikaru Nakamura 10
5 GM Etienne Bacrot 6
6 GM Viktor Bologan 1

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

Vilken njutning det måste ha varit för de kräsna åskådarna att följa partierna i dag i Grand Master turneringen som är en del av Biel International Chess Festival.

Efter genomspelning, när allt var färdigspelat, kunde man inte annat än beundra fransmannen GM Etienne Bacrots utskåpning av GM Alexander Morozevich. Inte minst avslutningen är värd en blick. Otroligt att det är möjligt att bjuda på detta mot en spelare med 2770 i rating även om han blev hagalen som vi säger i Skåne. Men även den bäste kan göra fel.

GM Magnus Carlsen fick äntligen igång sina pjäser och då kom Hao Wang till korta. Vinsten gav honom välbehövliga ratingpoäng i jakten på GM Garry Kasparovs ”all time high” som är 2849. Det saknas 10 poäng och han har kvar att spela 8 partier i den pågående turneringen så nu lever Garrys rekord farligt.

Även dagens remiparti mellan GM Hikaru Nakamura och GM Anish Giri hade mycket att bjuda på

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0 men det väntar Schacksnack med att redovisa till dess turneringen är färdigspelad .
Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 13

I går, i rond fyra, var det endast GM Fabiano Caruana som vann sitt parti i Tal Memorial 2012 och den som fick släppa hela poängen från sig var GM Evgeny Tomashevsky. Läs gärna vad norska ”Nettavisen” skriver om turneringen i Moskva de följer den med dagliga rapporter.

Redan nu kan vi börja förbereda oss för dagens rond som innehåller det högintressanta mötet mellan GM Teimour Radjabov och world no. 1 GM Magnus Carlsen. Om Teimour fortsätter som han börjat kommer han att, när arrangören sätter punkt för årets upplaga av Tal Memorial den 18:e, som fjärde aktiv spelare i världen nå drömgränsen 2800 i rating. Ännu så länge är det GM Garry Kasparov som har toppnoteringen med 2851!

Spelschema rond 5 klockan 13.00
1 GM Alexander Grischuk 2761 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Teimour Radjabov 2784 0-1 GM Magnus Carlsen 2835
3 GM Levon Aronian 2825 0-1 GM Alexander Morozevich 2769
4 GM Hikaru Nakamura 2775 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2801
5 GM Evgeny Tomashevsky 2738 ½-½ GM Luke McShane 2706

 

Det blir direktsändning i dag, den 14 och 16-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 19

I dag är det spelledigt i Moskva och VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand. Sjätte partiet från gårdagen blev remi.

Det intressantaste som hände i går var att den tidigare Världsmästaren GM Garry Kasparov dök upp och stöttade GM Peter Svidler i kommentatorsrummet. Under den efterföljande presskonferensen ställer Garry bland annat frågan: ”Är det någon som kommer ihåg när Anand senast vann en turnering?”. Han påstod också att Gelfand inte vunnit över Anand sedan 1993… Frågorna har väl sin förklaring i den starka kritik han tidigare framfört mot VM-matchen.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 13

Det som gällde inför sista ronden i kategori 20 turneringen – London Chess Classic 2011 – var, att om GM Vladimir Kramnik ”bara” höll remi mot GM Levon Aronian så skulle han stå som turneringssegrare. Det blev remi efter 32 drag och partiet kan nog rubriceras som ”en enkel dag på jobbet”. Framgången i London gör att Kramnik åter har passerat 2800 i rating och kommer att fira nyår med detta eftersom det inte är några turneringar för honom före det att nästa lista kommer från FIDE den 31 december.

Den ende som tog en helpoäng i sista ronden var GM Hikaru Nakamura som i en Kungsgambit besegrade den helt ur form varande GM Michael Adams som endast mäktade med tre poäng (1½) och detta gav en prestationsrating på 2499. Vinsten innebar att Hikaru tog en ensam andraplats i turneringen och förpassade GM Magnus Carlsen till en tredje plats.

Magnus fick för ovanlighetens skull nöja sig med en mer undanskymd placering än vad vi blivit bortskämda med den senaste tiden. Det smärtade kanske lite extra att de två i världseliten som han tycker minst om kom före honom, läs mer om detta i norska ”Nettavisen”. Men han kan glädja sig åt att han odiskutabelt är World no. 1 efter sitt nya ratingrekord, som endast är 17 poäng efter ”all time high” och som innehavs av hans tidigare tränare GM Garry Kasparov, och att han spelat 24 partier utan förlust mot de bästa i världen!

Prislistan efter 9 spelade ronder med poängberäkningen vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng.
Kramnik 16.0 Nakamura 15.0 Carlsen 14.0 McShane 13.0 Anand 9.0 Aronian  9.0 Short 6.0 Howell 4.0 Adams 3.0

 

Enpoängstabellen och partierna från London Chess Classic.
Game of the day.
Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. rond 3: Adams – McShane.
Rond 4: Anand – Nakamura. Rond 5: Kramnik – Adams. Rond 6: Anand – Kramnik.
Rond 7: Short – McShane. Rond 8: McShane – Kramnik. Rond 9: Nakamura – Adams.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 22

I Tal Memorial spelas i dag sjätte ronden och och där är ett par partier som kan bli något extra. Först och främst world no. 1 GM Magnus Carlsen mot femfaldige Ryske mästaren GM Peter Svidler, som efter förlusten i första ronden mot GM Vassily Ivanchuk åter börjat visa spelglädje vilket inte minst noterades i partiet mot Sergey Karjakin i förra ronden. Norska ”Nettavisen” skriver bland annat:

…Nå skal han møte Peter Svidler i det som kan bli et avgjørende parti. Carlsen  er hvit og bør vinne hvis han vil gå til topps i turneringen.

Intressant skall det också bli att följa tidigare Världsmästaren Vladimir Kramnik mot senaste Wijk aan Zee segraren GM Hikaru Nakamura. Den senare tränas numera av Garry Kasparov och han är säkert inte nöjd med vad hans adept presterat hittills, fyra remier och en förlust som också dagens motståndare presterat.

Bifogar spelschemat, där fem av deltagarna fortfarande är förlustfria, för rond 6 och längre ner i inlägget finns partierna från rond 1-5 för genomspelning.

GM Magnus Carlsen 2826 ½-½ GM Peter Svidler 2755
GM Ian Nepomniachtchi 2730 ½-½ GM Sergey Karjakin 2763
GM Levon Aronian 2802 ½-½ GM Boris Gelfand 2744
GM Vladimir Kramnik 2800 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2758
GM Vassily Ivanchuk 2775 ½-½ GM Vis. Anand 2811

 

Direktsändningen (skärm 1 Chessbomben) startar klockan 12.00. Det finns också webbkamera (skärm 2) där utsändningen är förstklassig.

live
live

Time control: 100 minutes  for the first 40 moves, 50 minutes for the next 20 moves, and 15 minutes for the rest of the game, with an increment of 30 seconds per move starting from move one.

Tabell och partier från rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 20

I Tal Memorial slutade samtliga partier remi i rond fyra. Världsmästaren GM Vis. Anand verkar vara helt ur form i går spelade han sin fjärde remi i rad. Denna gång var det GM Levon Aronian som stod för motståndet och han skaffade sig fördel men efter exakt försvar lyckades Anand glida ur greppet. Det är också en styrka.

Men ännu mer ur form är VM-utmanaren GM Boris Gelfand som verkar väldigt frustrerad under partierna. Det har nog inte blivit riktigt som han tänkt sig.

Den som verkade vara närmast vinst i går var Garry Kasparovs adept GM Hikaru Nakamura men av någon anledning kunde han inte sätta in den avgörande stöten mot GM GM Ian Nepomniachtchi.

Var kan man läsa mest initierat om partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin? Naturligtvis på huvudpersonens egen blogg. Läs också i norska ”Nettavisen” – ”Magnus Carlsen i maratonduell.”

Bifogar spelschemat för rond 5 och längre ner i inlägget finns partierna från rond 1-4 för genomspelning.

GM Sergey Karjakin 2763 ½-½ GM Peter Svidler 2755
GM Boris Gelfand 2744 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi 2730
GM Hikaru Nakamura 2758 ½-½ GM Levon Aronian 2802
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM Vassily Ivanchuk 2775 ½-½ GM Magnus Carlsen 2826

 

Direktsändningen (skärm 1 Chessbomben) startar klockan 12.00. Det finns också webbkamera (skärm 2) där utsändningen är förstklassig.

live
live

Time control: 100 minutes  for the first 40 moves, 50 minutes for the next 20 moves, and 15 minutes for the rest of the game, with an increment of 30 seconds per move starting from move one.

Tabell och partier från rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Tidigare artiklar