Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 10

Agrest spelar inte.

Sverigeettan GM Evgenij Agrest, SK Team Viking (2599), kommer att deltaga i Paul Keres Memorial som startar i morgon. Evgenij är rankad på andra plats efter GM Vladimir Burmakin, RUS 2603. Det är en snabbschackturnering över nio ronder som avslutas på söndag. Ännu finns ingen uppgift om direktsändning från turneringen men om inte förr kommer Schacksnack berätta om hur det gick efter sista ronden på söndageftermiddag.



okt 12

I går spelades första ronden i European Chess Club Cup (ECC) i Israel. Sverige representeras av SK Team Viking i öppen klass med sverigeettan GM Evgenij Agrest vid första bordet. Starten blev inte lyckad eftersom de förlorade med 1½-4½ mot det vitrysska laget Vesnianka Gran. Tyvärr har ännu inga partier dykt upp men när de publiceras kommer de naturligtvis på Schacksnack.

Det finns ytterligare en svensk på plats och det är GM Pia Cramling och hon vann sitt parti i går mot WGM Alina Kashlinskaya när hennes lag från Monaco vann med 2½-1½ mot SHSM-Nashe Nasledie från Ryssland.

Det var mycket strul med direktsändningen och en förhoppning är att arrangören kommit till rätta med problemen inför dagens rond för på plats finns flera av världens bästa spelare – Vassily Ivanchuk, Veselin Topalov, Gata Kamsky, Teimour Radjabov och Hikaru Nakamura – för att nämna några och deras spel vill man ju njuta av. Sändningen börjar klockan 15.00 men i dag finns inte det svenska laget med i denna. De möter det isralitiska laget, förstärkt med GM Eduardas Rozentalis, Hapoel Kfar Saba vid bord 13 och i går var det nio lag från öppen klass som ”gick att följa”.

live live
Hemsida Bomben

 



jul 07

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

I dag startar SM 2012 i Falun. SM veckan inleds med kongressen klockan 10.00 och några timmar därefter fortsätter det med spel i de olika klasserna. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE. Så här gick det i fjol i Västerås.

Turneringen som drar till sig det största intresset är naturligtvis SM-gruppen, även om den är betydligt svagare än den kunde vara beroende på att Sverigemästarna GM Evgenij Agrest (högst rankad i landet), Tiger Hillarp Persson och GM Stellan Brynell ej tillfrågats om deltagande utan ersatts av lägre rankade spelare av förbundskaptenen, vilket upprört många i schackfamiljen och resulterat i debatt inte minst på Schacksnack. Detta har fått till följd att de bojkottat deltagande i det svenska landslaget under Schack-OS i Turkiet, på annat sätt kan man knappast tolka uttagningen.

Om man får tro Schacksnacks läsare, som deltagit i omröstningen i högerspalten, kommer GM Nils Grandelius att koras till Sverigemästare år 2012 (omröstningen stänger klockan 16.00).

SM-gruppen – Rond 1 klockan 16.00
1 GM Emanuel Berg, SK Team Viking ½-½ FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm
2 IM Bengt Lindberg, Wasa SK ½-½ GM Hans Tikkanen. Lunds ASK
3 GM Pia Cramling, SK Team Viking ½-½ IM Axel Smith, Lunds ASK
4 Eric Vaarala, Horndals SK ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK
5 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 1-0 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och det senaste från de stora turneringarna. Webbkamera!

live live
Hemsida Webb

 



maj 02

FIDE:s elolistor per den 1 maj 2012.
Det har hänt en del på den svenska listan. Åter har landet en spelare över 2600 i rating och det är den fyrfaldige Sverigemästaren GM Evgenij Agrest. Den största förändringen har bokförts på tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson som har ökat 47 poäng sedan marslistan. En liten avvikelse: Tyvärr får vi inte se någon av dem under SM i Falun eftersom Agrest ej är tillfrågad om deltagande i  SM-gruppen och Tiger tillfrågats, men i ett senare skede inte fått klartecken för att resa till Dalarna och spela om SM-titeln (läs mer om detta i högerspalten under rubriken kommentarer/Omdiskuterad uttagning).

Utöver worl no. 1 GM Magnus Carlsen är GM Peter Heine Nielsen fortfarande den ende nordbon som finns med på 100-bästa listan, men han har tappat rejält sedan den 1:e mars då han hade 2693. För att komma med bland världens bästa spelare krävs det denna gång 2656 och den gränsen ligger Peter Heine oroande nära! Notera att matchen GM Vladimir Kramnik-GM Levon Aronian inte är medräknad eftersom den spelades försent i mars månad, annars hade Levon tappat några poäng och hans motståndare gått upp en del (för ”korrekt” poäng se listan över flytande rating).

Sverigelistan.
1. GM Evgeny Agrest (2614) Team Viking 2. GM Emanuel Berg (2587) Team Viking 3. GM Tiger Hillarp Persson (2578) Lunds ASK. 4. GM Slavko Cicak (2572) Eksjö SK  5. GM Ulf Andersson, (2571) Alingsås SS och 6. GM Hans Tikkanen, (2566) Lunds ASK.
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2835) Norge 2. GM Levon Aronian (2825) Armenien 3. GM Vladimir Kramnik (2801) Ryssland, 4. GM Vis. Anand (2791) Indien och 87. GM Peter Heine Nielsen (2665) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2709) Ungern 2. GM Yifan Hou (2623) Kina 3. GM Anna Muzychuk (2598) Slovenien och 24. GM Pia Cramling (2478) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2770) Italien 2. GM Anish Giri (2693) Holland och 3. GM Liren Ding, (2679) Kina.



nov 03

Det har varit stiltje på turneringsfronten. Det schackvärlden väntat på, som Schacksnack tidigare informerat om, är European Team Chess Championship 2011 i Grekland som börjar i dag och pågår till den 11 november. 38 lag är anmälda i öppna klassen, med fyra spelare + en reserv i varje lag, och ett av dessa är Sverige i Öppen klass. Det är en kavalkad av nästan allt Europa kan mönstra av starka spelare vilket framgår av den publicerade deltagarelistan.

live live

Naturligtvis blir det direktsändning både via hemsidan och Chessbomben. Första ronden startar klockan 14.00 i dag och i denna blir Frankrike motståndare till Sverige. Fullständigt spelschema + mycket annat finns på Chessresults.

The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds, with one open section and one section for the women’s teams, considered as separate competitions. According to ECU and FIDE rules, the time control will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment for every move played starting from the first move.

De tre högst rankade lagen plus Sverige finns med i bifogad översikt. Sverige representeras av en betydligt försvagad uppställning än vad som var möjligt enligt den senaste elolistan. Tydligen beror detta på att toppspelarna, som kunde gjort laget slagkraftigare, GM Evgenij Agrest, GM Emanuel Berg, GM Jonny Hector, GM Slavko Cicak och GM Tiger Hillarp Persson avböjt deltagande av någon för Schacksnack okänd orsak. Tråkigt för det gäller en av de stora turneringarna i världsdelen.

Det är endast Färöarna som saknas från vår del av världen. Preliminärt är de deltagande nordiska lagen rankade som följer (kan bli förändringar eftersom det kommer en ny elolista från FIDE den 1 november): 24. Danmark utan GM Peter Heine Nielsen, 27. Island, 31. Finland, 32. Norge utan GM Magnus Carlsen och GM Jon Ludvig Hammer. Den förstnämde skall deltaga i Tal Memorial 2011 som börjar den 16 november och han tycker kanske att det är för tätt på vartannat. Men Svidler och Nepomniachtchi skall också hedra Tal i Moskva och de ställer upp i Grekland.

1 Ryssland 2752 Peter Svidler, Sergey Karjakin, Alexander Grischuk,  Alexander Morozevich och Ian Nepomniachtchi
2 Ukraina 2738 Vassily Ivanchuk, Ruslan Ponomariov, Pavel Eljanov, Zahar Efimenko,  och Alexander Moiseenko
3 Azerbijan 2720 Teimour Radjabov, Vugar Gashimov, Shak Mamedyarov,  Gadir Guseinov och Eltaj Safarli
25 Sweden 2530 Hans Tikkanen, Nils Grandelius, Pontus Carlsson, IM Daniel Semcesen  och Stellan Brynell

 



mar 20

Tyska Bundesligan fortsatte i går med rond 13. SK Turm Emsdetten fortsatte sin framgångsrika helg, efter vinsten i lördags mot Hamburger SK blev det i går vinst mot SF Berlin 1903 med utklassiningsiffrorna 6-2! Svenskarna i laget – GM Jonny Hector (Limhamns SK) och GM Nils Grandelius (Lunds ASK) – spelade remi. Nästa gång svenskarna ställer kosan mot Tyskland blir den 9 april. Då vänta de två avslutande ronderna och motståndarna då är SF Katernberg och Mülheim Nord som bägge ligger snäppet före ”svensklaget”. 

Svenskarnas partier i rond 12 och 13.



okt 20

Europacupen 2010

European Club Cup blev det inte överraskande vinst mot Dudelange från Luxemburg. Segersiffrorna skrevs till 4½-1½ efter det att FM Rauan Sagit och IM Dan Cramling tappat poäng.  I dag står det tjeckiska laget G-Team Novy Bor för motståndet. Det kan bli en svettig eftermiddag för svenskarna för motståndarna har två 2600-spelare i laget och ingen av de ordinarie har under 2500 i rating. Det är nog dags för GM Evgenij Agrest att ge sig in i leken igen.

Resultat för andra svenskar: GM Emanuel Berg, Oslo SS, vann. Norrmännen möter i dag St. Petersburg Chess Club som har GM Vassily Ivanchuk och GM Peter Svidler i laget. I damklassen stod GM Pia Cramling över och Julia Almer, Oslo SS, vann. 

live

Direktsändningen startar klockan 14.00.

1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.
3. Dudelange (Luxemburg) – Team Viking 1½-4½



okt 19

Europacupen 2010

European Club Cup ställdes Team Viking i rond 2 mot Oslo SS. Det blev en jämn historia där norrmännen till slut avgick med segern. Det blev 3½-2½ efter att 5 av 6 partier slutat med delad pott. Vid första bordet möttes stormästarna Evgenij Agrest och Jon Ludvig Hammer. Det blev en seg historia där Agrest fick skriva på protokollet som förlorare efter 81 drag. Vid andra bordet blev det remi mellan GM Emanuel Berg och IM  Aleksandr Volodin. Samtliga partier från matchen finns för genomspelning längre ner i inlägget.

Svenskarna möter i dag Dudelange från Luxemburg och det finns goda chenser till matchvinst om ratingtalen får bestämma 

I dag är det tveksamt om det kommer att figurera några svenskar i direktsändning från Club Open. Men det är möjligt att GM Pia Cramling, som spelar för Cercle d’Echecs de Monte Carlo i damklassen kommer att dyka upp.

live

Sändningen startar klockan 14.00.

1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.



okt 18

Europacupen 2010

I går startade European Club Cup i Plovdiv i Bulgarien. Sverige representeras av Team Viking och i första ronden ställdes de mot EXPIK från Kosovo och det blev en utklassningsseger med 5½-½!

I dag blir det betydligt svårare för svenskarna eftersom de ställs mot Oslo SS. Det norska laget toppas av stormästarna Jon Ludvig Hammer, Sverigemästaren Emanuel Berg och Leif Erlend Johannessen. Det är nog inte helt omöjligt att GM Evgenij Agrest, som inte var med i första matchen, dyker upp i det svenska laget och vem han får möta isåfall återstår att se. Kanske Emanuel…

Om det vill sig kommer någon av svenskarna att figurera i direktsändning, bifogar därför länken dit.

live

Sändningen startar klockan 14.00.

Partierna från matchen EXPIK (Kosovo) – Team Viking.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.



sep 13

Bräde

Flerfaldige Sverigemästaren GM Evgeny Agrest, Team Viking, har varit en av deltagarna i ”3rd EU Championship” (9 ronder), som spelas i Italien fram till den 12:e. Han placerade sig slutligen på en 3:e plats på samma poäng som de som var före honom på prispallen

Slutställning. 9 ronder 47 deltagare
1. GM Pavel Jaracz Polen 2543 6.5
2. IM Sabino Brunello Italien 2497 6.5
3. GM Evgenij Agrest, Team Viking Sverige 2585 6.5

 

Samtliga Agrests partier.





Tidigare artiklar