• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 24

Schacksnack ställde i utsikt när turneringen Grand Master Open i Pardubice i Tjeckien hade kommit några ronder på väg skulle det komma en liten rapport om hur det går för de fem deltagande svenskarna. Nu är den här och längst ner i denna finns det partier för genomspelning! Det är lite upp och ner vilket framgår av bifogad minitabell.

Det finns även svenskar med i de lägre grupperna och allt av intresse från den högsta gruppen och hur det går för övriga deltagande svenskar  går att ta del av på Chess-Results och på den omfångsrika hemsidan. Det är direktsändning från högsta gruppen men inga svenskar har kvalificerat sig för denna i dag eftersom det endast är 15 partier som visas. De två högst placerade svenskarna möter stormästarna Dronavalli Harika, IND (2499) respektive Vlastimil Jansa, CZE (2460).

I fjol gick det så här i Pardubice och då var det åtta svenskar i högsta gruppen.

Efter rond 4 (259 deltagare)
1 IM Srinath Narayanan 2399 4.0
2 GM Tamir Nabaty 2582 4.0
3 GM Alexei Gavrilov 2498 3.5
50 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking 2464 3.0
60 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2271 2.5
177 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 1.5
203 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2448 1.5
247 Stefan Radovic, SS Luleå 2131 0.5

 

Partier från rond 1-3.feb 03

Gibraltar Chess Festival har nått fram till sista ronden som startar redan klockan 11.00. I direktsändning går det att följa IM Dronavalli Harika, IND (2520), mot GM Emanuel Berg.  Schacksnack återkommer i kväll med vem som kom på prispallen och hur det gått för svenskarna. 

Efter rond 9 av 10. 232 deltagare.
1. GM Vassily Ivanchuk 2764 8.0   102. Eric Vaarala 2152 4.5
2. GM Nigel Short 2658 7.5   113. GM Pia Cramling 2516 4.5
3. GM Daniel Fridman 2655 6.5   162. Simon Marder 1990 4.0
4. GM Kaido Kulaots 2577 6.5   167. Peter Carlsten 2110 3.5
28. GM Emanuel Berg 2627 6.0   171. Lennart Eman   3.5
61. FM Rolf Bergström 2307 5.5   197. Mikael Helin 1914 3.0
62. Johan Henriksson 2243 5.5   210. Klas Berggren 1463 2.5
93. Nils-Åke Malmdin 2272 5.0   214. Karl Lundbäck 1969 2.5
95. Magnus Wahlbom 2305 5.0   230.. GM Ulf Andersson (brutit) 2579 1.0

 

Spelschemat för rond 10 (sista). Direktsändningen startar klockan 11.00 den 3:e.

live          live          
Chessbomb       Hemsida 

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7, rond 8, rond 9 och rond 10 (ännu ej publicerad)

Svenskarnas partier rond 9.dec 14

På onsdag i den ena semifinalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet möts de två ratingfavoriterna indiskan GM Humpy Koneru och Hou Yifan från Kina (fotona). Vem som får möta kinesiskan GM Xue Zhao i den andra avgörs i morgon i särspelet mellan Lufei Ruan, CHN, och IM Dronavalli Harika, IND. Vilken asiatisk dominans!

Kombattanterna i särspelet:

WGM Lufei Ruan Kina 2480 v.s. IM Dronavalli Harika Indien 2525

 

Direktsändningen från särspelet startar klockan 14.00 i morgon och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 4:1 och 4:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.mar 02
tiger 2010     IM Nils Grandelius 2010

GM Tiger Hillarp-Persson

   

IM Nils Grandelius

I Reykjavik Open 2010 som i dag är framme vid näst sista ronden kommer att bli utan direktsändning med svenskar inblandade. Både IM Nils Grandelius och GM Tiger Hillarp-Persson är uppe och nosar i toppen på tabellen med sina 4½ poäng. Därför är resultaten i dag och i morgon viktiga för dem för att de skall kunna blanda sig i toppstriden och kanske till och med bli bland de12 bästa. Nils möter som vit IM Drasko Boskovic, SRB (2454), och Tiger har motsatt färg mot IM Dronavalli Harika, IND (2471), det är tredje indiern som han möter. 

Ställningen och prestationsrating efter rond 7 (104 deltagare)
1 GM Ivan Sokolv BIH 2649 6.0 2782
2 GM Hannes Stefansson Island  2574 5.5 2656
3 IM Illya Nyzhnyk Ukraina  2495 5.5 2645
23 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 4.5 2417
26 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2438
51 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 3.5 2223
64 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 3.0 2119

 

Svenskarnas partier från rond 1-7.