• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 15

Efter 93 drag i det omväxlande partiet i andra ronden i TSCT 2012 mellan GM Hans Tikkanen och GM Daan Brandenburg fanns endast kungarna kvar. Innan kombattanterna kom så långt hade än den ene och än den andre initiativet. Slutspelet blev en nagelbitare för oss svenskar. Nog verkade det, utan att konsultera familjens starkaste spelare Fritz, som att Hans hade möjlighet att avgöra till sin fördel i den sista delen av partiet men så dök det upp ett spöke i form av tidsnöd och så var den dagen till hälften förstörd.

I högsta gruppen har Armeniens stolthet GM Levon Aronian tagit ledningen i ensamt majestät genom att även i dag vinna sitt parti. Den som fick sträcka vapen var förra årets champion GM Hikaru Nakamura. Det var ett ovanligt parti! Levon lämnade damen för torn, löpare och en bonde men trots detta kunde inte Nakamura hålla ställningen. Närmast, som framgår av bifogad tabell, att utmana armeniern är en trio ungdomar, och i den gruppen får GM Magnus Carlsen för en gång skull finna sig i att vara doyenen. De övriga är fortfarande tonåringar!

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 15

 

Direktsändningarna från rond 2 i Tata Steel Chess Tournment 2012 startar i dag klockan 13.30.
Tabeller och partier från rond 1
Läs mer om gårdagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Skärm 1: Chessbomb grupp A-C.
Skärm 2: Den officiella hemsidan.
Spelschema: Grupp A, grupp B och grupp C.
I grupp C deltager GM Hans Tikkanen, Lunds ASK och han möter som vit i dag GM Daan Brandenburg (2527) från Nederländerna.

live live
Bomben Hemsidan


Speldagar:
14-17, 19-22, 24-25 och 27-29.
Betänketid: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.apr 22

 


(GM) Daan Brandenburg.
Foto Calle Erlandsson, Lund.

I Schackstudions GM-turnering tog IM Daan Brandenburg den nödvändiga halvpoängen i sista ronden mot FM Jan Dietrich Wendt, för att hans tredje GM-norm skulle vara i hamn. Nu gäller det endast att skicka in papperen till FIDE för registrering så är GM-titeln hans. Dessutom stod han som turneringssegrare efter särskiljning, på samma poäng – 6½ – som GM Nils Grandelius.

Även IM Daniel Semcesen hade möjlighet att erövra en norm. Men han lyckades inte besegra dagens motståndare GM Hans Tikkanen utan han fick nöja sig med remi och i och med detta saknades det en halv poäng för att den tredje GM-normen skulle vara hans. Daniel gjorde en bra turnering det vittnar inte minst hans prestationsrating om, den blev 2587!  

 Fullständiga listor och annan information finns på Chess-Results.  

Tabell och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 21

I Schackstudions GM-turnering behöver IM Daan Brandenburg ”bara” spela remi mot sin motståndare (se tabell) i morgon för att uppnå de stipulerade 6½ poängen som är nivån för en GM-norm. Gör han det kan han snart börja titulera sig stormästare eftersom han redan nått 2500 i rating, som är ett annat hinder på vägen till det finaste man kan bli inom schacket. IM Daniel Semcesen måste vinna sitt parti i sista ronden, och det mot en stormästare som har möjlighet att vinna turneringen, för att komma upp till 6½ poäng och få sin tredje norm. Han får, om han lyckas, vänta på titeln då han saknar tillräckligt hög rating.  

Fullständiga listor och annan information finns på Chess-Results. Spelschemat för sista ronden följer.

IM Daan Brandenburg 2527 vs. FM Jan Dietrich Wendt 2371
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 vs. IM Axel Smith, Lunds ASK 2452
IM Jens Ove Fries Nielsen 2411 vs. GM Stellan Brynell, Limhamns SK 2486
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2415 vs. Sebastian Schmidt-Schaeffer 2410
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2541 vs. IM Daniel Semcesen, Team Viking 2449

 

Spelet försiggår i Wickmannska gården, Bredgatan 2, i centrala Lund. Direktsändningenstartar klockan 16.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder från drag ett.

live

Tabell och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 21

I Schackstudions GM-turnering är ett par av spelarna nära drömgränsen 6½ poäng. Det är den magiska nivån för att IM Daan Brandenburg och IM Daniel Semcesen skall kunna kvittera ut de saknade GM-normerna. Det framgår av bifogad tabell att Daan behöver en poäng och Daniel 1½ på de återstående två partierna för att drömmarna skall förvekligas.

Resultaten i rond sju innebär att holländaren IM Daan Brandenburg fortsatt är i ledning men nu har det jagande kopplet reducerats till två. Den tidigare nämnde Daniel och turneringens högst rankade spelare GM Nils Grandelius, som är en halva efter.

Fullständiga listor och annan information finns på Chess-Results.

FM Jan Dietrich Wendt 2371 vs. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2541
IM Daniel Semcesen, Team Viking 2449 vs. IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2415
Sebastian Schmidt-Schaeffer 2410 vs. IM Jens Ove Fries Nielsen 2411
GM Stellan Brynell, Limhamns SK 2486 vs. GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547
IM Axel Smith, Lunds ASK 2452 vs. IM Daan Brandenburg 2527

 

Spelet försiggår i Wickmannska gården, Bredgatan 2, i centrala Lund. Direktsändningenstartar klockan 16.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder från drag ett.

live

Tabell och partier.
Rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.