I Schackstudions GM-turnering behöver IM Daan Brandenburg ”bara” spela remi mot sin motståndare (se tabell) i morgon för att uppnå de stipulerade 6½ poängen som är nivån för en GM-norm. Gör han det kan han snart börja titulera sig stormästare eftersom han redan nått 2500 i rating, som är ett annat hinder på vägen till det finaste man kan bli inom schacket. IM Daniel Semcesen måste vinna sitt parti i sista ronden, och det mot en stormästare som har möjlighet att vinna turneringen, för att komma upp till 6½ poäng och få sin tredje norm. Han får, om han lyckas, vänta på titeln då han saknar tillräckligt hög rating.
Fullständiga listor och annan information finns på Chess-Results. Spelschemat för sista ronden följer.
Spelet försiggår i Wickmannska gården, Bredgatan 2, i centrala Lund. Direktsändningenstartar klockan 16.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder från drag ett.
Tabell och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
22 april 2011 klockan 20:10
Jag har följt sändningarna från denna tävling med största intresse, och vill särskilt rikta en eloge till kombattanterna i bataljen Grandelius-Tikkanen, inte minst till förloraren som länge åtföljdes av mina sympatier.
Med detta sagt vill jag rikta två allvarliga frågor till den mycket unike och hedervärde schackpersonligheten Axel Smith:
1.Hur kan partiet Brandenburg-Smith sluta remi efter 14 drag efter en inte alltför tvungen dragupprepning när Sofia-reglerna gäller? Är det inte just sådant Sofia-reglerna skall förhindra?
2.Vilken är förklaringen till det turneringsavgörande självmordsdraget 44.-g5 i Grandelius-Smith i sista ronden? Fel i direktsändningen eller fingerfel? Svart har en välförtjänt fördel efter normala drag.
22 april 2011 klockan 23:19
Hej Johan!
1. Det var min idé med Sofiareglerna, så den frågan borde jag kunna svara på 🙂
När jag förberedde mig kvällen före partiet såg jag att det eventuellt kunde bli den varianten som uppkom i partiet. Jag beslöt mig för att inte lägga energi på hur jag kunde spela vidare, utan vara nöjd med remi. Jag mötte en spelare som presterat nästan 2700 i tävlingen, så det kändes som om oddsen var på hans sida om vi spelade vidare.
Jag gillar verkligen Sofiareglerna, men de undviker inte alla remier. I detta fallet tycker jag att det var förståligt. Daan har kämpat för stormästartiteln i många år, så det är klart att han inte vill ta några risker.
2. Efter 44.Tg3 hotar vit 45.h6+ Kxh6 46.Tg8! med matt, eller 45…Kf7 46.Th8 med en farlig fribonde. Det bästa draget för mig är 44…Kh6 och jag verkar klara sig, men det är vit som kan försöka få fördel.
När jag slog på e5 i det 41:a draget (andra drag håller enklare remi) hade jag räknat med att Nils skulle försöka få in det mattspelet, men då hade jag sett min ”lösning” med …g5, som undviker mattidén med h6+… Dessvärre hade jag missat att det går rätt in i en annan matt: 45.Txg5+ Kh6 46.Tf8 och 47.Tf6 matt.
Hur förklarar man ett sådant misstag?
Två av de tre senaste gångerna jag mött Nils har det varit väldigt lika ställningar, och så har jag satt bort mig i slutet. Ena gången gick jag rakt in i en gaffel, och andra gången undvek jag dragupprepning och bytte istället ner i ett förlorat bondeslutspel. Båda gångerna berodde det delvis på tidsnöd.
Denna gång insåg jag att det fanns en risk att något liknande skulle hända, och försökte att spela ganska snabbt för att undvika tidsnöden. Det blev lite väl snabbt istället…
Det var synd att det avgjorde turneringen, men blir man satt under press under lång tid finns det alltid en risk att man gör fel förr eller senare, så på det viset kan man säga att Nils förtjänade segern.
Glad påsk!