• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 24

Den danska motsvarigheten till vår Elitserie – Skakligaen – hade full omgång (rond 7) föregående helg. Det fanns några svenskar på plats och deras partier finns publicerade: GM Jonny Hector 1-0, GM Stellan Brynell 0-1, IM Björn Ahlander 1-0 spelade för Nordkalotten som vann med 5½-2½ mot Hilleröd. Deras motståndare var: FM Jim Jaksland (2302), Jens Östergaard (2237) och Martin Rosenkilde Pedersen (2155). Även GM Tiger Hillarp Persson fanns på plats i Danmark när hans lag Brönshöj 1 mötte Sydöstfyn och vann med 5-3. Tiger mötte GM Brunello Sabino (2569) och partiet slutade remi.

Svenskarnas partier.jan 31

I går spelades sjätte omgången av den danska motsvarigheten till vår elitserie – XtraCon Skakligaen. Varje rond brukar det vara några svenskar som reser över sundet för att förstärka lagen. Även så i går.

Nordkalotten mötte Århus/Skolerne och vann med 4½-3½. I det förstnämnda laget deltog GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander, som till vardags spelar i Limhamns SK, och de tog 2½ poäng. Den som ”missade” var Björn. Ytterligare en svensk – FM Sebastian Nilsson (Lunds ASK) – går att finna och det i köpenhamnsklubben K41 som ligger på andra plats i serien. De mötte Sydøstfyn och vann med samma siffror som Nordkalotten. Från det senare mötet finns redan Sebastians parti publicerat ( det enda av svenskarna). Han mötte stormästaren Jacob Aagard och spelade remi!

FM Sebastian Nilsson (2344) – GM Jacob Aagard (2534) ½-½.nov 08

xtracon-skakligan 2008

I våra grannländer – Norge och Danmark – har seriespelet tagit fart den gångna helgen. Några svenskar fanns som vanligt på plats. GM Emanuel Berg och Anton Frisk Kockum spelade i Norge för Oslo SS och Moss SK. I Danmark var det åtminstone tre spelare på plats. Stormästarna Jonny Hector och Stellan Brynell var i farten för Nordkalotten medan däremot IM Björn Ahlander inte spelade. För K41 spelade FM Sebastian Nilsson. GM Tiger Hillarp Persson som är rankad som nummer 1 i Brönshöj spelade inte.

Några ”svenska” partier.mar 18

 Dansk SK 

Den danska motsvarigheten till Elitserien heter XtraCon Skakligaen. De två serierna hade avslutning den gångna helgen och i Danmark segrade Århus/Skolerne 1. Det är en del av den svenska eliten som åker över till grannlandet och är med i olika danska lag. Vilka de är framgår av partierna som bifogas för genomspelning. En spelare som inte behöver resa över sundet är GM Jonny Hector, som sedan några år bor i Helsingör. Han gjorde en uppmärksammad prestation den gångna säsongen genom att ta nio poäng av lika många möjliga!  

Partier med svenskar: GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell, GM Tiger Hillarp-Persson, IM Björn Ahlander,
IM Daniel Semcesen, FM Sebastian Nilsson och Jens Riis.
 mar 13

I avsaknad av sina flyktade stormästare – Pia Cramling och Pontus Carlsson – i det hittills suveräna Team Viking  tog Lunds ASK sista chansen, utan GM Tiger Hillarp-Persson, att blanda sig i spelet om titeln. Efter en  dramatisk match, som gick att följa via direktsändning, slutade det 4-4.

Ovanstående resultatet hjälpte SK Rockaden, Stockholm att knapra in på det hittills suveräna Team Viking. Rockaden mötte Limhamns SK, som ställde upp utan sina stjärnor GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander, och krossade dem med 7-1.

I botten på tabellen ser det svårt ut för SK Rockaden, Umeå och Wasa SK. Om något av dessa skall hänga kvar krävs det ett under… 

Genom att Scandinavian Chess tournament (SCT) generöst satsat en stor summa pengar, det talas om strax under 100 000 kronor, kommer schacksverige att även i dag kunna följa spelet i Täby. Det blir direktsändning av tio partier. En hel match kommer att sändas plus ytterligare två partier. Dessutom kommer det för första gången från ett schackevenemang i Sverige att bli direktstreaming från spellokalen.

Bifogar inte någon tabell eftersom Sveriges SF och Schacksnack inte är överens om slutresultatet i Eksjö-Aneby alliansens match.

Bifogar länken till direktsändningen.  Spelplats är Täby Park hotell, Kemistvägen 30, och spelet försiggår ytterligare två dagar.  

live

Spelschema: rond 10 lördag kl. 13.00 och 11 söndag kl. 10.00
Bordsresultat rond 910 och 11.

Farsta SK 3½-4½ SK Kamrater.   Team Viking 6½-1½ Limhamns SK   SK Rockaden S Team Viking
Västerås SK 5-3 SS Manhem   Eksjö-Aneby 4½-3½ Upsala ASS   Västerås SK Lunds ASK
Eksjö-Aneby 5½-2½ SK Rockaden U   Wasa SK 4-4 Farsta SK   Upsala ASS SS Manhem
Upsala ASS 6-2 Wasa SK   SK Kamrater. 2½-5½ Västerås SK   SK Rockaden U SK Kamrater.
Lunds ASK 4-4 Team Viking   SS Manhem 5-3 SK Rockaden U   Wasa SK Eksjö-Aneby
Limhamns SK 1-7 SK Rockaden S   Lunds ASK 4-4 SK Rockaden S   Limhamns SK Farsta SK


feb 03

Dansk SK 

Schacksnack skrev i måndags i ”Korta nyheter” om danskarnas motsvarighet till vår Elitserie – Skakligaen. Några av Sveriges bästa spelare – GM Jonny Hector (1), GM Tiger Hillarp Persson (½), GM Stellan Brynell (1), IM Björn Ahlander (½), IM Daniel Semcesen (0 mötte Hector) och FM Sebastian Nilsson (1) – var på plats den gångna helgen och förstärkte K41, Nordkalotten och Brönshöj som spelar i den högsta divisionen. Svenskarnas partier har publicerats och de bifogas för genomspelning

jan 13

Dansk SK

Schacksnack har tidigare skrivit om svenskarna som varit i Danmark och spelat den gångna helgen. Vid det tillfället ställdes i utsikt att deras partier skulle publiceras för genomspelning. GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander spelar för Nordkalotten och IM Daniel Semcesen för K41. Hur ställningen är i tabellen går inte att uttala sig om eftersom det är inlämnat en protest i matchen mellan Nordkalotten och Aalborg. Hur utfallet än blir kommer Nordkalotten att vara med i den absoluta toppen inför fortsättningen. I vårt broderland räknas i första han partipoäng för placeringarna i XtraCon Skakligaen, som är den högsta divisionen. 

jan 10
ulf-andersson-20081 GM Jonny Hector Limhamns SK GM Stellan Brynell Limhamns SK bjorn-ahlander1

Några av Sveriges starkaste spelare är utomlands och spelar. GM Ulf Andersson är i Spanien. GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell, Björn Ahlander och IM Daniel Semcesen är i Danmark och spelar, i går och i dag, i deras motsvarighet till vår Elitserie. IM Nils Grandelius och IM Axels Smith är i Norge och förstärker Kristiansund i deras kamp mot nerflyttning från högsta serien. Från Danmark finns det ännu inga partier att bjuda på men däremot från Spanien och Norge.