Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 27

I går tog äventyret slut i ”World Cities Chess Championship” i Förenade Arabemiraten för det svenska laget Lund/Linköping med GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson och IM Axel Smith.

Novi Sad från Serbien med GM Ivan Ivanisevic vid första bordet krasade svenskarnas förhoppningar om en plats i semifinalen genom att vinna kvartsfinalen med 2½-1½. Fram till partiet i går hade Grandelius inte vunnit något parti men då passade han på att göra det genom att upprepa vinsten från Schack-OS tidigare i år mot Ivanisevic. Svenskarnas poäng (fem partier): Grandelius 2.0, Tikkanen 2½, Carlsson 3.o och Smith 3.0 poäng.

Samtliga grupper finns på hemsidan med länk till Chess-Results. Direktsändningen startar klockan 15.00 och betänketiden är 90 minuter/40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg per drag från det första.

live
Hemsida

Bifogar svenskarnas partier från rond 1-3, 16:e dels- och kvartsfinalen för genomspelning.dec 26

I går spelades första ronden i knockout kvalificeringen i ”World Cities Chess Championship” i Förenade Arabemiraten. Det svenska laget Lund/Linköping med GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson och IM Axel Smith gick vidare till kvartsfinalen efter 2-2 mot Riga i 16-delsfinalen. Detta genom att Tikkanen vann vid ett högre bord än motståndarna. I dag väntar Novi Sad från Serbien med GM Ivan Ivanisevic (2633) vid första bordet. Svenskarnas partier från samtliga matcher finns för genomspelning nederst i inlägget.

Samtliga grupper finns på hemsidan med länk till Chess-Results. Direktsändningen startar klockan 15.00 och betänketiden är 90 minuter/40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg per drag från det första.

live
Hemsida

Bifogar svenskarnas partier från rond 1-3 och 16:e delsfinalen för genomspelning.dec 18

Stora delar av det svenska OS-laget kommer inte att kunna fira jul i Sverige för de åker till mellanöstern för att deltaga i ”World Cities Chess Championship” som är en knockout turnering med en prissumma på US$ 150 000 varav 21 000 går till det segrande laget.

Ambitionen var att det skulle komma 32 lag till Förenade Arabemiraten men det blev tydligen 25 om deltagarlistan är uppdaterad med senaste nytt och Lund/Linköping – GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson, IM Axel Smith och reserv FM Sebastian Nilsson – är rankade mitt i, på en 13:e plats. Det är många bra lag på plats, som till exempel Paris som mönstrar två 2700-spelare – GM Maxime Vachier-Lagrave (2711) och  GM Laurent Fressinet (2700).

Första ronden spelas på lördag och Schacksnack kommer naturligtvis att lägga upp nödvändiga länkar och rapportera om hur det går. Turneringen går också att följa på Chess-Result.

Concurrently, an individual open tournament shall be organized, the Al Ain Chess Classic, to which players eliminated from the knock out team competition can join. The $30,000 tournament is open to FIDE rated players. In the unique Al Ain System format, another first in the chess world, players from the knock-out team event carry over their points to the individual Swiss…nov 27

Några av Axels partier.

Schacksnack berättade i går att IM Axel Smith, Lunds ASK, varit i Estland och spelat. Det gällde en snabbschackturnering ”12th Puhajarve Rapid 2012″ med 32 deltagare och tuffa handikapp för de bästa till och med så tufft som  2-18 i betänketid. Högst rankad och den ende över 2700 i rating var GM Nigel Short från England och han segrade också med en marginal av 4.0 poäng till närmaste förföljare som var GM Kaido Kulaots, EST, och GM Tomi Nybäck, FIN.  Axel blev nia vilket var i paritet med startrankingen. Mot de tre överst i prislistan förlorade han mot Short där det i slutet av partiet kunnat bli patt ett par gånger mot en svagare motståndare, vann mot Kulaots och spelade remi mot Nybäck.nov 08

Svenske Juniormästaren
Philip Lindgren (U18-Open)

I dag startar Ungdoms-VM att spelas i Maribor i Slovenien. Slovenien. Det är 1587 spelare anmälda och de kommer att spela 11 ronder i samtliga klasser. Sverige är välrepresenterat vilket tydligt framgår av bifogad uppställning och i tillägg till denna kan nämnas att IM Axel Smith från Lunds ASK är med som ledare.

FM Jonathan Westerberg 2322 U-18 Open Jessica Bengtsson 1908 U18-Girls
Linus Johansson 2277 U18-Open Rina Weinman 1518 U14-Girls
Philip Lindgren 2269 U18-Open Polina Legkiy 0 U12-Girls
Martin Lokander 2238 U16-Open Julia Religa 0 U12-Girls
Joar Ölund 2175 U16-Open Elin Eriksson 0 U10-Girls
Milton Pantzar 0 U12-Open Marta Religa 0 U08-Girls
Daniel Roos 0 U12-Open
Anton Arnborg 0 U08-Open

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 15.00. Betänketiden är 90 minuter för de första 40 dragen + 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Live-Video från spellokalen.

Följer gör klasserna med svenskt deltagande, som arrangören publicerat. U08-Open, U08-Girls och U10-Girls saknas, försök med ”Bomben” längst till höger i  raden.

live live live live live live live
12-Open 16-Open 18-Open 12-Girls 14-Girls 18-Girls Bomben

 nov 06

Den gångna helgen började den norska Eliteserien att spelas. De senaste åren har det varit en del svenska elitspelare på plats, så även denna säsong.

Kristiansund har tre laskare vid de första borden och de är GM Tiger Hillarp Persson, GM Nils Grandelius och IM Axel Smith och de mötte förra årets mästare Oslo SS redan i första ronden och det blev ett svenskmöte mellan GM Emanuel Berg och Smith som den förre vann efter 93 drag (matchrapport finns på Axel Smiths blogg). Utöver Emanuel, som till vardagslag representerar SK Team Viking, finns då och då också Mats Persson med i mästarlaget. Björn Gambäck som i spelar i Kristallens SK  är i norgesejourerna med i Trondheim.

Bifogar svenskarnas partier från rond 1-3.okt 03

I går spelades första ronden i LASK Open 2012. I denna ingår en s.k. Krongrupp där några av Sveriges yngsta och starkaste spelare deltager – 2. GM Nils Grandelius (2593), 3. GM Hans Tikkanen (2574), 12. IM Axel Smith (2484) och 15. IM Daniel Semcesen (2471) – samtliga Lunds ASK (läs mer under korta nyheter). När partierna dyker upp i pgn-format kommer de på Schacksnack. Calle Erlandsson har sänt ett par fotografier från första ronden:


Resultat 1-0

Resultat ½-½.sep 15

Samtliga partier från rond 1 och 2 (som spelades i förmiddag) finns för genomspelning nederst i inlägget.

I går startade Skovbo SK:s stormästareturnering, med 72 delagare, och den avslutas nästa helg efter uppehåll de första dagarna i nästa vecka. Bland dessa finns fyra av Sveriges starkaste spelare bland annat OS-resenären IM Axel Smith. En av svenskarna som man inte finner i deltagarelistorna så ofta är IM Christian Jepson från Limhamns SK. Han började bra genom att som svart spela remi mot en av favoriterna till turneringssegern – GM Normunds Miezis.  En överraskning redan i första ronden blev det när IM Simon Bekker-Jensen från Danmark vann över turneringens högst rankade GM Yuri Solodovnichenko Ukraina.

Samtliga partier från rond 1 och 2 finns för genomspelning nederst i inlägget. I dag är det direktsändning klockan 10.00 och 16.00.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 01

Schacksnack har inte varit så besviken sedan Sverige förlorade mot Ukraina i fotboll i EM för några månader sedan och mer eller mindre spolierade sina chanser att gå vidare till kvartsfinalen. Förlusten i Schack-OS mot United Arab Emirates blir inte lika dramatisk eftersom laget får fortsätta att deltaga även om det i de närmaste ronderna blir mot blåbärsnationerna i tabellen.

Schacksnack skrev i går att den ende som skulle kunna störa ritningarna för en svensk 4-0 seger var Mongoliets stormästare vid första bordet. Men ack vad fel det var! Ronden började i moll. IM Axel Smith, vid fjärde bordet, offrade kvalitet för angrepp men det var i stället hans motståndare som angrep efter detta eftersom Axel inte hade mycket att spela med.

Bekantingarna från Junior-VM (de möttes aldrig) Grandelius och Salem levererade ett märkligt parti. Nils gick till angrepp med allt han hade, som om det var snabbschack, och det resulterade till slut i en kvalitet över men svart hade ett starkt löparepar som han vårdade ömt och en fribonde på a-linjen som inte gick av för hackor och till slut fällde detta avgörandet. 2-0 till UAE och matchsegern tog de genom att CM Abdalla Faisal spelade remi mot Pontus. Pontus är den ende obesegrade med 2½ poäng av 3 möjliga och det räcker till en prestationsrating på 2618 vilket är högst i det svenska laget.

Damerna förlorade programenligt mot Mongoliet, men förlusten blev en halva bättre än vad ratingen förutspådde.

Svenskarnas partier från rond 1-4 finns för genomspelning nederst i inlägget.

GM Nils Grandelius 2562 0-1 GM Saleh Salem 2546
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 IM Noaman Omar 2322
GM Pontus Carlsson 2511 ½-½ CM Abdalla Faisal 2245
IM Axel Smith 2503 0-1 FM Mohamed Khoori 2228
IM B. Munguntuul 2434 1-0 WIM Inna Agrest 2214
WGM T. Batchimeg 2311 ½-½ WIM Viktoria Johansson 2179
WIM D.Yanjindulam 2232 1-0 WIM Christin Andersson 2074
WFM S. Otgonjargal 2146 1-0 Angelina Fransson 1968

 

En tabell över den prestigefyllda tävlingen ”Bäst i Norden” bifogas. I toppen på den officiella tabellen är det fyra lag på maximala åtta matchpoäng och det är storheterna Ukraina, Ungern, Armenien och Ryssland. Därefter följer inte mindre än 11 lag på sju mp. Det blir en spännande fortsättning!

Bäst i Norden: herrar och damer 157 respektive 127  länder
34 Island 3 0 1 6 11.5 46 Norge 2 1 1 5 9.5
50 Finland 2 1 1 5 10.5 64 Island 2 0 2 4 8.0
58 Norge 2 1 1 5 9.0 70 Finland 1 2 1 4 8.0
83 Färöarna 2 0 2 4 8.0 71 Danmark 2 0 2 4 8.0
97 Sverige 1 1 2 3 9.0 74 Sverige 2 0 2 4 8.5
105 Danmark 1 1 2 3 9.0

 

I Öppen klass skall Sverige i dag ta sig an Andorra och det var väl f-n om inte Sverige skall ta en komfortabel seger. Den ende som kan störa ritningarna för en 4-0 seger bör väl vara Stormästaren med det välklingande namnet Aguado Oscar De La Riva (2540).

I Damklassen ställs svenskorna mot Paraguay och alla reultat förutom 4-0 är en stor besvikelse.

Laguppställningarna i dagens matcher.

GM Nils Grandelius 2562 ½-½ GM Oscar De La Riva 2540
GM Hans Tikkanen 2570 1-0 FM Marc Simonet 2291
GM Emanuel Berg 2576 1-0 FM Raul Garcia 2193
GM Pontus Carlsson 2511 1-0 Joan F. Lopez 2090
WIM Inna Agrest 2214 ½-½ WFM Gabriela Vargas 2090
WIM Viktoria Johansson 2179 1-0 WCM Leticia Avalos 1742
WFM Emilia Horn 2037 1-0 Montserrat Rojas 1605
Angelina Fransson 1968 1-0 Iara Rios Almada 1604

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg.
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier från rond 1-4.


Damernas partier från rond 1-4.jul 13

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

När rond 6 i SM-gruppen, som spelades i går, var färdigspelad visade det sig att regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen är ensam i topp på tabellen. Han jagas närmast av IM Bengt Lindberg och IM Axel Smith. I dag möts klubbkamraterna Smith och Tikkanen vilket har alla förutsättningar att bli sevärt, inte minst för deras placeringar i ”prislistan”. För några ronder sedan satte Smith krokben för favoriten till titeln GM Nils Grandelius, skall det bli 2-0 till Axel mot klubbkamraterna?

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 7 klockan 15.00
1 Eric Vaarala, Horndals SK vs FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK vs GM Pia Cramling, SK Team Viking
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm vs IM Bengt Lindberg, Wasa SK
4 GM Jonny Hector, Limhamns SK vs GM Emanuel Berg, SK Team Viking
5 IM Axel Smith, Lunds ASK vs GM Hans Tikkanen, Lunds ASK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 7-8 – fredag/lördag – startar klockan 15.00 och sista ronden på söndag 12.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).


Foto Lars OA Hedlund.


IM Bengt Lindberg-GM Nils Grandelius (½-½)

GM Emanuel Berg-IM Erik Blomqvist (1-0)

GM Hans Tikkanen-GM Jonny Hector (1-0)

Domare Tapio Tikkanen och GM Pia Cramling

Lisa Fredholm, Stockholms SS (Minior-SM)

Tidigare artiklar