Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 05

Det var en intressant rond i går i London Chess Classic och två partier gick till avgörande. GM Nigel Short som var spelledig i första ronden mötte GM Vladimir Kramnik och den senare vann, som det verkade enligt kommentarerna, utan att behöva anstränga sig nämnvärt. GM Hikaru Nakamura, som hade det väldigt besvärligt i Tal Memorial 2011, har vaknat till liv rejält vilket han eftertryckligt demonstrerade mot GM Levon Aronian.

GM Magnus Carlsen mötte förra årets stora överraskning GM Luke McShane (tabeller och partier från 2010) och det blev ett parti! Skulle Magnus  haft möjlighet att ta del av kommentatorn på till exempel ”Chessbomben” skulle han givit upp flera gånger under resans gång. Kommentatorn GM Arkadij Naiditsch skrev bland annat efter drag 38: ”…now there is no doubt anymore, Carlsen wiull lose his game today…” Men det gjorde han inte! Det blev till slut remi. Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg.

3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Kramnik 4.0/2 Carlsen 4.0/2 Nakamura 4.0/2 Adamas 2.0/2 McShane 2.0/2 Anand 1.0/1 Aronian 1.0/2 Howell 1.0/2 Short 0.0/1

 

Partiet framför andra i rond tre har mötet mellan  GM Magnus Carlsen och GM Hikaru Nakamura möjlighet att bli. Övriga partier framgår av bifogat spelschema.

Rond 3 måndag den 5 december 2011  klockan 15.00
GM Levon Aronian 2802 1-0 GM Nigel Short 2698
GM Magnus Carlsen 2826 1-0 GM Hikaru Nakamura 2758
GM Michael Adams 2734 0-1 GM Luke McShane 2671
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM David Howell 2633
GM Vladimir Kramnik, Ryssland, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar. Tyvärr lyser fortfarande partierna från rond 1 med sin frånvaro så det enda Schacksnack kan vara behjälplig med är ställningen på prispallen och svenskarnas placeringar. I högsta grad noterbart är Angelina Franssons vinst i går som svart mot David Coleman (2244).

FIDE Open 2011 efter rond 2 (9 ronder 222 deltagare).
1 GM Abihijeet Gupta 2640 2.0
2 GM Gawain Jones 2635 2.0
3 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 2.0
38 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 1.5
64 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 1.5
69 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 1.0
70 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 1.0

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Vladimir Kramnik.

live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-2.
Game of the day rond 1: Carlsen – Howell.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 11

Då är Bosna Open 2011 framme vid näst sista ronden. Nu gäller ”bara” för de deltagande laskarna – GM Nils Grandelius och IM Jasmin Bejtovic – att avsluta med vinster så kommer det att bli fina placeringar. I går vann bägge (första tabellen) och partierna finns som vanligt för genomspelning längst ner i inlägget.

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Schacksnack har tidigare nämnt de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. Nu är de på guld- och silverplats.

Efter rond 7
1 GM Baadur Jobava 2704 17.0
2 GM Arkadij Naiditsch 2716 16.0
3 GM Ivan Saric 2637 16.0
19 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 13.0
22 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 13.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond åtta, som är näst sista ronden. Bägge laskarna får i dag ta sig an stormästare. Störst ratingskillnad är det mellan Jasmin och hans motståndare men tidigare i turneringen är det inget som avskräckt honom. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 8
GM Vladislav Nevednichy 2542 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413   0-1 GM Pablo Lafuente 2555

 

Partier från Sarajevo.maj 10

 

Det vill inte lossna riktigt för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, Bosna Open 2011 efter förlusten i rond fem kom han igen en del genom att spela remi i går. IM Jasmin Bejtovic, även han från lundaklubben, verkar ha bestämt sig för att ta poäng från de högrankade. Vem minns inte vinsten mot GM Jan Smeets (partiet finns för genomspelning) i rond fyra? I går var det den 11-rankade GM Viktor Erdos (2609) som fick släppa en halva ifrån sig.

I går skrev Schacksnack några rader om de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. På Jobava stämde det in vilket framgår av resultatet efter gårdagens rond, medan däremot Naiditsch överraskande förlorade mot den tredjeplacerade i följande tabell. 

Efter rond 6
1 GM Baadur Jobava 2704 16.0
2 GM Ivan Saric 2637 15.0
3 GM Mircea-Emilian Parligras 2626 15.0
25 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 10.0
33 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 10.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond sju och nog bör Grandelius ha stora möjligheter att klättra i prislistan, men det skrev Schacksnack i går också, så det återstår att se om tipset slår in i dag. Kan Bejtovic  upprepa spelet som han visat upp mot stormästarna bör han ha en god chans att besegra dagens motståndare. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Partier från Sarajevo.maj 03


GM Nils Grandelius Lunds ASK. Foto Calle Erlandsson Lund. 

Det är alltid intressant att få förmedla nyheter om de svenska elitspelarnas deltagande i internationella turneringar. I dag startar Bosna 2011 och pågår till den 12 maj. Den preliminära deltagarelistan, som finns på Chess-Results, upptar 72 namn och på 13 plats finns GM Nils Grandelius från Lunds ASK. Han är den ende från vår del av världen. På de första platserna tronar GM Arkadij Naiditsch, GER (2716) och GM Baadur Jobava (nytt 2704) från Georgien. Spelschemat för första ronden har offentliggjorts. Nils kommer vid bord 23 och motståndaren framgår av tabellen.

GM Nils Grandelis 2541 1-0 Aldin Cerimovic 2092

SYSTEM OF COMPETITION
Swiss system – 9 rounds, Rate for play is 90 minutes for 40 moves + 30 minutes with 30 seconds cumulative incresement for each move starting from the first move.
Scoring will be as follows: win = 3 points; draw = 1 point, loss = 0 point….

Naturligtvis är det direktsändning och den startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 7:e då det är spelledigt men då kan de som önskar deltaga i en 13 ronders blixtturnering där första priset är € 500 av en totala prissumma på € 3.000. Notera poängberäkningen i huvudturneringen med 3 poäng för vinst.

livedec 31

GM Nils Grandelius 2010

 

Skall GM Nils Grandelius (bilden) fyra av årets nyårsraket genom att som svart besegra GM Arkadij Naiditsch i Rilton Cup rond 5? Eller skall han nöja sig med en snabbremi… Det är ju nyårsafton. Med anledning av detta undrar webmaster varför det inte är spelledigt idag? Rond fem kunde ju med fördel börjat i morgon klockan 17.00 i stället och elospelarna varit lediga i morgon. 

Gårdagens direktsändning var spännande. GM Hans Tikkanen halstrade GM Arkadij Naiditsch rejält men det räckte inte ända fram. När sedan Grandelius vann så blev kvällen ändå bra. 

Direktsändning rond 5.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2516  0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594  1-0 GM Ivan Sokolv BIH 2642
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636  1-0 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449 
GM David Berczes Ungern 2526 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 27

Rilton

 

Rilton Elo får ursäkta men det stora intresset i dag riktades naturligtvis mot  huvudturneringen Rilton Cup. Det blev till slut 70 deltagare som lottades in med GM Arkadij Naiditsch (2685) från Tyskland överst i listan. Det första draget gjordes klockan 17.00 vilket är starttiden för varje rond även i fortsättningen.

Redan i första ronden blev det några stora och små överraskningar som Schacksnack lagt upp i tabellform. Det kan visa sig vara ”dyrbara” poängförluster för i första hand titelinnehavarna när slutsummering skall göras den femte januari. I morgon kommer Schacksnack att försöka publicera partierna från rond ett för genomspelning och då vet vi också varför det gick som det gjorde för dem i tabellen.

Överraskningar.
FIN Sipila, Vilka (2262) ½ – ½ GM Berg, Emanuel (2627) SWE
SWE Östling, Håkan (2206) 1 – 0 GM Cramling, Pia (2526) SWE
SWE GM Brynell, Stellan (2492) 0 – 1 Kopasov, Alexander (2198) RUS
NOR Hobber, Anders (2196) ½ – ½ GM Karlsson, Lars (2466) SWE
SWE IM Blomqvist, Erik (2449) ½ – ½ Markevich, Ilya (2175) RUS
SWE Jansson, Anders Owen (2171) ½ – ½ IM Semcesen, Daniel (2449) SWE
SWE GM Åkesson, Ralf (2434) ½ – ½ Johansson, Linus (1966) SWE
SWE FM Sagit, Rauan (2406) 0 – 1 Azizi, Haroon (2140) SWE
SWE WFM Frisk, Ellinor (2126) ½ – ½ IM Holmsten, Aleksei (2381) FIN

 

Meningen var att det skulle visats fem partier i direktsändning i dag men det blev inte så p.g.a. tekniska problem. Förhoppningen är naturligtvis att problemen är avhjälpta till i morgon klockan 17.00 när rond två startar. Betänketiden, i bägge turneringarna, är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet.

 
live
 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.aug 19
Det behövdes endast en vinst för att GM Arkadij Naiditsch från Tyskland skulle vinna matchen mot GM Zahar Efimenko Ukraina och den kom i rond två. Övriga partier slutade remi och lägger man ihop detta blir det 3½-2½. Matchen spelades i Efimenkos land och den avslutades i går.

Matcher börjar bli populära kanske det är tid för någon med gott om pengar att åter arrangera en match mellan två svenskar. Det var länge sedan sist. Varför inte ett möte mellan till exempel regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg och vår färskaste stormästare Nils Grandelius i Schacksalongerna i Stockholm…?

 

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. Sista ronden spelas i morgon med start klockan 13.15. Vem som har möjlighet att vinna turneringen framgår av tabellen och som hjälp på traven kommer här spelschemat för sista ronden: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament var tydligen de flesta Young GM:s trötta i dag eftersom fyra av fem partier slutade med delad pott. Efter dagens rond  är det fem spelare som är i hasorna på GM Fabiano Caruana som leder med en halv poäng när det återstår tre ronder. 

Ingen direktsändningen i morgon den 25/7. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. De två sista ronden spelas i dag och i morgon (notera den ändrade tiden – 13.15). Det verkar som att GM Ruslan Ponomariov har tagit ett rejält grepp om segerchecken men han har kvar att möta de som är närmast honom i tabellen – GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Liem Quang Le. Detta gör att han ännu inte kan känna sig riktigtigt säker på segern men nog är han nära.

Direktsändningen från näst sista ronden (9) startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan:  GM Liem Quang Le  – GM Peter Leko, GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Ruslan Ponomariov och GM Arkadij Naiditsch – GM Vladimir Kramnik.

Sista ronden (10) är i morgon klockan 13.15 och då möts: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament vann GM Fabiano Caruana mot GM Wesley So. Det var med ett drag som hade platsat i Schacksnacks partislut. GM Anish Giri kan skrinnlägga planerna på en topplacering efter förlusten i går mot GM Maxim Rodshtein. I så fall behöver han vinna partierna som återstår… 

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 22

sparkassen 2010

Det var säkert en del läsare som undrade vad den 19-årige GM Liem Quang Le från Vietnam hade att göra i The Sparkassen Chess-Meeting? Historien är att han kvalificerade sig genom att segra i Aeroflot Open (tabell/partier) som spelades tidigare i år. I går mötte han GM Vladimir Kramnik och upprepade bedriften mot den tidigare Världsmästaren genom att spela remi och den halvpoängen satt långt inne för Kramnik.

Direktsändningen från rond sju startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan: GM Shakhriyar Mamedyarov  – GM Peter Leko,  GM Arkadij Naiditsch – GM Liem Quang Le och GM Vladimir Kramnik – GM Ruslan Ponomariov.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

Young Grandmaster Tournament har kommit tre ronder på väg. De högst rankade är 2700-spelarna GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Evgeny Tomashevsky. Lägger man till de välkända namnen GM Anish Giri, Wesley So och Fabiano Caruana blir det en i högsta grad intressant turnering.

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar