Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 03

I slutet på augusti börjar ”World Chess Olympiad” att spelas i Istanbul. Sverige har anmält lag till Open och Women.

Open: GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith samtliga från Lunds ASK. GM Emanuel Berg och GM Pontus Carlsson, SK Team Viking.

Women: Angelina Fransson, Växjö SK, WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, WIM Christin Andersson, SSS BaraBönder, Viktoria Johansson och Emilia Horn bägge Kristallens SK..dec 06

I rond tre i London Chess Classic gick tre partier till avgörande ett av dessa var GM Magnus Carlsen-GM Hikaru Nakamura och om Schacksnack räknat rätt var det femte partiet i rad som vanns av Magnus! Genom vinsten gick han till topps i tabellen. Skall han vinna i London för tredje året i rad? Närmast att försöka förhindra detta är dagens motståndare tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik… Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg.

GM Luke McShane besegrade landsmannen GM Michael Adams och har i och med detta avancerat till andra platsen i prislistan. GM Levon Aronian kom tillbaka  efter förlusten i förra ronden mot Nakamura och besegrade igår 0-poängaren GM Nigel Short.

3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Carlsen 7.0/3 McShane 5.0/3 Kramnik 4.0/2 Nakamura 4.0/3 Aronian 4.0/3 Anand 2.0/2 Howell 2.0/3 Adams 2.0/3 Short 0.0/2

 

Partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik är viktigt. Vinst för den senare och det blir en intressant avlutning på turneringen. Världsmästaren GM Vis. Anand fortsätter att spela remi. I den nyligen avslutade Tal Memorial 2011 spelade han nio och i London har han startat med två. I går var han enligt Carlsen (bloggen) i stora problem mot mot Howell men den senare lyckades inte knyta igen säcken. Kanske tid för en förändring i dag mot GM Hikaru Nakamura? Övriga partier framgår av bifogat spelschema.

Rond 4 tisdag den 6 december 2011  klockan 17.00
GM Magnus Carlsen 2826 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM Michael Adams 2734 0-1 GM Nigel Short 2698
GM Vis. Anand 2811 0-1 GM Hikaru Nakamura 2758
GM David Howell 2633 0-1 GM Luke McShane 2671
GM Levon Aronian, Armenien, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar. I dag kan Schacksnack presentera svenskarna partier från rond 1-2. De finns för genomspelning längst ner i inlägget. Angelina har ställt i utsikt att hon kommer att skriva små referat ungefär varannandag från London på ”Schackpinglorna”.

FIDE Open 2011 efter rond 3 (9 ronder 222 deltagare).
1 GM Abihijeet Gupta 2640 3.0
2 GM Gawain Jones 2635 3.0
3 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 3.0
16 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 2.5
35 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 2.0
36 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 2.0
128 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 1.5

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 17.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Levon Aronian.

live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-3.
Game of the day. Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-2.dec 05

Det var en intressant rond i går i London Chess Classic och två partier gick till avgörande. GM Nigel Short som var spelledig i första ronden mötte GM Vladimir Kramnik och den senare vann, som det verkade enligt kommentarerna, utan att behöva anstränga sig nämnvärt. GM Hikaru Nakamura, som hade det väldigt besvärligt i Tal Memorial 2011, har vaknat till liv rejält vilket han eftertryckligt demonstrerade mot GM Levon Aronian.

GM Magnus Carlsen mötte förra årets stora överraskning GM Luke McShane (tabeller och partier från 2010) och det blev ett parti! Skulle Magnus  haft möjlighet att ta del av kommentatorn på till exempel ”Chessbomben” skulle han givit upp flera gånger under resans gång. Kommentatorn GM Arkadij Naiditsch skrev bland annat efter drag 38: ”…now there is no doubt anymore, Carlsen wiull lose his game today…” Men det gjorde han inte! Det blev till slut remi. Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg.

3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Kramnik 4.0/2 Carlsen 4.0/2 Nakamura 4.0/2 Adamas 2.0/2 McShane 2.0/2 Anand 1.0/1 Aronian 1.0/2 Howell 1.0/2 Short 0.0/1

 

Partiet framför andra i rond tre har mötet mellan  GM Magnus Carlsen och GM Hikaru Nakamura möjlighet att bli. Övriga partier framgår av bifogat spelschema.

Rond 3 måndag den 5 december 2011  klockan 15.00
GM Levon Aronian 2802 1-0 GM Nigel Short 2698
GM Magnus Carlsen 2826 1-0 GM Hikaru Nakamura 2758
GM Michael Adams 2734 0-1 GM Luke McShane 2671
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM David Howell 2633
GM Vladimir Kramnik, Ryssland, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar. Tyvärr lyser fortfarande partierna från rond 1 med sin frånvaro så det enda Schacksnack kan vara behjälplig med är ställningen på prispallen och svenskarnas placeringar. I högsta grad noterbart är Angelina Franssons vinst i går som svart mot David Coleman (2244).

FIDE Open 2011 efter rond 2 (9 ronder 222 deltagare).
1 GM Abihijeet Gupta 2640 2.0
2 GM Gawain Jones 2635 2.0
3 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 2.0
38 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 1.5
64 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 1.5
69 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 1.0
70 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 1.0

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Vladimir Kramnik.

live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-2.
Game of the day rond 1: Carlsen – Howell.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 03

I första ronden i London Chess Classic var den ende segraren GM Magnus Carlsen som besegrade engelsmannen GM David Howell. Kommer mer i morgon från turneringen. Bifogar partierna för genomspelning (notera att GM Nigel Short hade frirond).

Tre vinster, en remi och en förlust blev det för svenskarna i FIDE Rated Open. GM Hans Tikkanen (1-0), Lunds ASK, GM Emanuel Berg (1-0), Team Viking, GM Tiger Hillarp Persson (1-0), Lunds ASK, IM Axel Smith (0-1), Lunds ASK, och Angelina Fransson (½-½), Växjö SK. Återkommer om möjligt med partierna i morgon.

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 03

Om några timmar börjar, den tredje upplagan av London Chess Classic med några av världens starkaste spelare bland deltagarna. De tidigare upplagorna har GM Magnus Carlsen, som förresten fyllde 21 år i torsdags, vunnit (tabeller och partier från 2010 och 2009). Han är favorit även i år, se omröstningen bland Schacksnacks läsare i högerspalten som stängs när turneringen börjar.

För andra gången i historien, första gången var i Tal Memorial 2011, har en arrangör lyckats samla de fyras gäng – GM Magnus Carlsen, GM Vis. Anand, GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik – som samtliga har uppnått drömgränsen 2800 eller mer i rating!

Rond 1 lördag den 3 december 2011 klockan 15.00
GM Vladimir Kramnik 2800 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2758
GM Levon Aronian 2802 ½-½ GM Luke McShane 2671
GM Magnus Carlsen 2826 1-0 GM David Howell 2633
GM Michael Adams 2734 ½-½ GM Vis. Anand 2811
GM Niegel Short, England, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open med 229 preliminärt anmälda. Bland dessa finns fem svenskar och de är: (3) GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, (4) GM Emanuel Berg, Team Viking, (7) GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, (11) IM Axel Smith, Lunds ASK, och (167) Angelina Fransson, Växjö SK.

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt.

live
livelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. The player who wins the game, or wins by forfeit, scores 3 points, a player who loses his game, or forfeits, scores 0 points, a player who draws his game scores 1 point. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).okt 10

Oslo Chess Intenational 2011 är avslutad. Hur prispallen bemannades och det gick för de deltagande svenskarna Eric Vaarala och Angelina Fransson framgår av bifogad minitabell. Under denna finns svenskarnas partier för genomspelning.

1 GM Mattew Sadler 2625 8.0 1 Per Omtvedt 2080 7.0
2 GM Spike Ernst 2542 6.5 2 Erlend Mikalsen 2053 7.0
3 GM Jon Ludvig Hammer 2601 6.0 3 Geir Moseng 2073 6.5
49 Eric Vaarala, Hornsdals SK 2226 3.5 21 Angelina Fransson, Växjö SK 1943 5.0

 

Svenskarnas partier (inte alla från elogruppen).okt 05

I går var det dubbelrond i Oslo Chess Intenational 2011 som därmed är fyra ronder på väg. Svenskarna Eric Vaarala och Angelina Fransson har hittils lyckats si så där. Men man måste ta i beaktande att det är två starka grupper de deltager i. Hemmafavoriten GM Jon Ludvig Hammer hade remironder (en bye) i går men han är fortfarande med i toppen på tabellen med en delad 4-10 plats. Bifogar en minitabell med GM/ELO-grupperna med 58 respektive 54 deltagare.

1 GM Spike Ernst 2581 3.5 1 Magnus Eriksen 2028 4.0
2 GM Spike Ernst 2542 3.5 2 Egmond-Gabriel Dulman 2114 3.5
3 GM Matthew Sadler 2625 3.5 3 Per Omtvedt 2080 3.5
47 Eric Vaarala, Hornsdals SK 2226 1.5 32 Angelina Fransson, Växjö SK 1943 2.0

 

Direktsändningen har kommit i gång och rond 5 börjar klockan 16.30. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag + 1 timme för resten av partiet. 
live

Svenskarnas partier rond 1-4 (inte alla).
Dyker det upp fler läggs de in under dagen.
okt 04

 

Svenske Juniormästaren Eric Vaarala, Horndals SK, och Angelina Fransson, Växjö SK, är de enda svenskarna i Oslo Chess Intenational 2011 som har kommit två ronder på väg. Eric spelar i GM-gruppen och Angelina i Elo-turneringen. Högst rankad bland de 14 stormästarna är holländaren Sergei Tiviakov (2647) men han är inte i topp eftersom han tappade en halva i första ronden mot spanjoren FM Javier Aguera Naredo (2345). Leder på maximala två poäng gör GM Jon Ludvig Hammer, men det är först i dag som turneringen startar på riktigt för de högst rankade, när blåbären är avfärdade.

P.g.a. sjukdom har det ännu inte blivit någon direktsändning ifrån Oslo. Det blir sändning i dag, från rond 3 och 4, och den startar klockan 10.00 och 17.30.

live

Svenskarnas partier rond 1-2.sep 21


Fotografen Björn Andersson har lyckats samla hela gänget.

Då var det över för denna gång European Youth Chess Championship 2011 som spelats i Albena i Bulgarien. På flyget hem får de övriga svenskarna frottera sig med en nybliven Europamästare GM Nils Grandelius från Lunds ASK. Schacksnack gratulerade till titeln går kväll och i det inlägget finns också en länk till en telefonintervju med den nykorade mästaren som hans klubbkamrat Axel Smith gjort.

Hur gick det då för de övriga svenskarna? I B16 spelade Linus Johansson från Limhamns SK och han kom på en 48:e plats med 4½ poäng. Tre flickor försvarade de svenska färgerna och bäst av dessa blev Jessica Bengtsson från SS Manhem i Göteborg som spelade i G16. Hon var endast 1½ poäng efter segraren och detta räckte till en fin 18:e plats bland 75 deltagare! I högsta gruppen G18 fanns Angelina Fransson från Växjö SK och hon spelade ihop 4.0 poäng vilket räckte till en 38 plats. Rina Weinman hade det tungt i G14 och hon slutade i botten på tabellen med endast 2½ inspelade poäng.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

 

Svenskpartier rond 1-8.
Rond 9 saknas ännu.Jessica Bengtsson

Rina Weinman

Linus Johanssonsep 14

I European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien fortsätter GM Nils Grandelius, Lund ASK, att övertyga. Tre poäng på lika många möjliga i högsta gruppen talar sitt tydliga språk och bör glädja lagledaren GM Stellan Brynell, Limhamns SK. Sämre går det för hans klubbkamrat från Linus Johansson som har hälften så många poäng  i klassen U16.

Av flickorna Angelina Fransson, Växjö SK, Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg, och Rina Weinman, Sollentuna SK, vann endast Angelina i går och hon har därmed 1½ poäng vilket räcker till en 34:e plats i klassen U18. Jessica och Rina tappade placeringar efter sina förluster i U16 och U14.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

Svenska partier från rond 1 – 3. Linus Johanssons alster från rond två har plötsligt dykt upp och finns också för genomspelning.

Tidigare artiklar