• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 02

Scandinavian Chess Tournament (SCT)/Peter Hlawatsch besökte Västerås Open samt gjorde reklam för sin Internationella Veteranturnering 2013.

Västerås open hade rekordmånga deltagare. Västerås har blivit landets schackcenter där många kvalitetsturneringar arrangeras med André Nilsson i spetsen.

I år hade man livesändning i spellokalen och även i samlingsrummet bredvid cafeterian, sekretariatet och analysavdelningen. Det blev succé (nyhet)! Synd att endast 4 live bräde användes. Västerås drar enormt stort intresse till sig från hela schacksverige och även icke deltagare är nyfikna. Resultat och lottning satt som vanligt på papperslappar. Varför inte projektera på väggen?

Västerås Open har slagit rekord med 270 deltagare i år. Detta har även SCT som mål när Internationella Veteranturneringen arrangeras den 9-12/5 2013 i Täby med en prispott på 5 000 Euro + 30 000 kronor i sakpriser. Alla deltagare får pris!

En del om vad som skall hända under den stora och pampiga invigningen: Facklan tänds, nationsflaggtåg, gymnastikuppvisning, damboxningsmatch, operasångare, nationalsång, rysk sånggrupp, schackspelarnas uppvisning med sång och fiol, en sång från ”Chess”, beauty girls, sångerska ackompanjerad av orkester framför schackspelarnas hymn. Samtliga deltagare blir bjudna till Beauty Center (massage, fot- och hår-vård, make-up etc.). Det kommer att finnas en schackliteratur- och present-shop.

Schackturneringen skall bli den roligaste veteranturneringen i Skandinavien det lovar Peterjul 17


GM Jonny Hector – GM Hans Tikkanen 1-0. Foto André Nilsson

Då var SM i Västerås i gång. Första ronden i SM -gruppen kunde uppvisa två segrare och det var de tidigare Sverigemästarna GM Jonny Hector och regerande mästaren GM Emanuel Berg som besegrade sina stormästarekollegor Hans Tikkanen och Pontus Carlsson. Redan i dag ställs Hector och Berg mot varandra så någon av dem eller kanske bägge kommer inte att kunna ståta med full poängutdelning efter dagens rond.

Arrangören har lovat att publicera partierna så håll utkik för när de kommer, kommer Schacksnack att publicera dem för genomspelning.

Bifogar ytterligare några foto som André Nilsson tagit.


IM Bengt Lindberg – GM Pia Cramling ½-½.

Kongressen

GM Pia Cramling hyllas av ordföranden i Sveriges SF Anil Surender

Bo Berg och kongressen.

 

 sep 27

Välkommen till Västerås Open 2010!

Då var Västerås Open 2010 avslutat. Vad Schacksnack förstått av några kommentarer därifrån så var det en lyckad turnering. ChessResults har den fullständiga prislistan. Foto från turneringen finns här.

Prispallen:
1. IM Hans Tikkanen, Lunds ASK, 7.5 poäng. 
2. Johan Norberg, Västerås SK, 7.0 poäng.
3. IM Jan Johansson, Upsala ASS, 6.5 poäng. 

André Nilsson har sänt en liten rapport från Västerås. 

Turneringssegraren Hans Tikkanen hade vänligheten att kommentera det rafflande partiet (längst ner i detta inlägg) mot Jan Johansson i rond 6, ett parti som förmodligen avgjorde turneringen. 

Om man skulle ta och summera turneringen är vi otroligt nöjda med att ha nått 241 deltagare! Vi led av en viss ”växtvärk”, men i stora drag avlöpte tävlingen smärtfritt och att döma av stämningen bland spelarna och av enkäten vi delade ut, blir det minst lika många som kommer nästa år. 

Några av favoriterna (Ralf Åkesson, Bengt Lindberg) föll ifrån toppstriden tidigt i år, men förhandstippade Hans Tikkanen radade prydligt upp sju raka vinster innan en snabbremi i sista ronden mot slutlige tvåan, Johan Norberg från arrangörsklubben Västerås SK, säkrade segern. 

Kuriosa: Den danska delegationen drabbades av bombdramat på Arlanda i form av inställt flyg, och satte sig resolut och körde bil hela vägen hem. 

Hört i sekretariatet:
– Hur lång är en miniatyr?
– 20 drag …
– Då kör jag ett tag till!

IM Jan Johansson – IM Hans Tikkanen.sep 11
Välkommen till Västerås Open 2010! Drömsemester - Calvia Chess Festival 2010! Välkommen till Stockholm All Saints Tournament 2010!

André Nilsson, ordförande i arrangörsklubben Västerås SK, har skickat nyheter om anmälningsläget till Västerås Open 2010:

Tikkanen topprankad i Västerås Open
Med en vecka kvar av anmälningstiden har Västerås Open samlat hela 178 deltagare och 200 ligger inom räckhåll. Alla de nordiska länderna finns representerade och dessutom kommer några tyskar och en indisk(!) deltagare. Topprankad är Sveriges just nu kanske hetaste schackspelare, Hans Tikkanen, som kommer till Västerås med två färska GM-inteckningar i bagaget.